Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Új fajták, újabb technológiák

Bősárkány - A hétvégi, bősárkányi zöldségnap idei slágernövénye a hagyma volt. Az érdeklődő termelőket a piac alakulásáról, a termelés nehézségeiről tájékoztatták a szakemberek.
A hansági zöldség ünnepét rendezték meg a hétvégén Bősárkányban. A Hanság–Fertő Menti Termelői Értékesítő Szövetkezet (TÉSZ) szervezésében idén a hagymát népszerűsítették a termelők körében.

Uniós feladatok

Az érdeklődők szakmai előadásokat hallgathattak meg, például a minőségbiztosításról, az európai uniós feladatokról, a bio- és integrált termelésről.

– Az első, három évvel ezelőtti Hansági Zöldség Napján is a hagymát helyeztük előtérbe – mondta el érdeklődésünkre Családi János, a TÉSZ elnöke.

– Azóta bemutattuk a káposztaféléket és a gyökérzöldségeket, most ismét visszatértünk a hagymához.

Ismerkedés a változásokkal

Arra voltunk kíváncsiak, hogy az elmúlt három évben milyen változások történtek a termeléssel kapcsolatban. Új fajták érkeztek a piacra, újabb technológiákat ismerhettünk meg. Az is fontos szempont volt, hogy a TÉSZ-nek egyik legjelentősebb növénye a hagyma. A gazdák megosztották egymással tapasztalataikat, segítséget nyújtanak egymásnak a termelésben.

Bősárkányban 18 hagymafajtát mutattak be a hétvégén. Családi János a piac alakulásáról megjegyezte: az időjárás miatt a korábbi évekhez képest jobb ára lesz. Azt hozzátette: a mostani termés az elmúlt esztendők bevételkiesését egyenlíti ki némileg. A termelési költségek viszont megemelkedtek.

Figyelni kell rá

Dombi Sándor bősárkányi termelő évek óta foglalkozik hagymával. Tapasztalatairól elmondta: nagy odafigyelést, gondoskodást igényel a növény. A ráfordítás nagy, de tisztes nyereséget is ad a hagyma, ha megfelelően gondozzák. Hangsúlyozta, hogy az öntözésnek nagy szerepe van a termelésben. Mint fogalmazott, idén eljutottak oda, hogy öntözéssel több vizet juttattak ki a földekre, mint amennyi természetes csapadék esett. „Erre az elmúlt években soha nem volt példa, de úgy látszik, a termelőknek már erre is fel kell készülni" – hívta fel gazdatársai figyelmét.

Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekek a Felvidékről és a megyéből

Markotabödöge - A Nemzetközi Szent György Lovagrend győri és felvidéki priorátusának szervezésében… Tovább olvasom