Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Turi György: Az utolsó érve a feloszlatás

„Tiszta lappal indulhatna az új képviselő-testület, ezt tartom erre az áldatlan állapotra az egyedüli megoldásnak" - indokolja Turi György, Csorna polgármestere a képviselő-testület feloszlatására tett hétfői indítványát.

„Tiszta lappal indulhatna az új képviselő-testület. Számomra is újraindulásommal kockázatos lenne ez a helyzet, de ezt tartom erre az áldatlan állapotra az egyedüli megoldásnak" – indokolja Turi György, Csorna polgármestere a képviselő-testület feloszlatására tett hétfői indítványát.

– Csornán helyzet van. Nem túlzás esztergomizálódásról beszélni. Ön hétfőn – szerintem utolsó érvként – a képviselő-testület feloszlatására tett javaslatot. Hogyan jutottak el idáig?
– Valóban kétségbeesett utolsó érv ez. Az a folyamat pedig, mely mostanra ide vezetett, még 2006-ban, szinte első ciklulusom megkezdésével indult. Először azzal, hogy az akkor még közös frakciónk jegyzőjelöltjét a Fidesz helyi vezetői, dr. Gulyás és dr. Dávid urak meggyőzték, hogy vonja vissza pályázatát. Azután amikor dr. Bóna képviselő úr visszaadta mandátumát egy közjegyzői állás miatt, én elleneztem Gulyás úr képviselővé választását, mert mást jobb jelöltnek tartottam. Erről Áder urat is sikerült meggyőznöm, aki eljött Csornára is, s mellettem érvelt...

– Aztán frakcióvezetőként meg akartak buktatni, akkor Kubatov pártigazgató úr állt ki mellettem – folytatta Turi György, Csorna polgármestere. – 2009-ben az egészségházi pályázat miatt kerültem ellentétbe a helyi Fidesz vezetőivel. Ők oda egy pártközeli magánbefektetőt támogattak volna, én meg a város nevében szerettem volna az egészségházunkra pályázati pénzt szerezni. Tetézte a bajt, hogy elleneztem egy politikai munkatárs kinevezését csekély havi 290 ezerért. Ezt Áder János támogatásával végül rám erőltették. Pártvonalon megróttak azért is, mert tárgyaltam iskolafelújítási pályázatunk sikere érdekében a szocialista Molnár Csaba miniszterrel és Pap Józseffel. Sőt, azért is keményen megfeddtek, mert Gyopáros képviselő úr időközi első fordulós érvényes választási sikere érdekében szerintük nem mozgósítottam elég intenzíven. Aztán a tavaly őszi helyhatósági kampány is helyenként ízléstelen és kemény volt. A győzelmemet pedig azóta sem tudják megemészteni, s képtelenek tiszteletben tartani a választók akaratát. Még a szocialista színekben bejutott képviselőt is maguk mellé tudták csábítani. Én új ciklusomban nem szavaztam meg a költségvetés számait, például a sportra juttatott hatmilliós többlet miatt, melynek ellenőrzésére nincs módunk. Vagy a 21 milliós síktalanítási költségek miatt, mivel ezt a munkát Kapuváron 4 millióért végzik el. Ugyanígy pazarlóan túlzónak tartom a tévés pályázatra szánt milliókat is. Ennek a történetnek a végkifejlete a kórházügy. Ha mi most önként lemondunk a sebészet és a nőgyógyászat aktív ágyainak zöméről, akkor magunk tesszük tönkre az intézményt, s még azt az alkupozíciót is elszalasztjuk, hogy ezekért kérhessünk cserébe valamit.

– Ha a testület, melyben az önt támogató képviselők kisebbségben vannak, valamilyen csoda folytán megszavazná a feloszlatását, ön is lemondana a polgármesterségről?
– Természetesen. Tiszta lappal indulhatna az új képviselő-testület. Számomra is újraindulásommal kockázatos lenne ez a helyzet, de egyedül ezt tartom erre az áldatlan állapotra az egyedüli megoldásnak.

