Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Torkig vannak a csornaiak a lomisok füstjével

Továbbra is gondot okoz Csornán, a kis-csornai városrészben a környezetszennyezés. Kábeleket, gumikat, műanyagot égetnek ott a lomisok. A hatóságok egyelőre tehetetlenek.

Régóta füstölögnek Csornán a kis-csornai városrészben élők: zavarja őket az ott gyakran felszálló fekete, büdös füst. A jelenséggel egyelőre az önkormányzat sem tud mit kezdeni. Hamarosan egyeztetésre hívják a helyieket, melyen részt vesznek az illetékes hatóságok is. A környezetszennyezőket mindenki ismeri: a lomizásból behozott műanyagokat, gumikat a fémtartalmukért, a kábeleket a réz- és alumíniumvezetékekért égetik. Ki a kazánban éget és a kéményen keresztül eregeti a mérgező füstöt, ki egyszerűen az udvarán, kertjében rak kupacot. Esténként rendszeres, hogy a sötéten gomolygó füst beteríti a városrészt. Ablakot nyitni nem tanácsos ilyenkor, gyerekeket pedig az udvarra engedni igencsak káros.

Szerkesztőségünk már fényképeket is kapott az égetésekről. A szomszédok azonban nem igazán mernek szólni a szennyezőknek. Ha mégis, akkor hamar emlegetik ők az ombudsmant, a jogaikat, és a fenyegetéstől sem riadnak vissza. A Rét utcaiak is jogosan háborognak az áldatlan állapotok miatt. A Kisalföldnek elmondták: egyre többen foglalkoznak környékükön égetéssel. Hívták már a tűzoltókat, akik eloltják, de rövid idő múlva újra kezdik a tüzelők. Szóltak a rendőröknek, ők kijönnek, figyelmeztetik a szennyezőt és el is oltatják a lángokat. A rendőrök elmennek, az égetés kezdődik ismét. A kis-csornaiak szerint az önkormányzat is tehetetlen.

Az égő műanyagok, gumik sűrű, fekete füsttel borítják be Kis-Csornát szinte naponta.
Az égő műanyagok, gumik sűrű, fekete füsttel borítják be Kis-Csornát szinte naponta.

A városvezetés a közelmúltban egyeztető fórumot kezdeményezett, melyen részt vettek volna a hatóságok és a lakók is. A megbeszélés azonban elmaradt. Információink szerint rövidesen ismét összehívják az érintetteket.

– Ideje lesz már tenni valamit, mert elviselhetetlen, ami itt van – mondta el a Kisalföldnek az egyik Rét utcai lakó. Persze név nélkül. – Nem lehet velük beszélni, fenyegetnek bennünket, és mi féltjük a gyerekeinket. A hatóságoknak kellene végre lépni valamit, de hatékonyan. A ruhákat kiteregetni nem lehet, zárt ablakon is bejön a szag. Nem is beszélve arról a sok méregről, amit beszívatnak velünk ezek az emberek. Úgy érezzük, nekik mindent szabad, nekik vannak jogaik, de a többséggel senki sem törődik.

A sötéten gomolygó füst beteríti a városrészt. Ablakot nyitni nem tanácsos ilyenkor, gyerekeket pedig az udvarra engedni igencsak káros.
Alig fél évvel ezelőtt a füstös jelenséggel kapcsolatban olvasói SMS is érkezett. Akkor dr. Döbrössy Adrienn jegyző úgy tájékoztatott: munkaidőben a polgármesteri hivatalt vagy az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget lehet keresni. Munkaidőn túl a rendőrséget értesíthetik a panaszosok.
A csornaiaknak elegük van az aktatologatásból. Hatékony intézkedést, büntetést akarnak a vétkeseknek, mert nem szeretnének tovább bűzben élni.

Katona László őrnagy, a csornai kapitányság közrendvédelmi és határrendészeti osztályának vezetője érdeklődésünkre most elmondta: a rendőrök bejelentés, vagy saját észlelés esetén megjelennek a helyszínen. Ha valamilyen vagyon elleni bűncselekményre utaló körülmény nem merül fel, akkor a tapasztaltakat jelzik az illetékes hatóságnak.

A csornaiaknak azonban már elegük van az aktatologatásból. Hatékony intézkedést, büntetést akarnak a vétkeseknek, mert nem szeretnének tovább a bűzben élni.

