Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Törököt ˝fogtak˝ a kapiak

Rábcakapi - A nyugalom, a zöld, a helyiek barátságossága fogta meg a törököket, akik Bécsben dolgoznak, de hétvégén Rábcakapiba járnak pihenni.Egy házat már megvettek, és többet is keresnek. A település egy évtizede még rendeletben tiltotta a külföldiek ingatlanvásárlását.

– Már a spájzban vannak a törökök Rábcakapin! – kereste meg szerkesztőségünket a győri Németh István, akinek családja a rábaközi faluban örökölt telket. Egyszer csak bekopogtatott hozzájuk egy németül beszélő férfi, meg akarta venni a házat.

– Azóta kiderült róla, hogy már Bécsben született, de török származású. Hiányzik neki a nagyvárosban a hagyomány, ami szerint szülei eredeti hazájukban éltek. Szeretne hobbiból birkákat tartani, a gyerekeinek jó levegőt biztosítani. Ausztriában menedzserként dolgozik és hétvégente családjával jön a faluba a világot járt ember – mondta el Németh István, aki úgy véli, mi nem becsüljük meg úgy falvaink légkörét, mint a bécsi török házvásárló, aki szívesen ismerkedik.

Már elkezdték a megvásárolt ház felújítását
Már elkezdték a megvásárolt ház felújítását

Egy házat már megvettek, további kettő után érdeklődnek törökök Rábcakapin. A falu csendje és a helyiek hozzáállása tetszett meg nekik. Egy nagy család szeretné ˝megvetni a lábát˝ a Hanság szélén. A kapiak azt mondják: ha rendes emberek, jöjjenek nyugodtan.

A török família Bécsben él. A családtagokkal nem sikerült beszélnünk, de itthoni barátjuk portálunknak elmondta: több településen is körülnéztek, végül Rábcakapit választották. A nyugalom, a békés hangulat, az itteniek kedvessége ragadta meg őket.

– A már megvásárolt ház felújítását elkezdték. Most az édesapának és a nagybátyjuknak is keresik a megfelelő lakást – újságolta Schurnik József, aki tizenhat évvel ezelőtt szintén Ausztriából költözött a faluba. – Az idősebb generáció véglegesen szeretne itt letelepedni, a fiatalok egyelőre hétvégi házként használnák otthonukat.

Információink szerint a bécsi törökök ˝rendes, komoly˝ emberek. Van köztük iparos és vendéglátós, a fiatalabbak pedig mind diplomások.

 Szalai Gábor, a közvetlen szomszéd csak jót mondott róluk. Kiemelte: muzulmán vallásúak ugyan, de már érdeklődtek, hogyan tudnák a rábcakapi egyházközséget támogatni.

Németh Ottó, Rábcakapi polgármestere úgy véli, nem jár velük rosszul a kisközség.
Németh Ottó, Rábcakapi polgármestere úgy véli, nem jár velük rosszul a kisközség.

– Az önkormányzatnak beleszólása nincs a külföldiek ingatlanvásárlásába. Mindössze egy nyilatkozatot kell tennünk, hogy önkormányzati érdekeket nem sért az adásvétel. Mivel erről nincs szó, aláírjuk a dokumentumot – közölte a polgármester.

Németh István, az országosan is ismert helyi biogazda lokálpatrióta. A község 800 éves jubileumi ünnepségén úgy nyilatkozott: ˝A törökök elől a kapiakat az Asszonysziget védte meg a Hanyban. Nekünk most maga a falu az Asszonyszigetünk. Remélem, hogy 800 év múlva is lesznek közülünk zászlótartók.˝

– Ha jó szándékkal jönnek, szívesen látjuk őket – jegyezte meg az elismert kertész. – Találkoztam már velük és tisztességtudó, intelligens embereknek ismertem meg őket. Azt hiszem, többre megyünk velük, mint sok magyar családdal, akik ideköltöznek, aztán hagyják lepusztulni a környezetüket.
 
Karolin néni
Karolin néni

Horváth Gyuláné Karolin néni ugyan nem ismeri új szomszédjait, de egyetért Németh Istvánnal. ˝Sok betelepülő magyarban csalódnunk kellett, talán bennük nem kell. A község lélekszáma fogy, örülnünk kell, ha komoly, rendes emberek jönnek hozzánk – fogalmazott Karolin néni.

