Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Tűzzel köszöntött be a fűtési szezon

Már nem először, kéménytűzhöz hívták a kapuvári tűzoltókat a Bercsényi utca egyik ottani házához.
Egyre több a kéménytűz Kapuváron. Egy minapi eset kapcsán felmerült: bármilyen meglepő is, a kémények nagy részét évek óta nem ellenőrzik. A szabályok szerint így nem is működhetnének a könnyen életveszélyessé váló füstelvezetők.

A minap, már nem először, kéménytűzhöz hívták a kapuvári tűzoltókat a Bercsényi utca egyik családi házához. A tűz keletkezésének okát pontosan még nem tudni, tart a szakemberek vizsgálata.
A káreset kapcsán Varga István tűzoltó százados lapunknak elmondta: a szabályok előírják az épülettulajdonosok számára a kémények ellenőrzését, aminek rendszeresnek kellene lennie, ám ez Kapuváron túlnyomó részben évek óta elmarad. „Az ellenőrök térítés ellenében dolgoznak ugyan, azonban a felülvizsgálattal sok tűzeset, sok kár megelőzhető lenne" – mondta a százados.

Hangsúlyozta, a szabályok határozottan rögzítik az építés, a fenntartás és üzemeltetés feltételeit. Ezeket azonban többször nem veszik figyelembe. Két éve például Hegykőn nem megengedett anyaggal, lakkozott fával gyújtottak be, az csinált bajt. Kéménytüzet okozhat többek között az éghető anyagok beépítése is. Ez történt egy vitnyédi tűzesetben, ahol a befalazott fagerenda kapott lángra, a fűtés hatására a burkolatán keresztül is felizzott.

A minapi, kapuvári esetben a kémény repedezettsége okozhatta a tüzet. Ilyenkor mérgezés is előfordulhat. Varga István megjegyezte: nem működhet(ne) olyan kémény, amit időszakonként nem vizsgálnak. Évről évre több esetük van: míg tavaly csak négy helyszínre, idén már hatszor vonultak kéménytűzhöz a kapuvári tűzoltók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magántőkéből csatornáznak

Árpáson a térségben egyedülálló módon, állami támogatás nélkül valósul meg a csatornázás. Emellett – a nemrég befejezett felújítási munkák után – a falusiak a turizmus élénkítésén is dolgoznak, községük jövőjének biztosítása érdekében. A közelmúltban közel harminc jelzőrendszeres házi segítségnyújtó készüléket is telepítettek a faluban, s felújították az orvosi rendelőt is. Tovább olvasom