Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Továbbra is a földön akarnak járni

Rábatamásiban továbbra sem mondanak le a csatornázásról és mielőbb szeretnének hozzálátni az előkészületekhez minden nehézség ellenére. Szabó István a második ciklust kezdte meg Rábatamási polgármestereként, mivel a falubeliek többsége öt jelölt közül rá adta a voksát.

Szabó István Faluközpont: Rendbetételre szorul a park.
Főállású polgármester

– Az elmúlt négy esztendőben értünk el eredményeket a képviselő-testülettel együtt, és vélhetően ezt méltányolták a község lakói, amikor kitüntettek bizalmukkal– magyarázta választási sikere titkát Szabó István. – Annak ellenére, hogy ebben a ciklusban főállású polgármesterként dolgozom, ami pluszterheket jelent az önkormányzatnak.
– Meg annak is dacára, hogy nem vált valóra az a négy évvel ezelőtti ígéret, ami arról szólt, hogy becsalogatja a faluba a 85-ös főúton autózó befektetőket – vetettük közbe.
 
– Azt gondolom, hogy erről az elképzelésről le is mondhatunk, mert nem a Rábatamási méretű településekre igyekeznek a befektetők – reagált a település első embere. – A mi önkormányzatunk nem tud olyan kedvezményeket adni a vállalkozóknak, amiért idejönnének. Úgy tűnik, még az építési telek sem vonzó. Talán abban bízhatunk, hogy ha megépül a 85-ös főút Csornát elkerülő szakasza, amely itt, a falu keleti szélénél húzódik, akkor belekerülhetünk a vérkeringésbe.

Szennyvízprogram

Rábatamásiban továbbra is terv a szennyvízprogram, ebben a kérdésben teljesen egységes a képviselő-testület. A környező, szintén csatornázatlan települések vezetőivel folyamatosan egyeztetnek.
– Ezt a beruházást valamilyen módon el kell kezdeni – vélekedik a polgármester. – Idén szeretnénk elkészíttetni a terveket és a megvalósíthatósági tanulmányt. S azután már lesz miről beszélni, például arról, hogy miként és hol juthatunk hozzá pályázati pénzhez. De ha nem kezdjük el, akkor csak álmodozhatunk róla. Igaz, átfogó felmérést még nem végeztünk a lakosság körében, de azért vannak olyan információk, hogy a többség támogatja a csatornaépítést.

Millió forintok az iskolára

Szabó István nem kevésbé fontos feladatnak tartja a belterületi utak felújítását és a tennivalók közé tartozik a külterületi utak folyamatos rendbetétele is. Mindezt persze pályázati pénzek segítségével kívánják megoldani. Kiemelt helyet foglal el a feladatok sorában az iskola és az óvoda fenntartása. A falu vezetője szerint mindkét intézményben megfelelőek a személyi és tárgyi feltételek, ám itt is gond a gyereklétszám csökkenése. Az önkormányzat idei költségvetése meghaladja a százmillió forintot, ennek negyven százalékát az iskolára fordítják. Azért, hogy ebben az évben biztosítani tudják a közalkalmazotti béremelés fedezetét, minimálisra kellett visszaszorítani a dologi kiadásokat, fejlesztéseket. Ily módon az idén megoldódni látszik a probléma, azt viszont nem tudják, mi lesz jövőre és azután.

Tavaly megtakarítottak

– A nagy tervek megvalósítása több tízmilliós összeget követel a községtől, de emellett többek között buszvárót szeretnénk vásárolni, parkosítani akarjuk a közterületeket – sorolta az elöljáró. – Ám ezekre vélhetően nem jut pénz. Tavaly tízmillió forintot megtakarítottunk, de az már látszik, hogy az idén erre képtelenek leszünk. Ebben az esztendőben nem emeljük a helyi adót, mert azzal is a lakosságot terhelnénk.

A ciklus eredményei

Szabó István szerint a mögöttünk hagyott ciklusban történt egy s más; például utat építettek, közvilágítást korszerűsítettek, kicserélték a buszvárókat, a községházát, és a ravatalozót rendbe tették, emellett folyamatosan és jól működtek az intézmények, a falu rendezett képet mutat.
– Kiemelkedő beruházás ugyan nem volt, de azért ezek is eredmények. Mi továbbra is a földön akarunk járni és reálisan vesszük számba a lehetőségeket – nyilatkozta Rábatamási polgármestere.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékony célt szolgál a mulatság

Március elsején rendezik meg a Győr-Moson-Sopron megyei polgármesterek első sobori bálját a helyi… Tovább olvasom