Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Túl keveset adnak a krumpliért

Csorna–Kapuvár - A piac tavaszi fellendülésében bíznak a burgonyatermelő gazdák. Egyelőre nem tudják értékesíteni termésüket, vagy csak minimális áron.
A csapadékos időjárás késlelteti a Rábaközben a burgonya betakarítását. A termelőknek persze ezenfelül sem lehet sok örömük a szedésben, mivel termésüket nem tudják értékesíteni. Aki tudja, tárolja a krumplit. Abban bízik, tél végére, tavaszra jobb árat is kaphat érte. Jelenleg 20–30 forintért veszik át tőlük. Az étkezési burgonya bolti átlagára 60 forint körül mozog. A piaci problémáknak több oka is van.


Húsz-harminc forint alá nem mehet a felvásárlási ár

Rácz József, a mórahalmi Mórakert Termelői Értékesítő Szövetkezet ügyvezető igazgatója, a Burgonya-terméktanács szekcióvezetője szerint cége évente 15–20 ezer tonna krumplit termeltet, amivel az országban az első három között van. A szakember úgy véli, aki most betárolja a termést, néhány hónap múlva valamivel jobb árat is elérhet.

– A nyári hónapokban minimális volt a kereslet a burgonya iránt – mondta el a Kisalföldnek Rácz József. – Leálltak az iskolai és a közüzemi konyhák, ráadásul a fogyasztók vásárlóereje is csökkent. A nyáron megmaradt nagy mennyiségre most rájön még az őszi betakarítás, amit a kereslet már tényleg nem tud utolérni. A későbbiekben persze nem lesz ezzel gond, sőt, annyi előnyt jelent is, hogy nem kell burgonyát importálni. A korábbi években gyakran szükség volt behozatalra.

Rácz József szerint „ártörő" hatása van annak is, hogy a termelők a kevésbé jó minőségű termésüket, ami nem tárolható, piacra dobták. A nyári sok csapadék ugyanis nagy odafigyelést igényelt a növényvédelemben. Aki nem megfelelően kezelte a vetést, gyengébb minőséget ért csak el.

Rácz József
Rácz József

Csalódtak a termelők

– Tavaly ősszel 50–60 forintot adtak egy kiló krumpliért, a termelők azt hitték, ez csak emelkedik – tette hozzá Rácz József. – Csalódtak, mert a külföldnek megérte ennél jóval olcsóbban is behozni, így 30–40 forint lett a burgonya ára. Most fordított a helyzet.

Jelenleg 20–30 forint körül mozog a felvásárlási ár, ami alá már nem mehetünk, mert ennél olcsóbban csak takarmánykrumplit lehet behozni.

Szilágyi Andrásnak egyelőre a nyakán maradt a krumpli. A gazda betárolja és várja a piac fellendülését.
Szilágyi Andrásnak egyelőre a nyakán maradt a krumpli. A gazda betárolja és várja a piac fellendülését.

„Senkinek nem kell a termésünk..."

Aki tehát tudja, tárolja a termést, hiszen nagy kockázatot nem vállal vele. Várhatóan decembertől a mostaninál valamivel drágábban lehet majd burgonyát értékesíteni.


Szilágyi András az acsalagi határban tizennyolc éve termel krumplit. Most oda jutott, hogy utoljára foglalkozott e kultúrával. „Ilyen helyzetben még nem voltunk, senkinek nem kell a termésünk, hogy miért, nem tudjuk" – fakadt ki érdeklődésünkre.

– Tavaly egy jó közepes árat sikerült elérnünk, de idén a küszöb alatt van a színvonal – tette hozzá Szilágyi András. – Konkrét felvásárlási árról egyelőre nem is tudok beszámolni. Olyan minimális az érdeklődés, hogy szóba sem került. A termésre különben nem panaszkodom, a minőség közepes. Közel húsz éve krumplizom, de olyanra, hogy egyszer sem kellett öntözni a földet, nem emlékszem. Idén sok csapadék volt.


Bajban van, akinek nincs raktárja

Szilágyi András szerencsés, hiszen tárolni tudja a termést. Ő sem tehet mást, vár a piac fellendülésére. A bevételre persze már most szüksége lenne, hiszen terhelik a géphitelek, és a betakarítás sem olcsó. „Akinek nincs raktárja, most bajban van. Beszéltem olyan gazdatárssal, aki azon gondolkodik, hogy betárcsázza a krumplit. A termelők akkor járnának jól, ha harmadennyi lenne a mennyiség, akkor talán az ára is háromszor ekkora lenne" – jegyezte meg az acsalagi gazda.

