Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Turisztikai összefogás pályázati pénzek reményében

Győr-Moson-Sopron - Vállalkozók, önkormányzatok és nonprofit szervezetek közreműködésével - pályázati pénzből - új turisztikai szervezet létrehozása körvonalazódik Sopron, a Fertő-táj és Kapuvár részvételével.
 – A magyar turisztikai intézményrendszer megérett egy alapos átalakításra. Az ország vezetése pályázati pénzekből olyan új típusú szervezet létrehozását támogatja, mely nemcsak egy-egy város vagy tájegység turisztikai erősségeit mutatná be, hanem egy olyan együttműködési szervezetet hozna létre, mely csomagban kínálná nagyobb területi egységek látnivalóit, programjait az oda látogatóknak – mondta Taschner Tamás, a soproni turisztikai iroda vezetője, a térségi együttműködés koordinátora.

Az új formulában önkormányzatok, nonprofit szervezetek és vállalkozók is részt vennének. Taschner Tamás szerint az együttműködés alapjai a szakmaiság, az önálló költségvetés és a partnerség. Ezen alapelvek érvényesülése esetén például a vállalkozók is beleszólhatnának abba, hogy a települések vezetői mire költenek a turizmusra szánt pénzekből és természetesen az önkormányzatok is meghatározhatnának bizonyos fejlesztési irányokat a vállalkozók turisztikai elképzeléseihez.

Taschner Tamás
Taschner Tamás

– Új szervezetünk a térségi turizmust menedzselné, magyarul nem kellene minden településnek, vállalkozónak külön-külön erőlködnie, Kapuvár, a Fertő-táj és Sopron turisztikai attrakcióit egy csomagban „adnánk el" a szervezeten keresztül – jelentette ki Taschner Tamás.

Azon már túl kell jutni, hogy egy térségi kiadvány kiadásával megáll a szervezés- mondta Taschner Tamás.

A legújabb pályázati rendszerben ezek a térségi szervezetek negyven-ötven millió forintot kaphatnak – nyertes pályázat esetén – az államtól, ehhez azonban ötven-nyolcvan százaléknyi önerőt kell biztosítani. A pályázati összeg nagysága a szervezeti felépítéstől (is) függ, a térség szándékai szerint egy egyesület alakulna a megye e részén. A koordinátor szerint a szomszédos európai országokban már hasonló elven szervezik a turizmus menedzselését.

Taschner Tamás elmondta, a minapi kapuvári tájékoztatót már megelőzte egy soproni és Fertő-parti rendezvény. A mostani tájékoztatón elhangzottakat több kapuvári és környékbeli vállalkozó is meglehetősen vegyes érzésekkel fogadta. Egyesek szerint a most kialakítandó szervezethez hasonlók már működnek Magyarországon, meglehetősen alacsony hatásfokkal. Volt olyan vállalkozó, aki csatlakozási szándékát már eljuttatta a szervezőknek és olyan is akadt, aki a Kisalföld kérdésére azt mondta: több információ kell a megalapozott döntéshez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túl keveset adnak a krumpliért

Csorna–Kapuvár - A piac tavaszi fellendülésében bíznak a burgonyatermelő gazdák. Egyelőre nem… Tovább olvasom