Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Tovább élhet a kapuvári hálócsipke

A napjainkra szinte teljesen eltűnt kapuvári filecsipke készítését tanulták a városban.
A napjainkra szinte teljesen eltűnt kapuvári filecsipke készítését tanulták a városban. A hagyományt egy kunszentmártoni egyesület őrzi, melynek vezetője könyvben is kiadja a népművészet eme eltűnő ágának motívumait.

„A kapuvári parasztkultúra hagyatékának nyomtatás alá rendezésekor derült ki, hogy a kendők szélét szegélyező hálócsipke, az úgynevezett filecsipke országos kuriózum, mely megérdemli, hogy megjelenő könyvemben önálló fejezetként szerepeljen és visszatérjen e kisváros hagyományai közé" – mondta Ország László népi iparművész, a magyar kultúra lovagja.

A Kunszentmártonban székelő „Csenged" Népművészeti Egyesület elnöke elmondta: ’82-től végzett kutatásai és gyűjtése eredményeképpen már több eredeti darab tulajdonosának mondhatja magát, többek közt a századelőn még aktívan dolgozó személyek által készített daraboknak is. Ezek a csipkék a férfiak gatyáján, ingén, valamint a nők kendőjének szélén voltak.

Mára szinte teljesen eltűnt ennek az egyedülálló hagyománynak minden nyoma, így a csaknem 400 kilométerre lakó Ország László vállalta a készítési technika és az eredeti motívumok megőrzését.

Ennek szellemében több alkalommal tart Kapuváron továbbképzéseket, ahol bárki térítésmentesen elsajátíthatja e szép népművészeti ág fortélyait. A kezdeményezést a helyi önkormányzat támogatja.
A népi iparművész szándékai szerint a Kapuváron elkészített csipkéket egy kiállításon mutatnák be a közönségnek és zsűriztetné is az elkészült remekműveket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskola helyett gondozóház

Idős emberek részére átmeneti gondozóházat alakítanak ki a tanév végén megszűnő, magyarkeresztúri iskola nemrég felújított épületében. A költségek meghaladják a negyvenhárom millió forintot. Tovább olvasom