Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Tűzoltók: évente háromszáz vonulás

A kapuvári hivatásos tűzoltók az elmúlt évben 301-szer vonultak ki tüzekhez vagy végeztek műszaki mentést. Az adatok hasonlóak a korábbi évekhez, a munka zömét a tűzesetek és a műszaki mentések adják. 
Vinkovics János alezredes, kapuvári tűzoltóparancsnoktól megtudtuk: tavaly munkatársait a kapuvári területre 209-szer, a sopronira 48-szor, a csornaira 35-ször riasztották. Emellett a kapuváriak segítettek mosonmagyaróvári, sárvári, pápai, szombathelyi, kőszegi és csepregi kollégáiknak is. A munka zömét a tűzesetek és a műszaki mentések adják: az elmúlt évben 154 tűzesethez és 114 műszaki mentéshez kérték a kapuváriak segítségét. A többi vonulás vagy téves jelzésen, vagy vaklármán alapult. Az alezredes szomorúan említette meg, hogy az elmúlt évek során egyre több közúti balesethez riasztják a tűzoltókat.

A tűzoltás mellett fontosnak tartja a parancsnok a tűzmegelőzési tevékenységet is. Az elmúlt évben csaknem kétszáz ellenőrzést végeztek, s 29-szer kellett intézkedniük. Megnövekedett a tűzoltóság szakhatósági ügyeinek száma is: 308 állásfoglalást adott ki a parancsnokság, egyre több építési, létesítési és a használatbavételi eljárási ügyben.

Az elmúlt év kiemelt feladata a mezőgazdasági létesítmények tűzvédelmi helyzetének felmérése volt. Ennek keretében a mezőgazdasági üzemeken kívül a magángazdákat is ellenőrizték, melyeket hat hatósági felhívás, egy szabálysértési feljelentés s egy tűzvédelmi bírság követett. Idén a középfokú intézmények tűzvédelmi helyzetét vizsgálják. Az ellenőrzések kiterjednek az épületekre s az intézmények kezelésében, illetve fenntartásában lévő szakműhelyekre, közösségi házakra, kollégiumokra, sportcsarnokokra.

A parancsnoktól megtudtuk: év elején megkeresik a kapuvári lakótelep közös képviselőit, szeretnének segítséget nyújtani a lakótelepi lakások biztonságosabbá tételéhez. Íme néhány veszélyforrás: több helyen zárva vannak a tetőtéri ajtók, elhasználódottak és jelöletlenek a villamos vezetékek, a pincékben sok éghető anyagot halmoztak fel. Egyre többen térnek át gázfűtésre, amit ha szakszerűen szereltek, biztonságos, de a szakszerűtlen munka életveszélyes. Előfordult az is, hogy faszekrényben működött a kazán, tapétázott falban vezették a füstcsövet. A felmérés eredményéről értékelést készítenek, s ezt ismertetik a lakóközösségi képviselőkkel.

A parancsnok elmondta: szerettek volna pályázati pénzből vízszállító járművet vásárolni, sajnos ez nem sikerült, de nem mondtak le járműparkjuk korszerűsítéséről.

Az állomány fegyelmi helyzete stabil, a tűzoltók jól felkészültek. Az elmúlt évben huszonnyolc tűzoltó részesült jutalomban, ezzel szemben fegyelmi határozatot már évek óta nem kellett hozniuk. Vinkovics János szerint összességében jól dolgoztak s eredményes évet zártak a kapuvári tűzoltók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lift lesz a városházán

2003 a fogyatékosok éve volt. Ám az érintettek szerint olyan érdemi változás nem történt, amely… Tovább olvasom