Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Túlsúlyos disznók, fogyatkozó türelem

Megállapodás ide, megállapodás oda, úgy tűnik, továbbra sincs nyugalom a sertéspiacon. A jószágok híznak, a gazdák pedig ingerültek, mert nem tudják, mit hoz a holnap.
Kisalföld-archívum Gazdatüntetés: Újabb demonstrációra készülnek?
Miközben arról szólnak a hírek, hogy megállapodás született az agrártárca, valamint az érdek-képviseleti, illetve a szakmai szervezetek között, úgy tűnik, a sertéstenyésztők megpróbáltatásai nem enyhülnek. Információnk szerint ugyanis a megyében kétezer körül van a túlsúlyos disznók száma. Ám nem csak a túlsúlyos jószágok okoznak gondot a gazdáknak, hisz arról is értesültünk, hogy a Ringa rt. azokat a sertéseket sem vásárolja fel, amikre szerződést kötött a tenyésztőkkel.

Felvásárlási nehézségek

A csornai Hegedűs Mihályné végső elkeseredésében fordult szerkesztőségünkhöz, hisz hiába keresett meg hivatalokat, szervezeteket, égető gondjára sehol sem kapott gyógyírt. Hegedűsék azért őrlődnek, mert a szerződött és négy hete lejelentett harminc sertésüket máig sem vette át a Ringa rt. Még az sem szolgál előnyükre, hogy húsz éve állnak kapcsolatban a céggel. Ám amennyiben tovább késik az átvétel, állataik is a túlsúlyos állományt gyarapítják.
Talán némi vigaszt jelent számukra, hogy Giczi Pál, a Ringa rt. felvásárlási vezetője megkeresésünkre közölte: rövid időn belül átveszik Hegedűséktől a harminc sertést. Hozzátette, hogy a piaci viszonyok miatt valóban vannak nehézségek a felvásárlás terén.

Kötelezővé nem tehető

Nagy Endre, a megyei földművelésügyi hivatal vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy a minisztérium megpróbálta megoldani a gondot, de senkit sem tud kötelezni a sertések felvásárlására, hiszen piaci viszonyok vannak. A hivatalvezető szerint ma már kevesebb a túlsúlyos sertés a megyében, mint korábban. Először négyezer körül volt a számuk, tíz nap múlva mintegy kétezer, jelenleg pedig nyolcszáz a szerződött és ezer körüli a nem szerződött túlsúlyos disznó. Ugyanakkor Nagy Endre megjegyezte, ha szünetel a felvásárlás és a szállítás, újra meg újra lesznek túlsúlyos sertések, amelyek felvásárlására térségünkben ez idő tájt a Zalahús Rt. jogosult.

Tarthatatlan helyzet

Fenyőházi Tibor, a gazdakörök megyei elnökének szerdai adatai alapján 1960 darab túlsúlyos jószág van a megyében. Átlagosan 180 kilósak.
– Az a legfőbb gond, hogy a túlsúlyos sertések felvásárlásáról kötött, egyébként jó megállapodást képtelenek betartatni, ezért felvetődik a kérdés: vajon mit ér egy miniszteri aláírás? – fűzte hozzá Fenyőházi Tibor, aki úgy vélte, a mostani állapot nem tartható sokáig, hisz szerinte ebben a megyében nem rendeződött a helyzet. Napról napra növekszik a túlsúlyos jószágok száma és nem szállítják el a normál súlyúakat sem.
– Eddig nagyon megértőek voltak az emberek, de már nem lehet arra kérni őket, hogy több órán keresztül álljanak türelmesen az út mellett. A beláthatatlan következményekért ki vállalja a felelősséget? – tette fel a kérdést a gazdakörök elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult a páli kultúrház

Szombaton falunapot tartottak Páliban. A sokféle program közül kiemelkedett az öt és fél millió… Tovább olvasom