– Példás büntetésre van szükség, ami elriasztja az égetőket. Hogy ez mi legyen, nem nekünk kell kitalálni, noha lennének ötleteink – tette hozzá a szerkesztőségünket megkereső szomszéd.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. Tavaszanyó 2010. május 18. 13:05
  „Ott nem fognak, hisz a "kenyérre" valót onnét kapják.”
 • 25. turtle 2010. május 17. 14:04
  „És ha legközelebb a polgármesteri iroda ajtaja előtt égetnének egy nagyobb halmot?”
 • 24. Tavaszanyó 2010. május 17. 13:34
  „"hamar emlegetik ők az ombudsmant, a jogaikat, és a fenyegetéstől sem riadnak vissza" A mondat önmagáért beszél. Hiszen joguk van hozzá!!! Sajnos ezt megtehetik. Zöldek ilyenkor hol vagytok???”
 • 23. nüs 2010. május 15. 19:17
  „Közbiztonsági háló, nyista?
  Vagy az csak a traffira terjed ki”
 • 22. Sophia 2010. május 15. 17:56
  „gamergabor 2010.05.14. 20:58
  Ma voltam szoliban!:-)”
 • 21. tettes 2010. május 14. 21:22
  „Ma a tejpor gyár melletti rezervátumban égettek.Gondolom a szürkék ma máshol várják a megérdemelt nyugdíjukat.”
 • 20. kistázi 2010. május 14. 21:13
  „Mért a gyerekeket bántsátok?A te gyereked nem vesz édességet?
  Szülei égetnek nem a gyerekek!!!!
  Segélyröl meg csak annyit h sok olyat tudok aki bmw- vel kocsikázik és segélyt kap :P ennyi.....”
 • 19. gamergabor 2010. május 14. 20:58
  „16.Ajánlom menyél el szoláriumba és tanulj meg ... akcentussal beszélni még ha egy házat égetsz akkor se néznek rád:).”
 • 18. Annazsuzs 2010. május 14. 20:50
  „Emberek!