Most már az a kérdés, ki mennyire fideszes

– Mi változna egy új választással, új testülettel?
– A képviselő-testületen belüli arányok. Úgy vélem, a csornaiaknak elegük van ebből a kötélhúzásból, s a Fidesz–KDNP vékonyabban jönne ki az új voksolásból.

Turi György
Turi György


– Miért nem elfogadható Csornának egy modern járóbeteg-központ, mellette győri, mosonmagyaróvári fekvőbeteg-ellátással?
– A modern járóbeteg-központra szükségünk van. Pályázni is fogunk e célra. Ám a Dél-Rábaköz kisfalvainak lakói csak nálunk kaphatnak emberközeli ellátást. A távolság és személytelenség miatt Győrben már biztosan nem. Pedig a látogatók s az ismerős közeg a gyógyulás fontos feltétele.

– Áder János után szabadon: Csornán mindenki fideszes. Most meg már az a kérdés, ki mennyire az. Hogyan jutottak idáig?
– Azokat, akik a helyi Fidesz szűk csoportjának egyéni érdekeivel nem értettek egyet, elszigetelték, majd egy tagrevízió ürügyén gyakorlatilag eltávolították a pártból. Én nem voltam párttag, de a feleségem például így zárult ki onnan.

– Korábban legfőbb támogatójának nevezte Áder Jánost. Mikor beszéltek utoljára?
– Még 2009-ben a temetőben a szülei sírjánál találkoztunk. Azóta nem.

– Nem is kereste?
– Még első polgármesteri ciklusom idején próbálkoztam. Végül is kétszer fogadott parlamenti alelnöki dolgozószobájában.

Már nem lenne ennyire egyértelmű az igen

– A korábbi örökzöldek – termál, elkerülő út, ipartelepítés – ügyében jottányi előrelépés sincs. Hogyan jutottak idáig?
– A termál dolgában még tavaly augusztusban lehetőségünk lett volna a Kert Park Kft. banki hiteleinek átvállalásával birtokon belülre kerülni. Akkor a frakció mindenféle kifogásokkal végül nem szavazta ezt meg. A közelgő választások miatt nem akarták, hogy esetleg jó pontot szerezzek, pedig meggyőződésem szerint megtérült volna a befektetés. Az elkerülő útra már 2009 elején építési engedélyünk volt. Csak hát ez a 16 kilométer 32 milliárdba kerül. Ezt az előző kormány, s úgy látszik, a mostani sem tudja finanszírozni. Még tavaly az országos kampányban Orbán úr azt nyilatkozta a helyi tévében, hogy az új országgyűlési képviselő legfőbb feladata lesz az útért lobbizni. Akkor 2013 végi határidőt mondott, tavaly ez 2014-re módosult, s legutóbb Gyopáros képviselő úr már 2015-ös megépülésről beszélt. Pedig az elkerülő út lenne Csorna élhetőségének, fejlődésének, az ipartelepítésnek a kulcsa, s az egyetlen járható útja.

– Tavaly a választások előtt azt mondta a Kisalföldnek (2011. szeptember 24.), hogy nem bánta meg 2006-os polgármesteri indulását, s ezért kíván újra sorompóba szállni. Most mit válaszolna?
– Ma már nem lenne ennyire egyértelmű igen a válaszom. Ám csinálom, mert eleget kívánok tenni a választói akaratnak. A barátaim is fogyóban. Talán egyedüli barátom a feleségem. Ha pedig mégsem oszlatja fel magát a képviselő-testület, akkor teszem tovább a dolgom. Ilyen hatalmas küszködések árán, mint az elmúlt tíz hónapban.

