Kisalföld logö

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 13°C | 27°C Még több cikk.

Továbbtanulás felsőfokon, határozott elképzelésekkel

Rábaköz - A frissen érettségizettek és a már felsőoktatásban tanulók között is népszerű továbbtanulási irány Budapest.

A vidéki egyetemek között elsősorban Veszprém, Szombathely és Pécs jöhet szóba a csornai tovább tanulók között.

Körképünkben két frissen érettségizett diákot és egy alapszakos diplomával rendelkező hallgatót kérdeztünk arról, milyen szempontok alapján választottak maguknak képzést és szakirányt.

Kerekes László
Kerekes László
Kerekes László a győri Kazinczy-gimnázium után úgy döntött, hogy a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem jogász szakára jelentkezik. A középiskola utolsó évének elején, a felvételi menetéről tartott tájékoztató után magyarból és történelemből jelentkezett fakultációra. A történelemből tett emelt szintű érettségije plusz 40 pontot, a német nyelvből szerzett felsőfokú nyelvvizsga pedig 50 többletpontot ért.

Elsőként az ELTE jogászképzését jelölte meg, majd második helyen a Corvinus Egyetem gazdálkodás és menedzsment szakja szerepelt a listáján, ahol angol nyelvű képzésre adta be jelentkezését. A sort a győri Széchenyi-egyetem jogász szakja zárta. Elmondta: ha nem sikerült volna a pesti jogászképzésre felvételt nyernie, akkor Bécsben folytatta volna tanulmányait gazdasági szakon. Jövőbeli tervei között említette, hogy szeretne majd családjának biztos hátteret nyújtani és fontosnak tartotta, hogy munkája mellett hobbijának is tudjon élni. László szabadidejében kerékpározik, különböző teljesítménytúrákon és maratoni távokon vesz részt.

Egedy Georgina is idén érettségizett a győri Kazinczy Ferenc
Egedy Georgina
Egedy Georgina
Gimnáziumban. Ahogy Lászlónak, neki is határozott elképzelései voltak a jövőbeli tanulmányi szándékairól. Veszprémbe jelentkezett turizmus-vendéglátás szakra elsőként. Második és harmadik helyen is a Pannon Egyetem gazdaságtudományi szakjai álltak. Ahogy elmondta, Veszprémben a környezet fogta meg leginkább és bátyjától, Attilától is rengeteg vonzó dolgot hallott az ottani egyetemi életről. A többletpontjait német felsőfokú nyelvvizsgából szerezte. Elmondta: Veszprém mellett szólt a jó közlekedés is. Középiskolás osztálytársaival szemben ő nem szeretett volna Budapestre járni, a vidéki egyetemek közül pedig ez volt számára a legszimpatikusabb. Az egyetem után szeretne saját, vendéglátással foglalkozó vállalkozásba fogni.

Borsodi Petra
Borsodi Petra
Borsodi Petra is a Kazinczyban végezte középiskolai tanulmányait, majd az érettségi után az ELTE germanisztika szakára nyert felvételt. Idén szerezte német alapszakos diplomáját és úgy döntött, hogy tanulmányait a mesterképzés keretein belül folytatja. A felvételi eljárás az alapszakhoz hasonlóképpen zajlott, kiegészítve a szóbeli felvételivel.

Elsőként az ELTE fordító és tolmács mesterszakát jelölte meg, ahol a német–angol nyelvű képzést választotta. Ezután következett a megjelölt szakok között a német mesterszak, majd a fordító és tolmács szak újra, költségtérítéses variációban. Elmondta, már végzős középiskolásként is Budapest vonzotta. Középiskolásként is elsőként az ELTE-t jelölte meg, ezután következett a pécsi egyetem, Szombathely, majd Veszprém. A jövőről annyit mondott, hogy tolmácsként, nyelvi közvetítői munkakörben szeretne majd dolgozni. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újrázna a bogyoszlói polgármester

Bogyoszló - Sebestyén Katalin polgármester portálunknak bejelentette: újra indul az októberi… Tovább olvasom