  Itt felesleges minden mondat,amíg ezeket központilag támogatják,(politikusok)addig ne várjuk el,hogy a rendőr az önkormányzat,vagy akármelyik hatóság tegyen ellenük valamit. Egyszerűen törvényen kívülinek tekintik magukat:( Képmutató politikusok,hol van a demokrácia?”
 • 17. Jerry 2010. május 14. 19:28
  „Szóltak a rendőröknek, ők kijönnek, figyelmeztetik a szennyezőt és el is oltatják a lángokat. A rendőrök elmennek, az égetés kezdődik ismét.Szeretném felhívni a biztos urak figyelmét az alábbiakra.Btk 280§/1/Aki a földet,levegőt,a vizet,az élővilágot valamint azok összetevőit jelentős mértékű szennyezéssel vagy más módon a/ veszélyezteti, stb bűntettet követ el és az a/ pont szerint három évig terjedő szabadság vesztéssel büntethető.Javaslom a T. oszt vezető Úrnak, hogy az /nem/ intézkedő rendőrei jogi ismereteinek hiányosságait tárja fel,és az égetők ellen a törvény adta lehetőségek kihasználásával járjanak el.Azért az kevés, hogy a rendőrök bejelentés, vagy saját észlelés esetén megjelennek a helyszínen, ott intézkedni is kellene, amihez nem ártana némi szakmai ismeret.Ennek számonkérése a parancsnok dolga lenne.Nem aktákat kell tologatni, hanem intézkedni kel végre. A törvény lehetőséget ad rá, a lakosság is ezt várja el.”
 • 16. Sophia 2010. május 14. 19:06
  „Na persze,én meg ha elkezdem sütögetni a szalonnámat akkor már le is csapnak rám!
  Csak nem félnek a lomisoktól?Tudom,buta kérdés!Dehogynem!Én mint"hófehérke"nem vagyok olyan ijesztő!”
 • 15. kuugar 2010. május 14. 17:26
  „NA FIDESZ A LECKE FELADVA. MOST MUTASD MEG A POLGAROKNAK MIRE VAGYTOK KEPESEK EBBEN AZ UGYBEN.”
 • 14. Goldman 2010. május 14. 17:01
  „Szerintem egyszerűbb olyankor kihívni a tűzoltókat akik az elvégzett munka után benyújthatnák a számlát.
  Mert erre van lehetőség tudomásom szerint. És ha nem fizetnek akkor majd az apeh behajtja.”
 • 13. miro132 2010. május 14. 14:14
  „en inkabb azt neznem meg hogy amikor kabelrol egetik a szigetelst azt honnan szereztek..ha nincs rola papirjuk akkor loptak es kesz..”
 • 12. qeu 2010. május 14. 13:36
  „Segélyből nem telik a büntetésre?
  Iskola büfében és a Szent István téri boltban napi pár ezer forintot otthogynak a segélyezett gyerekek édességre, de az ingyenes tízóraihoz, ebédhez, uzsonnához pedig hozzá sem nyúlnak, mert azt mondják ehetetlen.
  Ha nem pénz kapnának, hanem ennivalót, max 1 hétrevalót egyszerre - ne hogy eladják -, akkor majd gondolkodnának!!!!! Ezen lépést pedig az Önkormányzatnak kell meglépnie, máshol ez megy, hiába ágálnak ellen, ez csak elhatátozás kérdése.
  Egyébként meg meg kell őket büntetni, ugyan úgy mint bár kit aki törvényt vét.
  Nem mellesleg elég arogánsak, ha valaki mer szólni nekik.”
 • 11. MacGyver 2010. május 14. 13:16
  „Rendőr csak lőgyakorlaton használhatja a fegyverét, kettő rövid sorozat és három egyes lövés / év.”
 • 10. Reális 2010. május 14. 13:03
  „Nem lehet ezeket megfegyelmezni semmivel!Csak erőszakkal!Gárda menetelést nekik és a rendőr fogjon rájuk fegyvert, és ne féljen használni!Nem még központilag támogatni és mentegetni a söpredéket!”
 • 9. MacGyver 2010. május 14. 12:54
  „"Iskolázott" , kezelhetetlen egyedekről lepereg a jó szó.. Tehetetlen a városvezetés, a hatóság? Miért is kapnak ezek még segélyt? Potyogjanak a gyerekek? Nem tud fizetni bírságot a környezetszennyező? Hol élünk? EU-ban, vagy elnézünk nekik minden csibészséget tutyi mutyi országban? Nem kell folyósítani a segélyt az ilyeneknek tisztelt önkormányzat. Majd meggondolja, hogy legközelebb éget-e. A jó szó, a törvény rájuk "nem" vonatkozik.. Ha rájuk semmi se vonatkozik, ami törvényes, a segély se járjon nekik, így igazságos! Ha pedig nem lesz csak úgy segély, még az is megeshet, hogy fogja a pereputtyát és elmehet oda lakni, ahol ingyen is kap, vagy keres munkát, de kétlem, mert az már büdös nekik ( tisztelet a kivételnek ). A Pavlovi reflexek hatásosak rájuk is, agyuk van, majd előbb utóbb használják a zsiványok.”
 • 8. Dörgés 2010. május 14. 12:02
  „Büntetésre azt mondják, nem telik a segélyből. Egyszerűbb lenne a fémkereskedőn keresztül meg fogni őket. A fém átvevő telepeket kell sűrűn és alaposan ellenőrizni mind környezetvédelmileg, mind vám és adó hatóságilag. Ugye most már csak adó kártyával és személyi igazolvánnyal lehet le adni a fémet. Hát kérem, ellenőrizni kéne hogy a leadó valós-e, nem valamelyik gyereke adatával kerüli ki az adót. Ugye sok kicsi sokra megy. A másik lehetőség a fémkereskedéseket kötelezni a műanyag és egyéb hulladék átvételére és újra hasznosítására vagy megsemmizésére. Amit a környezet védelmi alapból még pénzelni is lehetne, hogy meg érje nekik szétválogatni, és oda szállítani. De hát az illetékesek csak a saját zsebüket tömik a fejüket, meg a homokba dugják.”
 • 7. enzso 2010. május 14. 11:47
  „Miért nem jelenti fel őket valaki?? mondjuk a szomszéd vagy aki a cikket írta és akkor már a rendősök tehetnének ellene vmit vagy nem?????”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopták a gázolajat az alvó sofőrök alól

Gázolajtolvaj bűnözőket fogtak el a csornai rendőrök. Az üzemanyagot kamionokból szívták le,… Tovább olvasom