Olvasóink írták

 • 19. ludvig 2008. szeptember 30. 16:30
  „Nem értem!? Akkor ki teszi el a hasznot?”
 • 18. /joco1-azigazi 2008. szeptember 29. 08:26
  „"Családi János hozzátette: szövetkezetük a nehéz helyzet ellenére sem küzd értékesítési gondokkal. Lépést tartanak a változásokkal és új piacokat is szereztek. Az eladott mennyiséget is növelték 30-35 százalékkal. Az igazán jó persze számukra is az lenne, ha a tavalyi áron tudnák eladni a terményt. " ezt a hagyma tultermeléssel nyilatkozta Családi János itt a "kisaalföl"-ben, tehát a "krumplisok" még nem érték el a "hagymások" szintjét?”
 • 17. Cerebellum 2008. szeptember 28. 18:28
  „Sajnálom a termelőket. Tudom mennyi munkával jár a minőségi termény termesztése.”
 • 16. Szélsőjobbos 2008. szeptember 27. 13:04
  „A mocskos,lusta cigányok így is lopják a krumplit!”
 • 15. pan.cser 2008. szeptember 26. 16:05
  „A mondat így folytatódik:"...valószínű az ismerősöd sem ezt tette, hanem leszerződte, már a vetéskor, innen a félreértés." Így kerek!”
 • 14. Putyilov 2008. szeptember 26. 12:09
  „"...Lábon terményt eladni, csak a legszerencsétlenebbek szoktak, akiknek még a napi betevőjük sincs meg,..."”
 • 13. pan.cser 2008. szeptember 26. 08:06
  „Kedves "Putyilov"! Azért azt tisztázni szeretném, hogy nem neveztem szerencsétlennek az ismerősödet, hanem azt mondtam félreértetted. Ahogy látom, termeltetési szerződést kötött. Ez a legjellemzőbb értékesítési forma a mezőgazdaságban. A bikákat is valószínűleg leszerződte és úgy hizlal. Azért a dolgok mégy így sem egyszerűek. Néhány évvel ezelőtt a fél megye napraforgójának árával megszökött egy nagyon "jó" szerződést kötő felvásárló, több száz millióval, úgy tudom azóta sincs meg, sem ő sem a pénz. A terepjárón esetleg lehet vitetkozni, hogy luxus vagy nem, de a gépek sajnos nagyon drágák. Akinek 34 bikája van az nagyon kemény, etetni, ápolni, gyógyíttatni őket, takarmánnyal ellátni, kemény nagyon kemény. Érdekesek azok a sztereotípiák, amelyek az önellátás szerintem elavult mítoszát emlegetik. Olaszországban több száz bikát hizlalanak a vállalkozók, föld és tenyészállat nélkül. Kelet-Európában vásárolják alacsony áron a bikákat és a környező gazdáktól vásárolt takarmányokkal etetik. Így több profitot termel, mintha minden alapanyagot maga állítaná elő! Óvakodjunk az előítéletektől és legyünk megértőek mások bajai iránt. Te is sokat dolgozol, meg a krumplitermelők is, ne bántsuk egymást!”
 • 12. Putyilov 2008. szeptember 26. 06:50
  „Sokan szeretnének olyan szerencsétlenek lenni,mint ő. Lábon adta el,mivel neki az első terve a raktározás volt,de hallott erről a felvásárlóról,megkereste,megnézték a leendő termést és megköttetett az üzlet.
  70 ha-ról azért megvan neki a napi betevő ,elhiheted. Meg a 34 bikának is megvan a napi betevője,mert a takarmányt sem kell horror áron megvennie.
  Lehet,hogy vasmunkás vagyok,de nem hülye. Akinek olyan rosszul megy,az nem 20millás traktorral tüntet. AMihez a szerelvény sem 10 fillér.
  Akinek ott van az udvarán a 8milliós terepjáró,legalább az ne siránkozzon. Vannak,akik napról-napra élnek.”
 • 11. pan.cser 2008. szeptember 25. 22:48
