Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Úgy gondolták, jobb lesz nekik kis falujukban

Több évtizedes távollét után már nem sokan költöznek vissza gyerekkoruk, ifjúságuk helyszínére. Akik viszont úgy döntenek, hogy mégis a szülőfalut választják a nyugdíjasévekre, szavaik szerint nem bánták meg.

A tapasztalatok és az adatok szerint a faluról városba elkerülők nem nagyon kívánkoznak vissza fiatalságuk színhelyére. Nem szívesen adják fel az évtizedek alatt kialakított és megszokott életformát. Ellenpélda azonban szinte minden faluban akad. Ők azok, akik az aktív évek után visszatérnek a szülőfaluba, a szülői házba. A Kisalföld által megkérdezett hazatelepülők nem csalódtak, azt kapták, amire számítottak.
„Szívesen fogadtak vissza engem is." Török Andrásné például Maglócán nőtt fel, aztán a fővárosba került. Gyakran járt haza Budapestről is, de elhatározta, hogy nyugdíjaséveit szülőfalujában tölti. Jó pár éve már ennek.

– Maglóca mindig is egy kedves, kicsi közösség volt, ahova visszavágytam – indokolta a Kisalföldnek döntését. – Persze a régiek közül már alig-alig élnek, a jó közösség mégis megmaradt. Szívesen fogadtak vissza engem is. Manapság inkább a vidékről betelepülők érkezése a jellemző, de ez nem baj, hiszen ők, a fiatal, gyerekes családok jelenthetik falunk jövőjét.

Török Andrásné hozzátette: az is örömmel tölti el, hogy gyermekei, unokái is jól érzik magukat a községben és alig várják, hogy akár csak néhány napot is ott tölthessenek.


„Meg
Török Andrásnét a szíve húzta vissza szülőfalujába, Maglócára. Földijei szeretettel fogadták.
Török Andrásnét a szíve húzta vissza szülőfalujába, Maglócára. Földijei szeretettel fogadták.
fogadtam, ha szükség lesz rám, a helyére ülök." Komlósi Gyulánét és férjét Szárföld várta vissza, 33 éven át. Ennyi időt töltöttek ugyanis Budapesten. Az asszony az egészségügyben dolgozott, egy kórház ápolási igazgatójaként ment nyugdíjba. Mindketten tudták, hogy a fővárosi lét csak ideiglenes és amint tehetik, jönnek vissza a szülői házba. Komlósi Gyuláné azonnal bekapcsolódott a település közéletébe is. Kántor lett.

– Édesapám kántorizált a templomban, én pedig megfogadtam, ha szükség lesz rám, a helyére ülök. Így is lett. Azóta már kórust alakítottunk, a Gyertyafényt, ami jól működik. Amíg a fővárosban éltünk, akkor is rendszeresen látogattuk édesanyámat, ami persze nem ugyanaz, mintha itt élnénk. Csalódás mégsem ért bennünket. Talán csak annyi, hogy a mi fiatalkorunkban mindig tele volt a templom, most meg már nincs. És még a fiatalok közösségi életét tartom egy kicsit passzívnak. Ezt persze a körülmények változása, az informatika fejlődése is okozza – összegezte tapasztalatait Komlósi Gyuláné.

A kérdésre, hogy mi hiányzik a fővárosból, úgy válaszolt, a kulturális lehetőségek. – Azelőtt sokszor jártunk múzeumba, operába, hangversenyekre, amire a Rábaközben nem nagyon van lehetőség. De nem vagyunk telhetetlenek, hiszen annyi jóban volt részünk az elmúlt évtizedekben. Jól érezzük magunkat Szárföldön, nem bántuk meg a döntésünket, itt vagyunk itthon – tette hozzá.

„Egyedül maradtunk, magunk voltunk." Németh Árpád Pásztoriban talált másodszor is otthonra. Feleségével két éve költöztek a férj szülőfalujába, miután egy régi házat felújítottak, átalakítottak. Gyermekeik Győrben maradtak, ám Németh Árpád megjegyezte, most talán gyakrabban látja őket, mint amikor a szomszédságban laktak a megyeszékhelyen. – Közel negyven esztendeje költöztünk el Pásztoriból Győrbe – mesélte történetüket Németh Árpád, aki kőművesként kezdte életét, aztán a főiskola elvégzése után szakoktatóként ment nyugdíjba. Mindezek mellett egy kis vállalkozás is belefért a győri évekbe.

– Közben nyugdíjasok lettünk, a gyerekek felnőttek, aztán az unokák is. Egyedül maradtunk, magunk voltunk. Úgy gondoltuk, jobb lesz nekünk kis falunkban. Hazaköltöztünk, és nagyon jól érezzük magunkat. Itt élnek a testvéreim, megtaláltuk egymást a régi barátokkal. Igaz, egyre kevesebben vagyunk a korosztályunkból. Gyakorlatilag semmi nem hiányzik Győrből, amire szükségünk van, azt itt is megtaláljuk. Ráadásul itt nyugalom, béke van.

Olvasóink írták

  • 1. heat 2013. november 08. 21:43
    „Javaslom még a szentiváni bort.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ahol még a szúnyogirtásra is összedobták a pénzt

A helyi önkormányzat mindig számíthat a markotabödögeiek segítségére. Ha kell, lapátot, gereblyét… Tovább olvasom