Olvasóink írták

 • 20. merzsebet 2011. július 17. 07:55
  „tomhagen,csiribiri,Mátyásfeketeserege az hiszem eltévedtetek ez egy bértollnok oldal.Ne zavarjuk őket.
  Hisz olyan szépek együtt.
  És most jöhet a helyesírási hiba számolás, és hogy ki is lehetsz.”
 • 19. nagytibi 2011. július 14. 21:40
  „Ez mekkora duma :" Ma már nem lenne ennyire egyértelmű igen a válaszom. Ám csinálom, mert eleget kívánok tenni a választói akaratnak. A barátaim is fogyóban. Talán egyedüli barátom a feleségem. Ha pedig mégsem oszlatja fel magát a képviselő-testület, akkor teszem tovább a dolgom. Ilyen hatalmas küszködések árán, mint az elmúlt tíz hónapban." lassan tényleg elkezdem sajnálni!!!!”
 • 18. Goldman 2011. július 14. 12:02
  „Jerry: olvasom az újságban, hogy szélerőművet akarnak telepíteni.
  Ezt már ezelőtt tíz évvel is megtehették volna csak nem a beruházón múlott, hogy elmaradt. Azóta már az M1 és a 86-os mellett számtalant lehet látni.
  Azt is megtehették volna, hogy világszínvonalú termálja legyen a városnak szállodákkal. Azóta már jó néhány helyen megcsinálták.
  Ezt a forgalmat ami itt megy nap, mint nap ki lehetett volna használni. Itt csak a dugók és a lámpák állítják meg az autósokat. Nincs egy "normális" panzió vagy szálláshely. Nincs szórakozóhely. Vagy van valami? Hmm...nem tudok róla. Bár a szórakozásról annyit, hogy a bulik után nem kellene törni-zúzni a vagány 14-16 éveseknek.
  Kullog a város a többiek után. A városban lakók csak annyiból tehetnek róla, hogy olyan polgármestert és képviselőket választottak akik szemellenzőt viselnek.
  Ideje váltani...már régen ideje lett volna és management szemléletű embereket akik nem csak pofázni tudnak, hanem tenni is.
  Olvasom: "azon ingatlanok előtt előtt nem fognak aszfaltozni, ahol a tulajdonosok eddig is szépen rendben tartották a járdát". Nesze neked paraszt! - szokták mondani. Azokat büntetik akik tesznek érte, s jót cselekednek azokkal akik le sem szarják az egészet.”
 • 17. 1120 2011. július 14. 11:29
  „16. írta: "...ami ide vonzott sok idegetn is,akik aztán elvtették a gyülölködés magját a városba..."