  „Oké kedves "Putyilov", a gazdák is többnyire pontos mennyiségre kötnek szerződést. Csakhogy egyszer több terem, másszor kevesebb. A többlet a kutyának sem kell, ha kevesebb kötbéreznek. Míg aki bugyit gyárt pontosan tudja, hogy a megvásárolt anyagból hány darab lesz, a paraszt soha nem tudja, hogy a megvásárolt egy zsák kukorica vetőmagból mennyi terem. Lehet 3 to is meg 10 is egy ha-on. Ha valakinek kevesebb bugyija van ritkábban vált, de az nem megy ha kevesebb a kaja, majd ritkábban eszünk. Ez utóbbi esetén kitör a forradalom. A mg-al azért kell foglakoznia minden kormánynak kicsit többet, mert az élelmiszer alkalmas a társadalom fejreállítására ha nincs belőle elég. Ezért bánnak mindenhol a világon úgy mg-al ahogy bánnak, mindenhol támogatják, biztos ami biztos alapon, de sohasem felebaráti szeretetből. Lábon terményt eladni, csak a legszerencsétlenebbek szoktak, akiknek még a napi betevőjük sincs meg, valószínű az ismerősöd sem ezt tette, hanem leszerződte, már a vetéskor, innen a félreértés. A jobb gazdák raktároznak, csiszolgatják a portékát és kivárják a kedvező alkalmat. Ennek a cikkbeni termelőnek ha van egy temperált tárolója és mosó, csomagoló berendezése beszállíthatna a nagy hipermarketeknek ütemezés szerint folyamtosan. Van ilyen, majd Csornán legnagyobb szupermarktba ha bemész keresd a M...kert termékeit, azok így csinálják. Nem kioktatni akarlak ám csak kicsit tágítani ismereteidet. Egyébként Jó éjszakát!”
 • 10. Putyilov 2008. szeptember 25. 20:23
  „Nekem nem kell elhitetnem senkivel,mert én megrendelésre dolgozom,nem termelek egy darabbal sem többet,mint ami kell. Anyagot sem veszek hozzá másfélszer annyit. Én előre gondoskodom a munkáról,nem utána rohangálok,hogy vegyék meg.
  A gazda is köthet szerződést konzervgyárakkal és egyéb feldolgozó üzemekkel is. Csak annak utána kell járni.
  Van mezőgazdász barátom. Ő már lábon eladta a kukoricáját. Nem is fáj a feje betakarításkor,hogy most mi lesz vele,ki fogja megvenni. Miért nem tudják úgy csinálni,ahogy ő? Ne úgy,mint én,hanem úgy,mint a született mg-i vállalkozó! A régi rendszerben volt ,hogy a TSZ,vagy mittoménki mindent megvett. Most verseny van.
  Ideje lenne felismerni.”
 • 9. pan.cser 2008. szeptember 25. 18:56
  „Kedves Putyilov! Amit elmondtál az időjárás nélkül is sújtja a mg-i vállalkozót. Egy traktort, kombájnt, de még sok más mindent sem, kurkászhat meg ma már egy falusi ezermester. Szakszervizet kell hívni az elektronikához, még egy közönségesnek hitt vetőgéphez is. Egy mai mg-i géppark az már ilyen. Egyet nem tud megoldani a technika még egyelőre, az időjárást. Míg Te aki nem tudom mit gyártasz, ha el tudod hitetni az emberekkel, hogy a portékád jó és ez kell nekik, tág határok között mozoghatsz. Ezzel szemben krumpiból az istennek sem kell több egy bizonyos mennyiségnél. Bármilyen hihetetlen kérdezd meg ha vannak gazdálkodó ismerőseidet, hogy egy rossz hozamú év jobb mint a túltermelés. Jön a vevő, az ár magas és bőven kompenzálta a csökkent termést. Ez a helyzet szokványosnak tekinthető, így volt ám ez időtlen idők óta. Akinek kellemetlen az panaszkodik, értsük meg legalább őket legalább, ha segíteni már nem tudunk.”
 • 8. Putyilov 2008. szeptember 25. 12:37
  „pan.cser!

