Kisalföld logö

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Továbbra is szükség van szűrővizsgálatokra

Kapuvár környékén is évről évre emelkedik az újonnan felfedezett asztmás, allergiás és tüdődaganatos betegek száma.
A kapuvári Lumniczer Sándor Kórház tüdőbeteg-gondozójában összetett munka folyik: a tüdőszűréseken kívül itt kezelik a tbc-s és tüdőrákos betegeket is. Allergológiai szakrendelésükön a szénanáthában, asztmában szenvedőket gyógykezelik.
Míg két éve 99, addig 2002-ben 137 új asztmás, 2001-ben 275, tavaly már 322 új szénanáthás beteget regisztráltak – tudtuk meg dr. Breining Ildikó főorvostól. Ez országosan is jellemző tendencia, hiszen hazánkban ma már minden negyedik ember szenved valamilyen allergiás tünettől.
A főorvostól megtudtuk: hazánkban a tbc-s halálozási görbe a múlt század elején tetőzött, ekkor kezdődött meg a küzdelem a kór ellen. A kiterjedt tüdőgondozói munka és a hatásos gyógyszerek felfedezésének köszönhetően a betegek száma rohamosan csökkent.
1991-ben volt az első év, amikor nőtt az új megbetegedések száma, valószínűleg a tüdőszűrési fegyelem lazulása miatt. Hazánk 1999-ben a gümőkór gyakoriságát tekintve Románia, Oroszország és Portugália mögött a negyedik helyen állt. A kapuvári körzetben évente 10–14 új esetet regisztrálnak.

A tüdőszűrő vizsgálatok egyik legjelentősebb érdeme a tuberkulózis visszaszorítása, ezért a rendszeres szűrés eltörlése jelentős információktól fosztaná meg az egészségügyi ellátást.
– A szűrővizsgálat a tüdődaganatok idejekorán történő felismerésében is fontos. A korai stádiumban a tumor még nagy valószínűséggel nem okoz
a távoli szervekben áttétet, vagyis eltávolítása a teljes gyógyulást jelentheti.

„ Körzetünkben az előző évi adatokhoz képest nagy növekedés volt észlelhető, míg 2001-ben 23, addig tavaly 33 új tüdődaganatos beteget regisztráltunk."
A betegek csaknem felét szűrővizsgálattal sikerült felfedeznünk – hangsúlyozta dr. Breining Ildikó.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedről irányítják a kapuvári önkormányzatot?

Továbbra sem csitul a vihar a kapuvári telekcsere ügyében. A tiltakozók törvénysértést emlegetnek és… Tovább olvasom