  A diszgráfiádra nem térnék ki ezúttal (amúgy lehet kezelni), hanem inkább arra, hogy aki az elmúlt bő 20 évben itt lakott a városban, az pontosan tudja, hogy a gyűlölködés magját egy bizonyos Papp József vetette el...azóta is "szép" terméseket hoz! Eredményeket persze a legkevésbé sem... Ma Csorna óriási "hendikep"-pel rendelkezik és ezt a hátrányt bizony 1994 és 2006 között hozta össze! Azóta csak "futunk a pénzünk után"...inkább kevesebb, mint több sikerrel. Mondjuk ilyen "nyakas" városvezetővel esélyünk sincs a felzárkózásra!
  A fentiek azért is különösen szomorúak, mert aki már ránézett egyszer is a térképre és van fogalma arról, hogy mit jelent egy település esetében a "helyzeti energia", az tudja csak igazán, hogy mit vesztettünk! Az csak "hab a tortán", hogy Turi úrral sajnos a legrosszabb hagyományok folytatódnak...DE MEDDIG MÉG? Kérdezem én...
  (A "gyüttmentezés"-re meg csak olyan jelzőim lennének, amit a szerkesztő - joggal - kimoderálna, úgyhogy inkább nem használok csúnya szavakat...)”
 • 16. Jerry 2011. július 14. 10:44
  „Goldman, nagyon tévedsz, Csornán van összetartás, az itt élő "ős" csornaiak szeretika városukat,ami korábban egy nagyon jó,kellemesen élhető település volt.A Rábaközi Napok eseménysorozat orzságos jelentőségü volt.A szerdai piac országos kirakodó vásárként volt bejegyezve, a rábaközi perecért az ország távoli pontjáról jöttek ide,ahogy a csornai pékek által sütött kenyérért is.Szórakozó helyek sora várta a fiatalokat, Győrből is kijártak ide szórakozni,ne beszélve a környékbeli falvakról,ahhona dolgozni és vásárolni is bejártak a városba.Csorna kellemes,élhető város volt,ami ide vonzott sok idegetn is,akik aztán elvtették a gyülölködés magját a városba.Ezt fentről is támogatták azzal, hogy fentről helyeztek ide vezetőket, nem biztak a csornaiakban.Ezzel fogták vissza a város fejlődését.Ez a módszer azótta is bevált.Lásd, még áder jani is Szombathelyről hozott megbizható embert,nem bizott a helyi fdeszesekben.Egyébként tévedett abban, nem fideszes az egész város, vanank itt normális emberek is.A polgármester is csak rájött, hogy város vezetőkjént nem a pártot kell kiszolgálni, amire képviselők még nem.Egyébként szégyen,hogy városunk képviselője, áder ur bármilyen magas polcon volt, nem tett semmit a városért,azon kivűl, hogy kis kedvencét nyakunkr akarta ültetni,ami szrencsére nem sikerült.Most ennek a bosszúját szenvedi a város.Na de túl leszünk ezen is.Igaza volt,amikor fel akarta oszlatnia testületet, ez a város akarata is. Ezt meg is tapsolták a gyülésen. A fieszesek mégsem álltak fel, csak kezület tartották fel,párt utasításra, a város ellen. Csornának olyan képviselő kell,akia városért áll ki,és nem egy pártért,és nem az számit, hogy itt született,vagy sem,ha itt akar élni,akkor csornai.Olyan kell,aki csornáért akar élni,és nem a csornaiakból.Sajnos, roszak a tapasztalataink a gyütt emntekel, ideje lesz bizonyitaniuk.Nem a csornaikaknak kell változni,az ide települőknek kell változni,alkalmazkodni.Vannak nagyon jó példák, tessék követni!”
 • 15. csornafc 2011. július 14. 10:33
  „Túri Úr ha ön vagy a polgári koronás csapat oszolni akar , hát oszoljon, de ugye azt ön sem gondolja komolyan, hogy azért mert önnek nem tetszenek a döntések , majd mindenki le fog mondani. Ha nem tetszik el lehet ballagni !Ne vicceljünk már!”
 • 14. Goldman 2011. július 14. 09:48
  „embertelen: sosem fognak tanulni
  Addig amíg a csornai emberek a máshonnan származókat jött-menteknek nézik addig csodát ne is várj tőlük. Hány generációig kell visszanyúlni, hogy valaki "ős" csornai lehessen? Ez az egyik legnagyobb probléma az itt élőkkel és, hogy kötik az ebet a karóhoz. Nincs összetartás a választásokon a párt és a rokonság számít.
  Mit vár el saját magától a lakosság ha így gondolkoznak?”
 • 13. embertelen 2011. július 14. 08:40
  „Úgy látom, Csorna és környéke nem sokat profitált eddig abból, hogy az egész város fideszes. Valószínű, hogy a legtöbbet Áder János segítette a várost az elmúlt húsz évben, mert ahányszor csak akarta, mindig újraválasztották országgyűlési képviselőnek. Még most is vakon bíznak benne, mert amikor elment, a csornaiak az ő volt titkárát választották meg, már kétszer is! Tudjuk, hogy a fidesz egy harcos gárda, a vezérük mindenkiben ellenséget lát, aki ellen harcolni kell. A baj csak az, hogy amikor elfogy az "ellenség", akkor az ilyen típusú mentalitással egymást kezdik megenni. Lehet, hogy mégsem Turi Györggyel van a probléma, hanem a fidesz harci kedvével? Jó ötlet az új választás, hadd hulljon a "férgese". Attól azonban lehet félni, hogy a csornai választók még mindig nem tanultak a helyzetből.”
 • 12. babucika3311 2011. július 14. 08:27
  „A polgármester úr arról miért nem szól, hogy Balogh Csaba képviselő urat miért léptették vissza az utolsó pillanatban az ő javára??! Vagy ezt már elfelejtette? Turi- Papp paktum megszületett már jóval a választások előtt, ahol eszközként használták szegény képviselőt, de mivel benne van becsület és tisztesség, nem úgy, mint a fennt említett két paktálóban, ezért mindig a város érdekeit szem előtt tartva, nem anyagi haszonszerzés és egyéb választási fogásra törekedve. Turitól elfordultak a barátai? Azok nem barátok, akik azért álltak mellé, mert össze vissza ígérgetett munkahelyeket, bizottsági poziciókat. Ezeket nem tudta vagy nem akarta teljesíteni, így a cserébe várt és elmaradt beígért plusz jövedelmek miatt elfordultak tőle. Nem tudom, hogy a vélt barátok, vagy a polgármester a szánalmasabb, de mindenkit csak sajnálni tudok. Arra azért kíváncsi lennék, ha lemondana a polgármester, elindulna-e jelöltnek, ha nem akkor ki indulna helyette? talán az ifjabb Turi? Gyakorlatilag amúgy is ő irányítja a várost, mindenhol ő tárgyal az apja helyett.....Ugyanott lennénk, mint most, csak talán a fiának több esze van és nem olyan makacs....Épeszű ember a mai világban és helyzetben nem lázít nyilvánosan az országggyűlési képviselő és a kormány ellen! Már csak ezért is le kell váltani a csornaiaknak, mert majd megnézhetik, hogy mennyit segít a városon.”
 • 11. kukszi 2011. július 14. 07:54
  „Meddő, teljesen felesleges vita"ki a nagyobb fideszes".
  Vannak Fidesz tagok és Fidesz szimpatizánsok,ennyi.
  Lényeg,hogy ki tesz többet a város érdekében.

