Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Új értelmet kap a ''járó beteg'' kifejezés

Járó betegek: Csorna és Sopron osztozik a falvakon, Kapuváron az ellátás változatlan.

Dr. Benedek Zoltán, a kapuvári kórház igazgató főorvosa szerint a betegirányítás feltételei katasztrofálisak. A járóbeteg-ellátás változatlan Kapuváron, az aktív ellátásban Csorna és Sopron osztozik.

– A miniszteri határozat következményeként katasztrofális a betegirányítás és az aktív ellátás helyzete – jelentette ki dr. Benedek Zoltán, a kapuvári kórház igazgató főorvosa. A Dél-Rábaköz több településéről számos telefon érkezett a kapuvári önkormányzathoz abban a témában, hogy például hol lesz sürgősségi betegellátás, vagy hova menjen egy szülő anyuka a gyermekét világra hozni.

Benedek főorvos hangsúlyozta: a járóbeteg-ellátás továbbra is Kapuváron történik azoknak, akik eddig is oda jártak. Jelenleg hétfőtől péntekig folyik a munka.

Ezenfelül több óraszámra is pályáznának. – Már ha kiírta volna a pályázatot a minisztérium – tette hozzá a főorvos. Az úgynevezett egynapos sebészeti ellátás pályázatára is csak ígéretek fogalmazódtak meg a szaktárcánál.

– A sürgősségi ellátást bármelyik aktív ággyal rendelkező kórháznak (a közelben Csorna és Sopron) el kell végeznie – mondta az intézményvezető. A szülő nők esetében Sopron a kijelölt kórháza az oda csatolt településeknek. A megszült anyukák még három hónapig a már megszokott kezelőorvoshoz járhatnak, bármely kórházban is legyen az. (A betegirányítás Csornát érintő településeinek nevéről tegnapi számunkban már beszámoltunk.) A Benedek főorvostól kapott lista szerint a soproni kórházhoz tartoznak azon falvak, melyek ez idáig is oda küldték betegeiket. Ezenfelül a Kapuvár keleti szélétől húzott elválasztóvonaltól nyugatra eső települések lakosainak kell még Sopronba menniük. Így többek közt Agyagosszergény, Dénesfa, Himod, Cirák, Gyóró, Hövej és Vitnyéd fekvő betegeit utaztatják a nyugati vég kórházába. Oda tartozik még a Fertő-part, valamint a Dél-Rábaköz Beledtől nyugatra eső része is.

T. A.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bogyoszlóval társul a farádi iskola

Kedd este rendkívüli ülést tartott a farádi képviselő-testület, melynek legfontosabb napirendi pontja az iskola további működésének megtárgyalása volt. Az éjszakába nyúló tanácskozás után a testület végül a tanintézmény helyben tartása mellett döntött úgy, hogy befogadják a bogyoszlói és vélhetően a potyondi gyermekeket, de érkezett megkeresés Magyarkeresztúrról és Jobaházáról is. Tovább olvasom