  Amit én gyártok,azt befolyásolja a nyersanyagforgalmazók szállítási csúszása,a szerszámforgalmazók részéről a csúszás,valamint az áramszolgáltató felé való kiszolgáltatottság.
  A legjobb példa,hogy ma délelőtt feszültségingadozás miatt kiment egy tranzisztor a gépben,így nem tudok termelni.
  Igaz,hogy holnap kicseréli a szerviz,de addig nem tudok csinálni semmit sem és ugyancsak fel kell pörgetnem utána a masinát,ha határidőre el akarok készülni a termékekkel. Ez többletköltséget jelent.
  Egyszer kb 80000 HUF a javítás+alkatrész(155 EUR/db+Áfa),másrészt a fokozott szerszámkopásból származik még jónéhány tízezres.
  Ez egy alkalom,pedig nem egy van egy évben ilyen,vagy ehhez hasonló ,elhiheted.

  Én megértem,hogy nehéz az értékesítés,de ez hozzátartozik a versenyhez.
  Álljanak össze,dolgozzanak össze és akkor gazdaságosabbá tudják tenni a termelést, együtt pedig több kapcsolat lévén nagyobb piacot tudnak ellátni terményeikkel.

  A krumpli egyébként ténylag szép.”
 • 7. pan.cser 2008. szeptember 25. 09:13
  „Még valamit az előttem szólóknak: Soha nem lehetett ilyen szép és sok fajta krumplit kapni mint manapság, mosatlanul szinte el sem lehet adni. A támogatásokról csak annyit, erről nem a paraszt tehet, sőt meglenne néküle. Amit most az adófizető betesz a mg. támogatásába, ha nem tenné be ennyivel többet fizetne az élelmiszerért. Tévedés azt hinni, hogy a paraszt rajong a támogatásokért, ha az egész EU- ban nem lenne, nem hiányozna senkinek, csak a spekulánsoknak. Ami a képen lévő zsákot illeti, az abban levő bugonya szép!”
 • 6. pan.cser 2008. szeptember 25. 09:04
  „Kedves "Putyilov"! Amit te gyártasz, azt nem befolyásolja az időjárás, de a krumplit igen. Akár a duplája, vagy éppen fele teremhet annak függvényében, volt-e eső elég nyáron vagy nem. Most volt, termett is rendesen burgonya. Ezért nincs ára, mert a fogyasztásnak vannak határai. A termelőt nem kell hibáztatni, legfeljebb áttételesen, hogy nincs valamilyen válságkezelő szerveztük. A burgonya problámásabb növények közé tartozik és tartozott mindig. Én azt javasolnám a gazdáknak, osszanak szorzzanak, az olcsóbb ár is jobb, mint ha a nyakukon rothad a krumpli!”
 • 5. abba 2008. szeptember 25. 07:05
  „Szerveznek értékesítési szövetkezetetm ez a TÉSZ. Ám most az sem tudja eladni a terményt. Támogatást meg azért kap a mezőgazdaság, mert amúgy ez veszteséges ágazat lenne, de ennünk meg kell. Ez Európában mindenhol így van, sőt, kétszer-háromsuzor annyi támogatást kapnak pl. Lengyelországban, vagy a nyugati országokban. Ha nem kapna a paraszt támogatást, sokkal drágább lenne nekünk is a hús, a kenyér, vagy bármillyen, általuk megtermelt élelmiszer. Vagy ti 3 ezerért akartok egy kiló húst megvenni?”
 • 4. Putyilov 2008. szeptember 24. 21:59
  „Én csak azt nem értem,hogy ha állítólag ők vállalkozók,akkor miért nem szereznek felvásárló piacot a termékeikre?
  Én felhajtom a megrendelést,nem gyártok "csak úgy",hátha vki megveszi.”
 • 3. ludvig 2008. szeptember 24. 20:50
  „Egyet nem értek:
  Ha jó termés van az a baj, ha rosz, akkor az a baj? Én nem vagyok sem közgazdász sem mg. szakember, de szerintem a nezeti ágazatban annyi pénzt egy szektor sem kap, mint a mezőgazdaság. Ezt magyarázza meg valaki.”
 • 2. K.L 2008. szeptember 24. 19:29
  „A termelőknek mennyi csalódás kell, hogy létrehozzanak értékesítési szövetkezetet? Nem új találmány! Mint vásárló kérdezem a termelőket, ki kárpótol minket mikor drága a krumpli. A piacgazdaságot vajon nem a termelők akarták?
  Tisztelettel!”
 • 1. 49. 2008. szeptember 24. 09:16
  „Visszaemlékezve a ,,régi szép időkre", amikor olyan burgonyát lehet venni, ami szét volt válogatva emberi és állati fogyasztásra. Nem volt benne kapavágás okozta sérülés, rossz művelés vagy tárolás miatt elszíneződés. Az egész burgonya ehető volt, a mostanival szemben. Csak meg kell nézni a képen a zsákot, amit Szilágyi András tart a kezében.
  Vásárláskor nagyon nehéz a válogatás, hogy legalább a kívánt mennyiséget ki tudjam válogatni a kiöntött burgonyából. Előre csomagoltat már több éve nem veszek, mert akitől szoktam jó minőségű terméket venni, az már sajnos öreg kora miatt nem foglalkozik vele.
  Sajnos a gazdák nagy többsége csak a mennyiségre törekszik és a minőség már nem számít.
  ,,Ilyen helyzetben még nem voltunk, senkinek nem kell a termésünk, hogy miért, nem tudjuk" - adjon minőségi árut, és lesz kereslet a termésre.
  ,,idén a küszöb alatt van a színvonal" - ezt a minőségre értette?
  Nem tudnak mindent megetetni az emberekkel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tucatnyi új szemétgyűjtőt helyeznek ki Csornán

Csorna - Tizenkét új hulladékgyűjtő edény kihelyezését tervezi a csornai önkormányzat. Tovább olvasom