  De kíváncsi lennék, ki az a Fidesz tag:volt TSZ párt- titkár, jegyző,mi az, hogy gyütt-ment ?????”
 • 10. CSIRIBIRI 2011. július 13. 16:48
  „""- Áder János után szabadon: Csornán mindenki fideszes. Most meg már az a kérdés, ki mennyire az. Hogyan jutottak idáig?
  - Azokat, akik a helyi Fidesz szűk csoportjának egyéni érdekeivel nem értettek egyet, elszigetelték, majd egy tagrevízió ürügyén gyakorlatilag eltávolították a pártból. """...........stb.
  Talán itt kellene kezdeni , hogy csornán mitől lett nagyobb fideszes az új kitúrósdi "elit", mint a tősgyökeres FIDESZ alapító tagság ? Talán példaként a "gyüttmentek" vagy egy volt Tsz párttitkár vagy jegyző stb. nagyobb élettér igényével felűl írhatja a jóhiszemű csornai "ŐS"-fideszeseket ,kik küzdöttek a regnáló nemzetromboló hatalom ellen a nehéz időkben is ???
  Nagyobb fideszesek a "Koronások" ,mint a "koronátlan" fideszesek , kik jó tanítványai a levitézlett Molnár Lajos-és Horváth Ágnes nevével fémjelzett egészségügy szétverősdinek !!!(Meg kellene(kellett volna) várni az új törvényt!)
  Azon fáradozzanak a "gyüttmentek és nagyokosok" , hogy miért nem kap megfelelő finanszírozást a csornai kórház már régóta ,mivel ha az átlagnál alcsonyab járandóság hatása nem érvényesülne ,nem kellene súlyos milliókat költeni csődmenedzsmenti biztos járandóságára sem .
  Teljeskörű csornai ellátórendszert és kórházat a térség lakosainak , hogy ne a faluktól/várostól mégtávolabbi helyekre utazzon és anyagiakban és időben is a gyógyulásuk szolgálatába áljon !!!
  Tiszta vizet a pohárba !!!
  Hajrá Csorna !”
 • 9. 1120 2011. július 13. 16:04
  „Nem lenne egyszerűbb, ha inkább az egy szem polgármester mondana le és nem a tizenegy képviselő? Egyszerűbb is, meg tisztességesebb is lenne... Csak hát akkor az öregségi nyugdíjra még nem lenne jogosult a Turi úr! Ez ilyen egyszerű...”
 • 8. nagytibi 2011. július 13. 15:48
  „Tényleg vicces, elfogytak a Pm barátai, hát a polgári korona egyesület képviselői, tagjai nem a barátai? Csak nem kihátráltak vagy kihátrálnak szép lassan mögüle.. Lassan a kisalföld hasábjain énekeli a PM Úr, hogy ,,Elmentek, elmentek a régi barátok,
  És nem jönnek, nem jönnek soha vissza, vissza már". De persze biztos erről is a fidesz-kdnp tehet....”
 • 7. Rafli 2011. július 13. 13:02
  „Megvan a véleményem erről a polgármesterről.
  Elfogytak a barátai... Vajon miért?”
 • 6. Mátyásfeketeserege 2011. július 13. 12:33
  „Dr. Boga Attila úgy vélte, a képviselőkön óriási a felelősség, mert úgy kell dönteniük, hogy nem értenek a szakmához. ,,A megyei szakfőorvosok sem mertek állást foglalni a kérdésben. A Semmelweis-terv kidolgozása előtt csak szakadékba lehet lépni" - hívta fel a figyelmet.”
 • 5. hajracsorna 2011. július 13. 11:36
  „TGY oszolni akar? Hát oszoljon. Nem fog hiányozni senkinek a Rábaközben (sem).”
 • 4. hejhoo 2011. július 13. 11:31
  „1. Mátyásfeketeserege