Tizenegy éve nem engedték. Rábcakapi képviselő-testülete tizenegy évvel ezelőtt rendeletet hozott: külföldi állampolgár nem vehet ingatlant a faluban. Dr. Lakatos Tibor akkori polgármester nem írta alá a szükséges nyilatkozatot. A spekulációs házvásárlóktól, a koszovói albán menekültek csoportjaitól szerették volna megvédeni községüket a kapiak 1998-ban. Attól is tartottak, hogy a betelepülő osztrákok felverik az ingatlanárakat, és zsebszerződésekkel jutnak termőföldhöz. 

Olvasóink írták

 • 15. info2009* 2009. augusztus 24. 13:38
  „Rendes es dolgos nep. Nyugat-Europaban rengetegen vannak. Arrol ismertek, hogy kulon koloniat alkotnak es nem vegyulnek el a helyi lakossaggal. Szaud-Arabiabol finanszirozzak a rengeteg uj mecset felhuzasat, es a muzulman kultura terjeszteset. Kulon temeto stb csak raadas. Valoszinuleg az antimagyarizmus terv egyik reszekent, egyre tobben fognak attelepulni, hiszen nyugdij utan kozelebb van Torokorszaghoz.”
 • 14. janika 2009. augusztus 18. 08:54
  „Hát igen! A TÉSZCS-ek és az állami gazdaságok szétverése volt az egyék célja annak, hogy elsorvasszák a falvakat! Köztudott, hogy ez is egyik fajtája a köztörvényes bűnnek! Persze az e fajta bűnözők nem szokták magukat és a haverjaikat üldöztetni. A bűnüldözés meg köztudott, oda meg ahova a politikusok rendelik őket!
  Persze az iparűzési adó sem elhanyagolható bevételi forrás! Nem is véletlen az, hogy egy-egy helyre irányítják az ipari parkokat. Kevés az a falu, ahol üzemeket gyárakat építenek , pedig volna munkaerő helyben is!
  Igaz az sem volt véletlen, hogy már évtizedek előtt megkezdték szétverni a jól működő üzemeket gyárakat országszerte. Kellett a hely többnyire a "bevásárló központoknak" !”
 • 13. Goldmund 2009. augusztus 17. 14:18
  „Az érem másik oldala viszont az, hogy ha nem települ be senki, akkor a rábcakapi házak 90%-a 20 év múlva üresen fog állni. Győrből vagy Csornáról aligha települnek ide, akik ott dolgoznak. Győr túl messze van, Csornán meg könnyen talál valaki kertes házat távolabb a főútaktól.
  A faluban munkalehetőség nemigen van.
  Nem hinném azt sem, hogy egy magyar ember, aki végigélte az életét városban, nyugdíjas korában kitelepülne falura. Részint mert a megszokás nagy úr, részint meg mert pont akkorra lesz létkérdés, hogy orvosi rendelő, kórház elérhető legyen. Meg ha a gyerekei pl. Győrben alapítanak családot, a gyerekvigyázásban is ott tud nekik jobban segíteni.

