Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Tűzvédelem: kirívó szabálytalanság nem volt

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársai huszonkét megyebeli üzemet, gazdálkodási egységet vizsgáltak át a közelmúltban tűzvédelmi szempontból.
illusztráció
A tapasztalat azt mutatta, hogy kisebb hibáktól eltekintve nem találkoztak kirívó szabálytalansággal. Szankciókat is csak elenyésző számban kellett alkalmazni, azokból sem a legsúlyosabbakat. A vizsgálatok eredményét Kapuváron, a Ringa rt. üzemében értékelték. Pesztenlehrer Lajos ezredes, a katasztrófavédelem megyei igazgatója szerint az ellenőrzött üzemekben tűzvédelmi szempontból az átlagosnál jobb a helyzet.

Uniós előírásoknak megfelelni

– Ebben az évben a veszélyes üzemek ellenőrzésére fektettünk nagy hangsúlyt – mondta az ezredes. – Ezzel kapcsolatban új jogszabályok, kormányrendeletek jelentek meg, és meg kell felelnünk az úgynevezett SEVESO-nak, az európai uniós előírásnak is. S noha megyénkben csak két létesítmény esik ennek hatálya alá, nemcsak rájuk korlátoztuk a vizsgálatot, hanem több helyen is tartottunk egyrészt tűz-, katasztrófa- és polgárvédelmi ellenőrzést, másrészt az év során gyakorlatokat is végeztünk az üzemekben.
„ Azért kell ezekkel az üzemekkel kiemelten is foglalkoznunk, mert döntően lakókörnyezetben, lakóépületek körül vannak elhelyezve, így egy-egy veszélyes helyzet nagyobb kört is érinthet."
Pesztenlehrer Lajos elmondta, hogy az ellenőrzések során főként a tűzvédelmi szabályzatokban és a tűzriadótervekben találtak hiányosságot és pontatlanságokat. Ezekre felhívták az érintettek figyelmét és intézkedtek a hibák javításáról.
– Néhány helyen a biztonságtechnikai felülvizsgálat, az elektromos berendezések szabványossági felülvizsgálata hiányzott – ismertette a tapasztalatokat Pesztenlehrer Lajos. – Külön felhívtuk a figyelmet arra, hogy a munkáltatók, cégvezetők a jövőben is foglalkozzanak a dolgozók fokozott képzésével, ismertessék például meg velük a különböző védőfelszerelések használatát.

Leggyakoribb hibák

Szüts György alezredes, megelőzési osztályvezető az értékelésen rávilágított a leggyakoribb hibákra. Ilyen például az egyes helyiségek tűzvédelmi leírásának hiánya, és néhol a tűzvédelmi feladatokért felelős személyek kijelölése sem történt meg. Előfordult, hogy egyes üzemekben nem helyezték ki például a dohányzást és nyílt lángot tiltó, valamint a tűzveszélyességet jelző táblákat. De hagyott némi kívánnivalót maga után a tűzoltó készülékek állapota is.
A katasztrófavédelmi igazgatóság minden évben más-más témakör köré csoportosítja az ellenőrzéseket. Két éve az egészségügyi és szociális intézmények felkészültségét vizsgálták, tavaly pedig a szállodák, panziók háza táján néztek szét. Idén a veszélyes üzemek állapotát ellenőrizték, jövőre várhatóan a mezőgazdasági termelőegységek kerülnek sorra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok tulajdonos között elvész az épület

Balesetveszélyesek, rontják az utcaképet és gazdátlanok. Rövid jellemzés azokra az ingatlanokra,… Tovább olvasom