Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Tyúkpusztító héjákat fogtak be Kónyban

A nyugdíjas asszony állományából eddig tizennégyet öltek meg. Egy ragadozó madarat már sikerült befogniuk a természetvédelmi őröknek.
Héják ritkítják a baromfiállományt Kónyban, a Kossuth utcában. Horváth Józsefné Irénke néni udvarában eddig tizennégy szárnyast öltek meg a ragadozó madarak, egyet pedig megvakítottak. Hét végén egyet a természetvédők segítségével sikerült befogni.

Fáról támadott a héjapár

A héják pusztítása azért is „kellemetlen" Horváth Józsefné számára, mivel kicsiny nyugdíját tojáseladással egészíti ki. A „baromfivész" egy hónapja kezdődött Kónyban.

– Hol itt, hol ott találtam döglött tyúkot az udvaron – újságolta a Kisalföldnek Irénke néni. – Figyelni kezdtem az állományt, mígnem megláttam a vérengző madarakat. A fán ültek fenn és onnan csaptak le. Próbáltam magam elkapni őket, de persze nem sikerült. A vadászoknak szóltam, de mivel védett állatokról van szó, nem vállalták, hogy meglőjék. Azt javasolták, kérjem a természetvédők segítségét. Pk aztán csapdát, hálót hoztak és több mint egy hétig jártak ki, hátha elcsípik.
Szombaton délben Irénke néni ismét a baromfiak lármájára lett figyelmes, de a háló alatt már ott verdesett a héja is. Gyorsan műanyag ládát borított rá, arra egy kopott nagykabátot, felülre pedig egy nagyméretű téglát. Ezután értesítette a természetvédőket, akik rövid idő alatt megérkeztek és elszállították a madarat.

– Nyugodt viszont még most sem lehetek, hiszen a pár másik tagja továbbra is itt köröz a ház körül. A ház mögül jönnek egyébként elő, ahol már a természetvédelmi körzet kezdődik. Eddig is nagy kárt okoztak már nekem, remélem, maradék tyúkjaimnak nem esik bántódása – mondta Horváth Józsefné.

Meggyűrűzték, elengedték

A héját Váczi Miklós, a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatóságának őrszolgálat-vezetője szállította el. A Kisalföldnek elmondta: a madarat meggyűrűzték és a befogás helyszínétől távol szabadon engedték.
– Bízunk benne, hogy ezután e példány nem háborgatja a baromfiudvarokat. Arra egyébként továbbra is lehet számítani, hogy a kónyi asszonynál megjelennek a héják, valószínűleg fészkük van a környéken. A fiatal példányok a könnyű zsákmány reményében látogatják a tyúkudvart, a fészküket kell megkeresni és azután dönteni a további teendőkről – jegyezte meg Váczi Miklós.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kártérítést követelnek a repedések miatt

A hatalmas kamionforgalom következtében repedeznek a házfalak Bősárkányban, a 86-os főút mentén. A lakók az önkormányzat segítségével jogi megoldást keresnek az állammal szembeni kártérítési igényük érvényre juttatásához. Bősárkány önkormányzata tavaly szeptemberben pályázati támogatást nyert kerékpárút építésére. Tovább olvasom