Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Toros káposzta falunapra Árpáson

Jól működik Árpáson az önkormányzati gazdaság. Az elmúlt években sokat tapasztaltak, leginkább a piac szabályait tanulták ki. Termékeik jó részét feldolgozzák.

Nyolc helybélinek ad munkát az árpási önkormányzati kertészet. A közmunkaprogram révén létrehozott gazdaság Szabó András polgármester szerint elérte azt a szintet, amit ezzel a létszámmal megfelelően lehet gondozni. Több helyszínen termelnek. Van földjük a Papkertben, az óvoda kertjében és magánszemélyektől is kaptak területet gondozásra.

Az árpási kertészetben most nyolcan dolgoznak. Több helyszínen is művelik a földeket.
Az árpási kertészetben most nyolcan dolgoznak. Több helyszínen is művelik a földeket.


– Az elmúlt időszakban nagyon sokat tanultunk, tapasztaltunk. Nem is annyira a termelésben, hiszen az a falusi ember számára nem idegen. A piac törvényei, az értékesítés szabályai, jellemzői azonban újak voltak valamennyiünknek – mondta a polgármester.

– Kiderült például, hogy sokoldalúnak kell lenni. Ennek megfelelően mi is mindenféle kultúrával foglalkozunk. Amit lehet, feldolgozunk, mert a friss piac nem bírja felvenni az árut. Bővíteni egyelőre nem akarjuk, nem is tudjuk a kertészetet, hiszen nincs területünk.

A most művelt kerteket a nyolc munkatárssal el tudjuk látni. Gyakorlatilag mindenünk van, ami egy hagyományos parasztház konyhakertjében is megtalálható volt régen.

Szabó András: A piac igényeinek megfelelően alakítjuk a kínálatot.
Szabó András: A piac igényeinek megfelelően alakítjuk a kínálatot.


Szabó András hozzátette: a feldolgozás is folyamatos, ahogyan érnek be a különböző zöldségek, teszik is el őket. A sóska és spenót már a fagyasztóban vannak. Készült meggylekvár és meggyszörp, mivel az egyik falubeli felajánlotta gyümölcsfái termését az önkormányzatnak.

A kertészet dolgozói bodzát is szedtek és elkészült belőle a szörp. Szabó András azt is elújságolta, hogy nagy sikere volt a minap a falunapi menünek is, amivel megvendégelték a helyieket.

– Jócskán maradt savanyú káposztánk, tanakodtunk, mi legyen vele. Kapóra jött a falunap. Disznót vágtunk és toros káposztát készítettünk. Büszkén mondhatom, hogy igencsak ízlett mindenkinek. Erre is jó az önkormányzati kertészet – tette hozzá a polgármester.


  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínai érdeklődők

Kapuvár távol-keleti testvérvárosa, a kínai Hubei tartományi Enshi küldöttsége járt a minap ismét a… Tovább olvasom