Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Történetek a második világháborúból

Más a történelmi tények igazsága, mint az a megrendítő valóság, ahogy a katonák végigélték az eseményeket.
Több helyismereti munka, tanulmány után, „Mi, döriek is ott voltunk" címmel könyvet írt Szalay Béla nyugalmazott iskolaigazgató, matematika–fizika szakos tanár, helyismereti, helytörténeti kutató, Dör díszpolgára.

A szerző a döriek második világháborús történeteit dolgozza fel, ám ebből nem állt össze az „egész". Miként a könyv előszavában fogalmazott: „Írnom kellett tehát az egymást követő hadieseményekről, s oda kellett illesztenem a magunkét." Ezért aztán – többek között – foglalkozik a trianoni békével, Magyarország hadba lépésével, hazánk német megszállásával, vagy éppen a hadifogság éveivel, s közli a döri katonák életrajzát is. A könyvet számos fotó teszi szemléletessé. Olvashatók benne egy döri honvéd megrendítő sorai is.

„ Matematika–fizika szakos tanárként nem mindennapos dolog, hogy valaki hadtörténeti kutatásra adja a fejét. De az életemet végigkísérte a történelem szeretete" – mondta Szalay Béla, aki a könyv írásakor elsősorban a döri emberekre próbált koncentrálni. Az anyaggyűjtéshez 2000-ben látott hozzá, melynek során szép és megrendítő történeteket hallott. Úgy vélte, a történészek egyre hitelesebben, egyre igazabban írják le a háború valódi arcképét, de az igazit soha.

„ Más a történelmi tények igazsága, mint az a megrendítő valóság, ahogy a katonák végigélték az eseményeket – tette hozzá. – Más dolog a halottakat számba venni és megint más naponta rettegve várni a gyászhírrel érkező postást. Más a történések értékelése, mint az egyes katonák helytállása, a bajtárs temetése vagy a fogság reménytelensége."
Az anyaggyűjtés aprólékos, hosszadalmas feladat volt a születési, halotti, házassági anyakönyvek, a háborúról megjelent könyvek, írások tanulmányozása, a levéltári kutatások miatt.

A legfőbb forrásnak az eseményeket átélő egykori katonák visszaemlékezései tekinthetők. S ebben a döriek partnerként viselkedtek, bár jelezték, hogy erről a témáról nem szoktak beszélni.
„ Teljes bizalmat éreztem részükről, talán ezért idézték fel az emlékeiket" – vélekedett Szalay Béla.

A „Mi, döriek is ott voltunk" című könyv első borítóján a döri hősi emlékmű látható. A hátoldalon egy csoportkép 1938. február végéről, a jókedvű farsangvasárnapról.

„ A Kovács István tanító által tanított háromrészes kabaréműsor gondtalan derűt sugároz. (...) A képen látható fiatalok még nem tudják, hogy mindnyájan az oroszországi, majd magyarországi frontok harcosai-
vá, munkaszolgálatosaivá, sokan sebesültjeivé, hősi halottjaivá, áldozataivá, elhurcolt hadifoglyaivá válnak" – írja Szalay Béla.
Dörben huszonnyolc második világháborús hősi halott emlékét őrzik. A könyv bemutatója igazi közösségi eseménnyé vált a településen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már betegeket is fogadhat a kapuvári fürdő

A megyei egészségügyi pénztár (MEP) november elejétől négyféle – fürdőhöz kapcsolódó – gyógyászati tevékenységet támogat a kapuvári Flóra Gyógyfürdőben. A vezető főorvos szerint a betegellátás színvonalát, az intézmény vezetője szerint pedig a turizmus lehetőségeit tágítja az új szolgáltatás. Tovább olvasom