Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Üdülőfalu és szélerőművek

Ötven szélerőmű épülhet és üdülőfalu létesülhet a közeljövőben Kapuváron. A város elkészítette a következő tíz évre szóló rendezési tervét.

Vertetics István, a városfejlesztési osztály vezetője és a két győri tervező, Miklósi Attila és Németh Gyula nemrégiben fórumon ismertették Kapuvár új általános rendezési tervét.

A tervezők minden apróságra kiterjedően elemezték Kapuvár lehetőségeit. Így a projekt a külterületi Öntés és Kistölgyfamajor jellegét érintetlenül hagyná, Öntésen azonban új lakóterületek kialakítását javasolja. Felmerült még egy kisebb kereskedelmi sáv kijelölése is, az idegenforgalom szempontjából kiemelten fontos községben.

Kistölgyfamajor és Kapuvár között megmaradnak a mezőgazdasági területek, azzal a változtatással, hogy a város északi részén egy nagyobb darabot hasítanának ki állattartás céljára. Ugyanilyen zónát alakítanak ki délen a már meglévő telepek felhasználásával.

Növekedhet az ipari park

A belterületi fejlesztések több fő irányt követnek. Az elsőben a már meglévő ipari park területét növelné a 85-ös főút mindkét oldalán. A tervezők szerint a vasút közelsége is előnyösen befolyásolja a megnagyobbított ipari park vonzerejét. A második cél a lakóterületek további kialakítása. Ennek fő iránya a város nyugati-északnyugati széle lenne. Telkek születnek a termálfürdőtől keletre is. A gyógyturizmust fejlesztendő, az Aral-kúttal szemben új üdülőövezet létesül, magánberuházás keretében. A szervező, Kiss M. Sándor szerint már rajtra készen állnak a befektetők. A belvárosban a rendezési terv változatlanul a műemléki jelleg megőrzésére törekszik.

Úthálózat, kerékpárút

A közlekedési hálózatban nagyobb változások várhatók. Így a tervezett, Kapuvárt észak felé megkerülő út – melynek nyomvonala az ÉDÁSZ-kapcsolótelepnél indul és az Aral-kútnál ér véget – tehermentesítené a belvárost. Hasonló nagyléptékű beruházásnak ígérkezik a várost délről elkerülő, jövőbeni M85-ös autópálya levezető szakasza, mely Kisfalud mellett épülne. Fejlesztések várhatók a kerékpárút-hálózatban is, ez a belvárost a Pomogy felé vezető úttal köti össze, csatlakozást biztosítva a Fertő-parti bicikliút-hálózattal.

A legérdekesebb beruházásnak az a szélpark tűnik, melyet Kapuvár északi felén terveznek, és Vertetics István szerint már a konkrét befektetők is megjelentek, elképzelésük szerint mintegy ötven szélturbina felállításával.

Megvennék a gyárat
 

Csütörtökön Kapuváron a konzorciumba tömörült sertéstermelők  úgy döntöttek: egyelőre nem adnak le vágóállatot a bérlő  Kapuvári Húsipari Rt.-nek. Ugyanakkor felolvasták Tóth Ervin levelét, miszerint a tulajdonos nem zárkózik el a kapuvári üzem eladása elől.
 Ezt azzal egészítették ki, hogy döntésüket mindaddig fenntartják, amíg a gyár eladásáról folyó tárgyalásokon értékelhető eredményt nem érnek el. Egyben megerősítették szándékukat: a gyár megvásárlását.  A tenyésztők e célra tízszázalékos saját részt ajánlottak fel, s erről szándéknyilatkozatot is aláírtak.

Kapcsolódó cikkek >>

A hét végén már forognak (2002-12-10) >>
Félnek a szélerőművek hatásától a bőnyiek (2003-08-24) >>
Szélerőmű a határban (2002-04-04) >>


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsófi tanító néni és a rettegett székláb

Hatvanhárom év után először találkoztak a vitnyédi elemi iskola 1940-ben végzett növendékei. A… Tovább olvasom