Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Tudják, ki a titokzatos sírfelújító

Csete Tamás a rendőröktől tudta meg: nevelőapjának rég nem látott unokaöccse az, aki megrendelte a sírfelújítást a páli temetőben. Utánajártunk, ki intézkedhet a temetkezési helyek ügyében.

Kiderült: a Páliból elszármazott unokaöcs újíttatja fel Csete Tamás nevelőapjának és édesanyjának sírkövét a helyi temetőben. A történetről kedden olvashattak.  Röviden: Csete Tamás megdöbbenve vette észre a hétvégén, hogy szülei sírköve eltűnt. Először lopásra, rongálásra gyanakodott és feljelentést tett a rendőrségen. 

Csete Tamás szeretne nevelőapja és édesanyja mellé temetkezni.
Csete Tamás szeretne nevelőapja és édesanyja mellé temetkezni.

Szerdán derült ki, hogy Csete Tamás nevelőapjának rég nem látott rokona finanszírozza a sírkő felújításának kivitelezését. Úgy tudjuk, más hozzátartozói sírját is rendbe teteti a páli sírkertben. Az eset tanulságos.
Csete Tamás továbbra is állítja: nevelőapja halála után ő és édesanyja állíttatták a most elbontott síremléket. A sírhelyet is ők váltották meg annak idején. Amikor a férfi édesanyja is elhunyt, úgy rendelkezett, hogy hamvainak egy részét első férje mellé, másik felét a páli sírba helyezzék el. Csete Tamás az egyik urnát el is helyezte Páliban, csakhogy erről nem értesítette a sírkertet fenntartó páli önkormányzatot. Az édesanya neve a sírkövön sem szerepelt. Ezért az elszármazott unokaöcs nem tudhatta, hogy a sírban nem csak nagybátyja nyugszik. Csete Tamás egyébként megemlítette, ő is ebbe a sírba akar majd temetkezni.

Abdai Imrét, a temetőüzemeltetéssel is foglalkozó Jószív kft. csornai kirendeltségének vezetőjét arra kértük, „tegyen igazságot" a páli ügyben. A szakember is elismerte, bonyolult helyzet alakult ki. Elsőként leszögezte: a temetkezési hely felett az rendelkezik, aki azt megváltotta. A sír újraváltásánál előnyt élvez az eltemettető, halála esetén pedig a törvényes öröklés rendje szerint következő hozzátartozó. Az is szabály viszont, hogy hamvakat tartalmazó urnát csak a temető tulajdonosának engedélyével lehet elhelyezni a sírkertben.

Abdai Imre: ˝A hátramaradottaknak kellene megegyezniük egymással.˝
Abdai Imre: ˝A hátramaradottaknak kellene megegyezniük egymással.˝

– A páli ügy könnyen megelőzhető lett volna. Például akkor, ha a temetőben csak a fenntartó hozzájárulásával végezhető el bármilyen munka – fogalmazott Abdai Imre. – Így gyorsan kiderült volna, hogy a sírköves azt a síremléket akarja szétszedni, amelyet Csete úrék gondoznak. Feltételezem, hogy az unokaöcs jó szándékkal és jóhiszeműen járt el, amikor nagybátyja sírját akarta felújíttatni. Ezt viszont megbeszélhette volna a nagybácsija nevelt fiával. Igaz, nem tudhatta, hogy a sírban nem egyedül nyugszik a rokona. Az általunk üzemeltetett temetőkben pontosan nyilvántartunk minden munkavégzést. Így nem fordulhatna elő hasonló eset. És mi történik akkor, ha a sírköves most kárt okoz egy másik sírkőben? Azt sem tudják, ki járt ott és mikor.

Információnk szerint Csete Tamás a héten újabb 25 évre megváltotta nevelőapja sírját. Abdai Imre úgy véli, ezzel nincs akadálya annak, hogy ő is oda temetkezzen. Még hozzátette: a végtisztesség és az elhunytak örök nyugalmának érdekében az lenne a legjobb, ha a hátramaradottak megegyeznének egymással.

A Kisalföld kereste az unokaöcsöt is, hogy ő is elmondhassa véleményét, de nem sikerült megtalálnunk.

Olvasóink írták

  • 1. Madarász 2013. május 09. 11:18
    „Inkább köszönné meg, hogy valaki rendbe teteti a sírt, mint hepciáskodna!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bográcstól a rockzenéig Himodon

A fagyot elűzték, de a csapadékot meghozták a himodiak a múlt hét végén. A harmadik Fagybúcsúztató… Tovább olvasom