Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Uborkaparti

A felvásárlási árak nem nőttek, de a tavalyinál 10–15 százalékkal több uborka termett, így a gazdák jobb szezont zárnak.
Nyolcadik alkalommal rendeztek uborkapartit a tóközi Markotabödögén szombaton – ragyogó időben, kiváló szervezéssel. Firtl Mátyás megyei közgyűlési alelnök megnyitóbeszédében arra emlékeztetett: a rendezvény a környező településeknek is hasznára válik, közösségformáló ereje nyilvánvaló, ami Szabóné Szűcs Ildikó polgármesternek és segítőinek, valamint a Dunakiliti Konzervüzem Kft.-nek és a koroncói Horker Kft.-nek köszönhető.

Az ünnepi hangulatot Lengyel Ferenc, a dunakiliti cég ügyvezető igazgatója hűtötte kissé, aki a termékpálya kilátásairól tartott előadást. Elmondta: a külföldi tulajdonban lévő áruházláncok diszkriminatív beszerzési politikája, a globalizáció és az állami támogatások elapadása miatt a felvásárlási árak nem nőhettek. Szerencsére – elsősorban a kedvezőbb időjárás miatt – a tavalyinál várhatóan 10–15 százalékkal több uborka terem az országban. Míg 2002-ben 60 ezer, 2003-ban 38 ezer, 2004-ben 25 ezer, 2005-ben 38 ezer tonnát regisztráltak, ebben az évben 40 ezernél is többre számítanak.

„ A túlkínálat miatt túlélési verseny zajlik a piacon. Csak azok maradnak talpon, akik nagyobb területen, hatékony, modern technológiával termelnek" – fogalmazott Lengyel Ferenc. A szakember felhívta a figyelmet arra: rövid időn belül el kell érni, hogy az üvegekre rákerüljön a „rábaközi uborka" védjegy, mert a lokálpatriotizmus, a hazai piac tudatos védelme túlélési esélyt jelenthet.

A Rábaközi TÉSZ elnöke, Szalánczy Zsolt elmondta: a mostani szezonban a gazdák nagy része eléri a folyóméterenkénti 10 kilós átlagot, ami már jónak számít. Beszámolt arról is, hogy idén 180 milliós beruházást valósítanak meg, amiből a legnagyobb tétel, a szili hűtőház már elkészült.
Az eseményen díjakat is átadtak. Szalánczy Zsolt Kiss Mihályné markotabödögei felvásárló, Harsányi József kónyi és Tarcsai Lászlóné bágyogszováti termelő fáradságos munkáját jutalmazta. A Dunakiliti Konzervüzem Kft. vezetője, Lengyel Ferenc Lengyel Tibor szili termelőnek, Kozma László páli felvásárlónak, és a Greenhouse Agrár Kft. technológiai vezetőjének, Lendvai Nándornak nyújtott át elismerést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamionnal fizetős lesz a 85-ös is

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium tervei szerint 2007 januárjától csak autópálya-matricával használhatnák a tranzitúttá minősített főútvonalakat a kamionok. A fizetős utak listáján szerepelnek a 85-ös és 86-os főutak is. A matricákat felváltó elektronikus útdíjrendszer kiépítése még a jövő feladata lesz. Tovább olvasom