Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Uborkapartit tartottak Markotabödögén

A Rábaköz aranyát, az uborkát ünnepelték a hétvégén Markotabödögén. A tizenkettedik Uborkapartin kiderült: az arany ugyan még létezik, de a fénye megkopott.

Uborkatermelők, termeltetők, a felvásárlók és feldolgozók képviselői gyűltek össze szombaton Markotabödögén. A községben már hagyomány, hogy szeptemberben megrendezik az Uborkapartit. A résztvevők abban megegyeztek, hogy idén ünneplésre nem sok okuk van a növénnyel foglalkozóknak. Az időjárás nem kedvezett az ültetvényeknek, a megszokott mennyiségnek mindössze felét szedték le a termelők.

A véleménnyel egyetért Szalánczy Zsolt is, a Rábaközi Termelői és Értékesítő Szövetkezet igazgatóságának tagja. A szakember szerint, ha az uborkások alkalmazkodnak az új körülményekhez, lesz jövője a Rábaközben is az uborkatermesztésnek.

A markotabödögei Uborkapartira a háziasszonyok télire eltett savanyúságokkal neveztek. Kustor Józsefné a zsűri munkáját segítette.
A markotabödögei Uborkapartira a háziasszonyok télire eltett savanyúságokkal neveztek. Kustor Józsefné a zsűri munkáját segítette.

– Átalakul a termelés, a Rábaközben eddig megszokott kistermelői rendszernek nem kedvez. Az az uniós politika, melyre hazánk is rááll, a nagyobb területen tevékenykedőket támogatja – mondta portálunknak Szalánczy Zsolt. – Egy kicsit későn jött a könnyített munkavállalási rendszer. Ha ezt két-három évvel ezelőtt vezetik be, akkor az ezer-kétezer folyóméteres termelők bátrabban és könnyebben tudtak volna segítségeket alkalmazni ültetvényükön. Most már nehéz visszaállítani őket. Az biztos, hogy idén az időjárás katasztrofális volt, szemben a tavalyi esztendővel. Egy évvel ezelőtt jók voltak az átlagárak, jó volt a termés, kedvező az időjárás.

Szalánczy Zsolt, a Rábaközi Termelői és Értékesítő Szövetkezet igazgatóságának tagja.
Szalánczy Zsolt, a Rábaközi Termelői és Értékesítő Szövetkezet igazgatóságának tagja.
Szalánczy Zsolt példával támasztotta alá kijelentését: az a termelő, aki tavaly 400 méteres kordonjáról 500 ezer forintot ˝szedett le˝, most örülhet, ha átlépi a 300 ezer forintos határt. Hozzátette: szerencsére csak ötévente fordul elő az ideihez hasonló, szélsőséges időjárás.

– A kereslet is csökkent, ami a kereskedelem és a vendéglátás gyenge teljesítményét is mutatja. A Balaton környékéről júliusban például senki nem kereste az uborkát, augusztusban is mindössze egy vásárló vitt kisebb mennyiséget. Azt tapasztaltuk, hogy a termelők kedve augusztus közepén, végén ment el. Arra számítottunk ugyanis, hogy az uborka még behozza a lemaradását, ha megváltozik az idő. Sajnos nem így történt – jegyezte meg.

Szalánczy Zsolt kifejtette: a nehézségek ellenére is bízik benne, hogy jövőre és még azután is lesz értelme megrendezni az Uborkapartit Markotabödögén. Ehhez azonban véleménye szerint az is kell, hogy a fogyasztók is előnyben részesítsék a magyar termékeket és ne a külföldi konzerveket, savanyúságokat vásárolják.

A markotabödögei rendezvényen Szabóné Szűcs Ildikó házigazda polgármester elmondta: amellett, hogy a hagyományos növényt ünneplik, a kapcsolatok ápolása, a közösség összetartása is nagyon fontos az Uborkapartin. Megválasztották a legügyesebb háziasszonyt, zsűrizték az uborkából készült ételeket és szakmai előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők.

Olvasóink írták

 • 6. sivatag66 2010. szeptember 11. 03:13
  „tudod Mankapunka ,az aprót nem veszik...........”
 • 5. dr73 2010. szeptember 06. 17:40
  „Mindenkinek jut uborka.”
 • 4. Mankapunka 2010. szeptember 06. 15:10
  „Enyémeti is szeretik.”
 • 3. dr73 2010. szeptember 06. 13:06
  „Mindenki imádja :-)”
 • 2. kackac 2010. szeptember 06. 09:25
  „Ágica2: szelve is? :)
  kackac”
 • 1. Ágica2 2010. szeptember 06. 08:41
  „Imádom az uborkát:-)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tárlaton Vág történelme

Helytörténeti kiállítást nyitottak meg nemrégiben Vágon. A tárlaton nyomon követhető a település történelme, bemutatják híres szülötteit. Tovább olvasom