  Az a baj, hogy mezőgazdaságból ma nemigen lehet megélni, pedig a természeti adottságaink kiválóak. Ez a magyar falvak nagy tragédiája.”
 • 12. Ing.Böck 2009. augusztus 15. 17:26
  „Ez tökéletesen beleillik Erdogan muzulmánosítási politikájába:
  nézzük csak : elöször lakhatási engedély, majd saját temetö kell nekik, mivel keresztény temetöbe nem szabad temetkezniük, utánna mecset kell nekik toronnyal és jönnek az üzleteik és sütödéik - kebab és tarsai, majdan miután minden családban 4-5 gyerek van saját óvoda és iskolai osztály is kell.
  Nem elég nektek a cigányok problémája ? Gondolkozzatok magyarok, tanuljatok mások kárából !
  Akár milyenek is most, idegenek, idegen emberek idegen kultúrával !”
 • 11. janika 2009. augusztus 14. 23:22
  „Szerintem ennek a kormánynak mindegy kit és hogyan zsákmányol ki! Nyugodtan kitűzhetik a török lófarkat a félholdat is a cigány kocsikerék mellé!”
 • 10. price 2009. augusztus 14. 10:57
  „Bécsben élek. A hozzászólásom csak annyi lenne, hogy Bécs a második legnagyobb török város Európában. Amit amerikában a bandák, azt itt Bécsben a törökök csinálják.
  Biztos, hogy van kivétel, de sajnos még nem találkoztam vele.”
 • 9. civac 2009. augusztus 14. 09:26
  „pont ez az, hogy nem voltunk 150 évig törökök, egyébként meg azért 1700-as évekig a "nagymagyarok" nézzék meg, hogy kik is voltak a felmenői. Szerintem nagyon sokan csalódnának, és szégyenkezve olvasgatnák beírásukat.
  Márton Áron erdélyi püspök pedig megmondta: nem a román fegyverek szuronyai szerezték meg a románoknak Erdélyt, hanem a szülő román anyák.
  tessék szülni!”
 • 8. Baradlay 2009. augusztus 14. 06:47
  „Mi a jo?????? Egy "lerobbant"" magyar falu,vagy egy szepen rendbehozott falu???????
  Voltunk mi mar 150 evig "torokok"!!!!!!!!:)))))))))))))))Tozeggyar osztrak falu lett!!!! Minden viragzik!!!!!!
  Unioban elunk,nem???????”
 • 7. lolita 2009. augusztus 13. 22:32
  „Nekem soha nemvoltak szimpatikusak Igaz Ausztria tele van a bekötöttfejü aszonyokkal,lassan azthiszem ,Isztambulba vagyok.Hangosak ,büdösek,bosszuallok hat nem.Nem Europaba valo nepseg de a munkajuk az kellett ugy a Nemeteknek mint az osztrakoknak.Szep lassan ugyis ellepnek benünket mindig többen lesznek.”
 • 6. szószatyor 2009. augusztus 13. 22:21
  „Csatlakozom az előttem szólókhoz. Ez <moderálva> magyar nép nem tanul semmit a történelméből. Mindig mosollyal fogadtuk az idegeneket, mert olyan kedves embereknek tűnnek, aztán mivel olyan mosolygósak vagyunk, szólnak a rokonoknak is, hozzák a pereputtyot, és egy nap többen lesznek, akkor majd nézegetünk hogy mi van itt. Így herdáltuk el az régi ország kétharmadát, a maradékhoz foggal körömmel kéne ragaszkodnunk, de nem...folytatjuk a kiárusítást. Rajka meg 10 év múlva szlovák falu lesz.”
 • 5. Sahin 2009. augusztus 13. 21:53
  „Egyet azért ne felejtsünk el, a törököket a Németek úgy toborozták: dolgozni, a cigányokat senki nem toborozta, és nagy számuk csak élősködik. Óriási különbség.”
 • 4. nagykifli 2009. augusztus 13. 21:01
  „Ezért védték valaha őseink az országot a törököktől! Németországban már 10 millióan vannak4 Ausztriában több százezren, <moderálva> után jöjjenek a törökök az országba ne maradjon magyar a kárpátmedencében. Majd nemsokára mecseteket meg minareteket is akarnak épiteni, mint Németországban, meg Ausztriában!”
 • 3. Kodak 2009. augusztus 13. 20:42
  „Már több száz éve befogadunk mindenkit, aztán meglehet nézni, a saját országunk dolgaiba nem szólhatunk bele. Rasszistának bélyegeznek bennünket, ha felemeljük szavunk nemzetünk érdekében.”
 • 2. ungi 2009. augusztus 13. 20:28
  „En azert nem örülnek annyira annak, ha a szomszedba költözne egy ilyen rendes-komoly becsi -török csalad. Ismerek par becsi-törököt, de nekem abszolut nincs jo velemenyem roluk. Szemembe mezesmazas, de a zsebebe ott van a kinyitott bicska.”
 • 1. thermoline 2009. augusztus 13. 11:19
  „Biztosan szívesen látnának pár román vagy kissebségi családot is...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új falubusz helyi diákoknak, civileknek

Jelentős pályázati támogatással jutott új falubuszhoz a szili önkormányzat. Tovább olvasom