Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Továbbra is a takarékosság a vezérelv

Valamivel több mint százötvenmillió forintos működési hiánnyal vág neki az évnek Kapuvár. Ezzel szemben csak a százmilliós folyószámlahitel áll.

A kapuvári önkormányzat képviselő-testülete a legutóbbi ülésén tárgyalta és egyhangúlag el is fogadta a város ez évi költségvetését.

A büdzsé idei főösszege 6,1 milliárd forint (az EU-s fejlesztési pénzek miatt jóval több, mint az előző években), az év elején tervezett működési hiány 153,7 millió forint. Fejlesztési hiánnyal nem számolnak Kapuváron, ezt az egymilliárdos kötvény kamataival ellensúlyozzák.

– Az idei év hiánycélja sem magasabb az előző éveknél, ám ennek ledolgozása többek között a csökkentett normatívák miatt szinte lehetetlennek tűnik – nyitotta meg a testületi ülésen a költségvetés vitáját a polgármester. Hámori György hangsúlyozta, a 153 milliós működési hiánnyal szemben az önkormányzat – eddig fel nem használt – 100 millió forintos folyószámlahitelét tudják állítani, a maradék közel 54 milliós hiány sorsa még bizonytalannak tűnik.

6,1 milliárdos büdzsé: Az európai uniós – egészségügyi (a képen a kórházi beruházás) – fejlesztések miatt évek óta a legmagasabb az összeg.
6,1 milliárdos büdzsé: Az európai uniós – egészségügyi (a képen a kórházi beruházás) – fejlesztések miatt évek óta a legmagasabb az összeg.

– Legfontosabb célunk a város és intézményeinek működtetése. Ehhez az elmúlt évekhez hasonló, pártpolitikától mentes összefogásra van szükség – jelentette ki Hámori György. Az intézmények finanszírozásáról szólva a testületi ülésen elhangzott, az egyre csökkenő állami normatívákon felül a város ebben az évben közel 300 millió forintot tesz hozzá a működtetéshez. A polgármester azonban hangsúlyozta, nem tehetik meg, hogy bármelyik intézmény működése is veszélybe kerüljön, hiszen nemcsak attól város egy település, hogy ezeket működteti, de Kapuvárnak a kistérséggel szemben is ez irányú kötelezettségei vannak.

A költségvetés vitájához Németh Csóka Gábor alpolgármester hozzátette, ebben az évben 100 millió forinttal csökkent a helyi önkormányzat központi támogatása.

A 2010-es kapuvári büdzsében 10 milliós általános tartalékot, ugyanennyi intézményi karbantartási tartalékot és 30 milliós pályázati céltartalékot képeztek a költségvetés készítői.

– A 2010-es év – a választások miatt is – nagyon szigorú pénzügyi politikát kíván tőlünk. Tartanunk kell magunkat ahhoz az általunk megfogalmazott elvhez, hogy fejlesztések csak a bevételek alakulásának függvényében indulhatnak és mind önkormányzati, mind intézményi szinten további takarékosságra kell törekednünk – zárta a polgármester. A büdzsét a testület egyhangú szavazással elfogadta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyi kitüntetésekre várnak javaslatokat

A helyi kitüntetések adományozásához várja a csornaiak javaslatait a helyi elismerések adományozását… Tovább olvasom