Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Turisztikai és szociális elképzelések

A miklósmajori határőrlaktanya tulajdonjogát szeretné megszerezni a kapuvári önkormányzat.

 A földhivatal adatai szerint a laktanya Kapuvár külterületén, a 431/1 helyrajzi szám alatt található, kivett állami terület II. művelési ág alatt nyilvántartva. Területe 2 hektár 5051 négyzetméter, tulajdonosa a magyar állam, vagyonkezelője a Győri Határőr Igazgatóság.
Terveik szerint az idegenforgalmi vagy a szociális ágazatban hasznosítanák. A kezelő szerint viszont licitálniuk kell az érdeklődőknek. A miklósmajori határőrlaktanya tulajdonjogával együtt a kapuvári önkormányzat szeretne minden olyan állami ingatlanhoz hozzájutni, ami a város területén kihasználatlanul áll. Az egykori határőrbázison például idegenforgalmi fejlesztéseket képzeltek el vagy szociális célra hasznosítanák.

Határozatilag kérik

– A képviselő-testület határozatot hozott arról, hogy a kapuvári önkormányzat a Belügyminisztériumtól kéri a miklósmajori határőrlaktanyát tulajdonba – tájékoztatott Kóczán Zoltán, a városfejlesztési bizottság elnöke. – Arra egyébként több példa is van a megyében, hogy az illetékes önkormányzat megkapta a hasonló ingatlanokat. E példák alapján gondoltuk úgy, hogy városunk is megszerezhetné a tulajdonjogot.
A város vezetésének vannak is ötletei az épületegyüttes további hasznosítására.

– Mindenképpen előtérben van az idegenforgalom, hiszen Kapuvár egyik kitörési pontja lehet ez a terület, és elképzeléseinkben kiemelt helyen szerepelnek az ehhez kapcsolódó fejlesztések – folytatta az elnök. – Szóba került még a szociális célú felhasználás is, de természetesen konkrétumokról csak akkor tudunk beszámolni, ha az önkormányzat megszerzi a volt kaszárnyát.

A képviselő-testület a laktanyaügy tárgyalásakor kérte fel a polgármesteri hivatalt arra, hogy térképezze fel a város területén azokat az épületeket, ingatlanokat, amelyek jelenleg állami tulajdonban vannak, de kihasználatlanok.

– Szeretnénk tiszta képet kapni a lehetséges ingatlanokról, és ha lehetőség adódik, kérni a tulajdonjogukat. Ezt a lépést egyébként már sokkal korábban, 1990 és 1994 között kellett volna megtenni. Akkor nem lenne olyan gondunk manapság, hogy az ipari parkban földterületet kell vásárolnunk a bővítésre, illetve a turisztikában, a termálfejlesztésben is könnyebben mozoghatnánk – jegyezte meg Kóczán Zoltán.

A bizottsági elnök hozzátette: a Belügyminisztérium évente kétszer dönt hasonló kérdésekben, nyár végén és kora tavasszal. Mint mondta, a képviselő-testület várja a város számára kedvező döntést, és ha az megvan, elkészítik a terveket is a laktanya hasznosítására.

Ingyen nem megy

A Kisalföld megkereste Fehér Imre őrnagyot, a Győri Határőr Igazgatóság sajtóreferensét, aki elmondta: az objektum jelenleg hasznosítatlan, de várhatóan pályázat útján értékesítik.

– A miklósmajori ingatlant értékesítjük, amire természetesen, mint bárki más, a kapuvári önkormányzat is pályázhat. Információim szerint a város ingyen szeretné tulajdonba kapni a laktanyát, de a jelenlegi állás alapján erre nincs lehetőség. A Kincstári Vagyonigazgatóság pályázati kiírására körülbelül három-négy hónap múlva kerülhet sor, irányárról egyelőre nem tudok beszámolni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várólistán az idősek otthonában

A korábbi esztendőkhöz hasonlóan tavaly, a jubileum évében is gyarapodott a Jobaházi Idősek Otthona. Ezzel a beruházásokat, fejlesztéseket tekintve sikeres időszak ért véget. Az elmúlt esztendőben ünnepelte fennállása ötvenedik év fordulóját a megyei önkormányzat által fenntartott Jobaházi Idősek Otthona. Tovább olvasom