Kisalföld logö

2018. 07. 15. vasárnap - Henrik, Roland 16°C | 28°C Még több cikk.

Úgy néz ki, hogy tartalékaik is elfogynak

A babóti önkormányzat szoros költségvetést kénytelen készíteni erre az évre. Fejlesztésre szinte nem is futja a községben 2003-ban. Nem dédelgetnek nagy álmokat Babót vezetői, annál is inkább, mivel tudják: pénz nélkül nehéz bármit is megvalósítani.
Molnár János Tavaly sikerült felújítaniuk az óvoda épületét.
Az évet szeretnék hitel felvétele nélkül kihúzni, mivel úgy néz ki, hogy tartalékaikat is fel kell használniuk intézményeik működtetéséhez. A nehéz helyzetben csak kisebb fejlesztéseket hajtanak végre.
Tavaly sikerült egy utcát aszfaltréteggel ellátni Babóton, melyhez minisztériumi támogatást vettek igénybe, tizenkétmillió forintot.

A munkához további hatmilliót az önkormányzat saját erőként biztosított. Szintén az elmúlt évben kezdték el az önkormányzati intézmények nyílászárócseréjét, a tervek szerint a következő két esztendőben mindegyik községi ingatlanon elvégzik az ablak- és ajtócserét.

Erre a beruházásra a megyei önkormányzattól kaptak pénzt. Felújították a polgármesteri hivatalt és az óvoda épületét is, valamint elkészült az iskola udvarán az aszfaltos kézilabdapálya. Régi elképzelés válik valóra Babóton az orvosi rendelő feletti lakás kialakításával. Ehhez annak idején a Széchenyi-terven keresztül pályáztak és nyertek tizenkétmillió-négyszázezer forintot, a lakás átadására várhatóan márciusban kerül sor.
– Nem titkolt célunk, hogy ezzel a lépéssel orvost csábítsunk a faluba, hiszen az mindenképpen előny, ha kulturált körülményeket tudunk biztosítani számára – mondta Molnár János polgármester. – Másrészt, ezzel a beruházással a község vagyona is nőtt.

Fejlesztették Babóton a polgármesteri hivatal számítógépparkját is nyolcszázharmincezer forintból, melyet szintén pályázati úton szereztek. Ez három gépet és egy lézernyomtatót jelent.
– Idén azonban nem nagyon tervezhetünk, mivel szűkös költségvetést tudunk csak összeállítani – ismertette a jelenlegi helyzetet Molnár János.
– A legfőbb gondot a közalkalmazottak béremelése jelenti, amellyel természetesen egyetértek és szükségesnek tartom, csak éppen a forrásokat nem biztosítják az önkormányzatoknak. Babóton az iskola, az óvoda és konyha működtetése összesen ötvenegymillió forintba kerül. Ehhez az állam huszonkétmillió forintot ad, vagyis a községi költségvetésből huszonkilencmillióval kell kiegészítenünk, ami több mint az egész ötven százaléka és amiből évente két utcát tudnánk leaszfaltozni. Igaz, hogy a súlyadó és a személyi jövedelemadó helyben maradó része is nőtt, ám ebből nem tudjuk fedezni a költségnövekedést, így az iparűzési adó száz százalékát is ide kell csoportosítanunk. Sőt, még azt is kénytelenek vagyunk felélni, amit az elmúlt években sikerült megtakarítanunk.

Molnár János a problémát abban látja, hogy nagyon kevés gyerek van a faluban. Az iskolába hetvenöten járnak, míg az óvodások huszonöten vannak.
– A gyereklétszám után járó normatív támogatás is kevés, de a célunk az, hogy a gondok ellenére is fenntartsuk oktatási intézményeinket – jelentette ki a polgármester. – Sokat emlegetik az úgynevezett „bérhikis", felülről nyitott kasszát, melyből az önkormányzatok kiegészíthetik hiányukat. Nos, ehhez olyan szigorú feltételeknek kell megfelelni, hogy a mi településünk egyáltalán nem is pályázhat a kasszához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Értékteremtő kapuvári városszépítők

A Kapuvári Városszépítő Egyesület elmúlt évi célkitűzései maradéktalanul megvalósultak. A tavalyi… Tovább olvasom