  Akarod mondani: Kapuváron ..... Kapuvár...
  h f”
 • 3. tomhagen 2011. július 13. 11:09
  „Minden él nélkül, komolyan mondom: szegény Csorna(iak)! Nincsen olyan kisváros - talán az országban sem -, ahonnan annyi országgyűlási képviselő került a parlamentbe a rendszerváltás óta, mint Csornáról. Gyakorlatilag mindig volt legalább 1 képviselő ( csornai lakos ), miniszter, házelnök stb. Aztán mire mentek vele?”
 • 2. hekus 2011. július 13. 10:22
  „Polgármester úr megfáradt. Látni rajta az elmúlt időszakban.
  Én úgy látom a kórház ügyet, hogy a polgármester meg a bandája szembehelyezkedik a szakvéleményekkel. Itt nincs miről beszélni.. Nem Fidesz pártérdek van itt. Hanem városérdek. Csak a polgármester megbolondul ha a kórházról van szó. Kérdem én miért? Lehet úgy is polgármesternek lenni, hogy az ember nem csinál semmit csak ül és vár tétlenül. TGY ilyen...”
 • 1. Mátyásfeketeserege 2011. július 13. 10:10
  „Nekünk TV kell és nem termál....
  Meg 21 milláért út síktalanítás amit kapuváron 4 ért csinálnak.... persze meglehet magyarázni ezt is mint a kábeltévénél hogy nagyobb a város meg mittom én de Csorna azért nem 5 ször akkora mint kapuvár...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falucsúfolók – A kónyi bikától a kenyeretlen Vitnyédig

A Rábaköz bővelkedik úgynevezett falucsúfoló mondókákban, szinte minden településről vannak ilyen… Tovább olvasom