Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

Túl drága

A tervekkel ellentétben Csornán még meg sem kezdték a szociális bérlakások éíptését, mivel drága volt az árajánlat. Az ígéretek szerint már egy hete állnia kellene a házaknak. 

Botond utca: nyoma sincs építkezésnek.
Csorna önkormányzata tavaly nyáron 67 millió forintot nyert a Gazdasági Minisztérium pályázatán húsz szociális bérlakás építésére. A terv összköltsége elérte a 106 millió forintot. Papp József polgármester a Kisalföld 2001. augusztus 3 – i számában azt nyilatkozta, hogy a tervek szerint a kivitelezés idén április 30 – ra befejeződik. Nos, a bérlakások építésére kijelölt részen, a Botond utca végén nyoma sincs az építkezésnek, csupán a terület feltöltését végezték el. A késedelem okáról Papp Józsefet kérdeztük. 

– Amikor hivatalosan is értesítést kaptunk arról, hogy megkaptuk az állami támogatást, az önkormányzat kiírt egy közbeszerzési eljárást – kezdte a polgármester. – Az eredetileg vélelmezett 100 millió forintot némileg meghaladó költséghez képest 180 – 200 milliót meghaladó ajánlatokat kaptunk. Azaz a szociális bérlakásra négyzetméterenként 187 és 204 ezer forintot jelöltek meg a pályázók.

Eredménytelen pályázat

Mivel ez az összeg oly mértékben magasabb, mint amennyit erre a célra költeni lehet, hogy a képviselő-testület eredménytelenné nyilvánította a pályázatot. Ehelyett egy második pályázatot írtunk ki. Ez nyílt tárgyalásos eljárás volt, és azért döntöttünk emellett, mert azt reméltük, hogy az ajánlattevőkkel folytatott tárgyalásokon sikerül az árakat leszorítani. Sajnos erre csak két cég adta be az ajánlatát, mindkettő részt vett az első pályázaton is. De mivel ezúttal is 167 ezer forint volt a legalacsonyabb négyzetméterár, ami megítélésünk szerint szociális bérlakás esetében továbbra is túlzottan magas, ezért a második közbeszerzési eljárást is kénytelenek voltunk eredménytelennek nyilvánítani az idei év elején.

Nyílt tárgyalásos eljárást!

Ezután úgy határozott a testület, hogy azonnal új, szintén nyílt tárgyalásos eljárást hirdet. Az első fordulóra hét pályázó jelentkezett. Közülük egy visszalépett, egy jelentkezést pedig érvénytelennek kellett minősíteni, mert nem felelt meg a kiírásnak. Így tehát öten jogosultak arra, hogy kiváltsák a végleges dokumentációt. Egyikük sem vett részt a korábbi eljárásokon. Abban bízunk, hogy a résztvevők magas száma versenyre készteti az ajánlattevőket, és számunkra sokkal inkább megfelelő árajánlatot fognak beadni.
– Mi alapján tartották túlzónak a pályázók árajánlatát ?

Nem az önrész hiánya miatt

– Többször is konzultáltunk a Gazdasági Minisztériummal és a pályázatot a tárca megbízásából bonyolító közhasznú társasággal, és megtudtuk: a megvalósítás átlagos négyzetméterára országosan 140 ezer forint körül van. Nem indokolt tehát, hogy ezt az átlagot az említett mértékben túllépje a csornai építkezés költsége.
– Egyesek abban látják a kivitelezés megkezdésének elhúzódását, hogy az önkormányzat nem rendelkezik a szükséges önrésszel.
– Nem igaz, hogy az önrész hiánya miatt nem kezdődik meg az építkezés. Hanem azért, mert 40 millió forinttal voltak magasabbak az ajánlatok, mint a pályázott összeg önrésze. Ezt valóban képtelenek vagyunk kiegészíteni. Az a cél, hogy megfelelő ajánlatot fogadjunk el, amire most lehetőséget látok.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rábaközi Kiállítás és Vásár

A Rábaközi Kiállítás és Vásárt május 17. és 19. között rendezik Csornán a Hunyadi János Gimnázium és… Tovább olvasom