Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Új arcot kap az egykori Járásbíróság Kapuváron

A kapuvári önkormányzat 50 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az egykori Járásbíróság épületének rekonstrukciójára.

Településkép megújítása Kapuváron címmel január 27-én délelőtt 11 órakor tartják a projekt ünnepélyes nyitórendezvényét az egykori Járásbíróság épületében (Kapuvár, Fő tér 22.).

Kapuvár Város Önkormányzata a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében, az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásaként 50 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az egykori Járásbíróság épületének rekonstrukciós munkálataira. A projekthez a város 11 %-os önrésszel, valamint további közel 3 millió Ft-tal, összesen 9 millió forint önrésszel járul hozzá, így biztosítva a kapuvári települési környezet megújítását, valamint egy vonzó településkép kialakítását. Az építési munkálatok 2011 januárjában kezdődtek meg.


Felújítják
Felújítják


A projekt részét képezi az épület közvetlen külső felújítása, melynek keretében megvalósul a homlokzati vakolat javítása, festése, a lábazat helyreállítása, a nyílászárók cseréje, a tetőszerkezet megerősítése, cseréje, valamint a falátvágásos vízszigetelés. A jelen felújítást követően az épület hátsó bejáratánál az akadálymentes megközelítés is biztosítottá válik. Ezen felújítások a támogatási összegből, valamint a város önrészéből valósulnak meg. A beruházás II. ütemében valósul meg az udvar és az épület környezetének tereprendezése, térburkolása, melyet az önkormányzat saját forrásból, a projekten kívül valósít meg.

A Fő tér 28. számú klasszicista épületbe 1881-ben költözött a járásbíróság báró Berg Gusztáv hathatós segítségével. Akkoriban idehozták Sopronból a járás telekkönyvét is. A történelem nem kímélte a kapuvári Fő tér egyik meghatározó objektumát, 1919-ben, augusztus 31. után néhány nappal, a Szamuely-féle vérengzésre válaszul, az összeszedett kommunistákat a járásbíróság épületének udvarán láncolták össze. A ház évtizedekig az I. számú óvodának adott helyet, de 1970-től volt a helyi Lenin Termelőszövetkezet központi irodája is.

Olvasóink írták

 • 12. NagyRamóna 2011. február 01. 11:15
  „igen, hotel lesz belőle, három csillagos, szaunával meg jakuzzival, és mindezt majd csak azok tudják megfizetni, akik a Rábaközi Tallért feltalálták, de persze ők lesznek olyan kegyesek, hogy hajléktalanszállóvá alakítják át, viszont ők szerelnek fel kamerákat, és lám már kész is van a való világ következő szériájának a színhelye. gratulálok leleplezett egy újabb összeesküvést! amúgy amennyire én tudom, amelyik szervezet eddig is ott működött az ezután is ott fog, mert írtak alá szerződést (legalábbis a tánciskola esetében biztos)”
 • 11. janika 2011. január 27. 06:08
  „Ennyi okoskodás és még mindig nem lehet tudni, hogy mire fogják ezt az épületet a jövőben használni? Lehet, hogy ezt is megveszi majd egy gazdag külföldi és szállodának használja? Vagy ebbe telepítik e megye hajléktalanjait? De lehet, hogy a "Rábaközi Tallér" feltalálói veszik majd érte a hasznát?”
 • 10. enesei 2011. január 26. 06:55
  „Tisztelt Laza!
  Az elszámolással semmi baj, arra szükség van, de az nem a Kisalföld oldalain történik. A sajtó a nyilvánsságot biztositja (már ameddig), de az elszámolásnak más a helye és módja. Csak ennyit akartam mondani.
  Tudjuk, hogy történt Kapuváron 1-2-3 baki. Akárcsak Enesén. Vagy Fóton. Vagy Fehértón. Vagy ....”
 • 9. Laza 2011. január 25. 23:38
  „Tisztelt enesei!

  A közpénzekről igen is számoljanak el, mert az nem a polgármesteri hivatal tulajdona, hanem az embereké. Nagyon kevesen érnek rá munka mellett azt nézni, hogy mire költik ezeket a pénzeket. Kapuváron követtek el korábban egy két bakit ezekkel a forrásokkal, de már nem kéne többet. Ha lehet ilyet kérni. Enesén minden rendben van?”
 • 8. makirézi 2011. január 25. 19:15
  „Ha ráérsz ? Töröld le! Ez itt hozzászólás rovat és nem levelező!! Morbid a hozzászolásod nem tudnám értékelni!!”
 • 7. hgeza 2011. január 25. 18:30
  „Kedves makirézi!
  Bocs ha galambok önérzetébe és a te galamb lelkedbe belegázolltam.Talán ha megírnád a címed ,javasolnám az önkormányzatnak hogy valahogy fogják be ezeket a repülő patkányokat és szállítsák el hozzád, és ha majd 20cm vastagon áll a párkányodon a galambszar talán megérted miről is írtam.”
 • 6. enesei 2011. január 25. 15:31
  „"A projekt részét képezi az épület közvetlen külső felújítása, melynek keretében megvalósul a homlokzati vakolat javítása, festése, a lábazat helyreállítása, a nyílászárók cseréje, a tetőszerkezet megerősítése, cseréje, valamint a falátvágásos vízszigetelés."
  Aki ennél többet akar tudni, az beül a hivatalba (a munkák megkezdése előtt, meg után), kikéri a pályázatok adatait, a közbeszerzési adatokat, számlákat, költségvet, elszámol, utánaszámol, oszt megitél. A nyilvános testületi ülésen pedig számonkér. Nem pedig a sajtó lapjain ...... a jónépet percenként a hülyeségével.”
 • 5. janika 2011. január 25. 14:13
  „Lehet, hogy vannak akiket nem érdekel, hogy mire és kinek költik el a rengeteg köz pénzt. Engem érdekelne, de ebből a cikkből nem derül ki. Szerintem az ostoba, akit ez nem érdekel, így a bűnüldözés is az amikor nem képes föltárni az országunk értékeinek az elherdálását?”
 • 4. makirézi 2011. január 25. 13:15
  „Én az állatokat nem nevezném" dögöknek"szegénységi bizonyitvány H ÚR!! Amugy meg kerüld ki a galambszart!!!!”
 • 3. hgeza 2011. január 25. 12:18
  „Ne feletkezzenek meg a galambriasztóról sem külmben azok a dögök megint összepiszkítanak mindent!”
 • 2. enesei 2011. január 25. 11:56
  „Janika (bácsi)!
  Téged venne meg már valami exotikus, távoli befektető, oszt befektetne valahova, hogy ne itt osztanád az ostobaságaidat óraszám!”
 • 1. janika 2011. január 25. 10:19
  „No és mire fogják használni? Vagy már a külföldi vevő is meg van erre is?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beleden 27 millióból fejlesztették a szociális központot

A beledi önkormányzat a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében, 24 millió forintot nyert a… Tovább olvasom