Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Tovább él a kónyi verbunk

Kóny - Verbunkkal 120 néptáncos nyitotta meg a község búcsúját Kónyban. Régi időket idéztek a rendezvénnyel. A kocsmából indultak, a táncot a „hejlegény" vezényelte.
Mint mindig – a kónyi ember emlékezete óta –, idén is a falu védőszentjének, Szent Mihálynak a napját követő vasárnap tartották a kónyi búcsút. A helyiek őrzik községük hagyományait. Verbunkkal, cigányzenével kezdték meg a búcsút.

A régiek emlékezete szerint búcsú napján délelőtt érkeztek meg a cigányzenészek a faluba. A kocsmákban minden legénynek külön-külön kimértek egy liter bort. A nedűt zöld színű, literes üvegekbe töltötték, nyakukra szalagot kötöttek. A legények a kalapjukat rozmaringgal díszítették. Indulás előtt még egy utolsó próbát tartottak, megbeszélték a zenészekkel a kezdést, a dallam tempóját. A templom előtti téren körökben helyezkedtek el, a kör közepére egymás mellé letették az üvegeket, amelyeket körültáncoltak.

Amikor a falu lakói a mise után kivonultak a templomból, a cigányzenészek rázendítettek a kónyi verbunk jól ismert nótájára.
„Ez a barna, piros kislány, / Sej-haj, de kisírta a szemét, / Sajnálja a, sajnálja a, / Sej-haj, a regruta szeretőjét. / Bánatában ráborul az asztalra, / Szíve boldogságát, regruta babáját siratja."

A tánc végén a „hejlegény" felemelte mindkét kezét, kétszer összecsapta a bokáját és a kör összement. Mindenki ivott az üvegéből, majd megfordultak, meghajoltak és már kezdődött is a csárdás a leányokkal.
Így történt ez már a ’20-as években, de így történt most vasárnap is: százhúsz táncos járta a templom előtt. A Szili Hagyományőrző Néptáncegyüttes, a győri Lippentő Táncegyesület és kónyi Pipitér néptáncegyüttes apraja-nagyja együtt ropta a kónyi verbunkot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak tanulással lehet előbbre lépni

Csorna - Dolgozik és tanul, kevés szabadidejét igyekszik ésszerűen eltölteni. Bogdán Mónika roma… Tovább olvasom