Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Tóth Ferenc nyolcvanévesen is érez magában elég energiát

Kiürült a községi kassza Maglócán. A falubusz beszerzése, hiába nyertek pályázatot, sokba került. A megye legidősebb polgármestere irányítja a községet és szívesen maradna újabb négy évre is.

Érez magában annyi energiát, hogy még egy ciklust vállaljon faluja élén – árulta el portálunknak a megye, és talán az ország legidősebb polgármestere. Tóth Ferenc, Maglóca első embere jövőre lesz 80 esztendős, de fiatalos lendülettel teszi a dolgát. Tele van tervekkel, a községi kassza viszont kiürült.

A falubusz beszerzése bizonyult nagy falatnak, az önkormányzat csak kamatos hitelt kapott. A svájcifrank-alapú kölcsön azonban ˝sokba került˝. A másik nagy beruházás Maglócán a buszvárók építése volt.

– Azóta is nyögjük ezek utóhatásait – kezdte tőle szokatlanul panaszkodással beszámolóját Tóth Ferenc. – Nem lett volna persze baj, ha a busz árát nem kell előfinanszíroznunk. Hitelt vettünk fel, közel nyolcmillió forintot és a kamatok nagyon megterhelték a költségvetést.

Tóth Ferenc: ˝Fejlesztenénk, de nincs miből. A falubusz beszerzése kiürítette a kasszát.˝
Tóth Ferenc: ˝Fejlesztenénk, de nincs miből. A falubusz beszerzése kiürítette a kasszát.˝

Kéthavi kamattöbblet például száznegyvenezer forint volt. Ez nekünk sok pénz. A kölcsönt már visszafizettük, de gazdálkodásunkat meghatározta ez a teher. Segített a bősárkányi önkormányzat is azzal, hogy a körjegyzőségi befizetéseinket elhalaszthattuk. De ezt az összeget is görgetjük magunk előtt. Még ebben az évben meg kell fizetnünk egymillió forintot. Attól tartok, nem fog menni és átcsúszunk a következő esztendőre: 2011 tehát ismét mínusszal kezdődik.

Elképzelések pedig lennének a kilencvennégy lelkes településen. Az egyik éppen a falubusz miatt: a tűzoltószertárat jelölték ki garázsul, de az épület kicsi. A falat kellett megbontani, hogy beférjen a jármű, és azóta sem került a felújításra pénz. Fejlesztésre tehát nem gondolhatnak mostanában, a működés elviszi az amúgy is szűkös költségvetést. Tóth Ferenc emiatt kritikát is kap a helyiektől. Ilyenkor ő is sajnálkozva tárja szét a kezeit: nincs miből.

Egy kicsit csalódott vagyok, minden tervemet nem tudtam véghezvinni. Ebben részük van a pályázatoknak is. Megmondják ugyanis, hogy mire lehet forrást igényelni - mondta Tóth Ferenc polgármester.
– Nem az akaraton múlik, de ha anyagi lehetőség nincs, előrelépés sem lesz. Nálunk a mondás most úgy módosul, hogy az akarásnak is nyögés lett a vége. Az elmúlt években sok pénzt költöttünk fejlesztésre, de azok mind szükségesek voltak. Ígéretünk persze van, a LEADER-keretből is számítottunk forrásra, de eddig hiába. Sajnos a szemétszállítás díját is át kell hárítanunk a lakosságra. Idáig ingyenes volt, de a második félévtől nem vállalhatja az önkormányzat – tette hozzá.

A beruházások, tervek megvalósítása tehát a következő ciklusra tolódik a faluban. Tóth Ferenc gondolkodik rajta, hogy részese legyen-e.

– Rendbe kell tenni a középületeinket, templomunkat. Például a községháza belsejét szerettük volna felújítani. Erre viszont nem adnak, csak a külső rekonstrukcióra. Hát megpályáztuk azt. Azt is tudom, hogy csodára a következő években sem lehet számítani. A közért való munkálkodás azonban közel áll hozzám, szívesen csinálom. Az egészségem szerencsére jó, energiát is érzek magamban. Gondolkodom rajta és lehet, hogy az őszi választáson is kérem a falubeliek bizalmát – fogalmazott Tóth Ferenc.

Olvasóink írták

  • 1. k29680 2010. július 14. 15:57
    „Hát igen...
    Egy kis község mindennapjai pár ezer forintokon múlik...
    Közben milliárdokat osztanak szét egymásnak a politikusok......
    Sok szerencsét kívánok a polgármesternek a további munkához.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több száz kilométer egyetlen kávéfőző miatt

˝A kávéfőzőm ötödször van a szervizben, mindig ugyanaz a baja. Kérhetem már a cserét? Minden javítás… Tovább olvasom