Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Túlélő költségvetés Kapuváron

Kapuvár jövő évi költségvetése négyszázmilliós elkötelezettséggel indul. Bevételeiket ingatlanhasznosításból növelnék, de helyi adókat nem emelnének.
Kapuvár jövő évi költségvetése négyszázmilliós elkötelezettséggel indul. Bevételeiket ingatlanhasznosításból növelnék, de helyi adókat nem emelnének. Elképzelések születtek a belváros fejlesztésére és a művelődési ház gazdálkodásának átalakítására.

Kapuvár képviselő-testületének legutóbbi ülésén a jövő évi elképzeléseket tárgyalták a városatyák. Pintér Gábor képviselő szerint „túlélő költségvetés" lesz 2006-ban. Ezt nemcsak az idei évről átnyúló, több mint négyszázmillió forintos kötelezettség támasztja alá, de az is, hogy a város – szűkös – költségvetésének túlnyomó része az intézmények fenntartására megy el.

Biró Péter polgármester szerint a maradékból kell(ene) fejleszteni. Ezeket azonban már ebben az évben megkezdték, gondolva itt többek közt az ipari parkra és a kórházra. A város fejlődését alapvetően meghatározó, új beruházásokra nem lesz lehetőség.

Mivel a turizmus növelése az egyik fő irány, ennek keretében a jövő évben adják át a „Hany Istók" kerékpároscentrumot, melynek kivitelezői pályáztatása a minap zárult le. Az önkormányzat szándékai szerint a fürdő környékén egy egészségügyi parkot hozna létre, a terület fejlesztésére már történtek lépések.

Bár az idei pályázatok eredménytelenül záródtak a fürdő új bejárati épületének építésére, a lehetőségeket jövőre is keresik.
Az idei évről kötelezettségvállalással nem terhelt, de megoldásra váró elképzelések közt szerepel a városháza tetőszerkezetének felújítása, valamint az intézmények akadálymentesítési munkálatai. A Deák Ferenc utcában új városrészt terveznek, jövőre indítanák a beépítést. Az önkormányzat a Damjanich utcai piac területének rekonstrukcióját is elkezdené, hiszen a megnövekedett forgalom ezt már halaszthatatlanná teszi. A piac üzemeltetését a városházán bérletbe, esetleg koncesszióba is adnák. Hasonló módon oldanák meg a város parkolóinak működtetését is. Felmerült, hogy az önkormányzat egy gazdasági társaságot hozna létre a parkolók és a piac üzemeltetésére.

A városfejlesztés terén legfontosabb feladatnak tűnik a távfűtés hosszú távú biztosítása, az eddigiektől eltérő, gazdaságosabb módon. Jövő szeptember végén lejár a jelenlegi szolgáltató szerződése, az új szolgáltató személyét keresik az önkormányzatnál. A városháza a közvilágítás energiatakarékos módját is tervezi, ennek érdekében vizsgálják, hogy a jövő évtől éjjel tizenegy és hajnal öt között csak minden második lámpatest világítson.

Az önkormányzat több ingatlant eladna, többek közt a Cseresznye soron, a Szent István király utcában. Megoldásra vár az úgynevezett Medosz-pálya ügye is.

Az intézmények közül a Rábaközi Művelődési Központ működését nem tartják hatékonynak a képviselők. Ennek átalakítása a jövő évben megtörténik, talán egy közhasznú társaság keretében. Felülvizsgálják a Pártok Házának – jelenleg gazdaságtalan – üzemeltetését is.
Kapuvár jövő évi költségvetésében a nehézségek ellenére nem szerepel a helyi adók emelése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A polgármester is fizet a fényekért

A megye városaiban sorra gyulladtak ki az elmúlt napokban az ünnepi díszkivilágítás fényei. A nagyobb települések költségvetésükben különítenek el erre pénzt, illetve jelentős a vállalkozói támogatás is. A kisebb falvakban anyagiak híján mellőzni kénytelenek a karácsonyi fényeket, hiszen a községi kasszák igencsak kiürülnek karácsony idejére. Tovább olvasom