Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Tönkrement üzletek

Csorna - Tavaly huszonkilenc, idén már tizenegy vállalkozó adta vissza működési engedélyét. A kínaiakkal s a multikkal nem tudtak versenyezni. Ráadásul a helyiek vásárlóereje is csökken. Megszűnt egy Rasztovich-butik is.
Csornán az elmúlt tizenhárom hónapban negyven üzlet tulajdonosa adta vissza működési engedélyét. Csak idén januárban tizenegy. Ezek között voltak vendéglátóegységek, butikok, egyéb üzletek. A Kisalföld által megkérdezett kereskedők az okok között valamennyien a magas bérleti díjat, a túlzott járulékos költségeket említették először.

A település talán „legrégebbi" butikosa, Rasztovich Gyula is bezárta egyik üzletét. Kissné Pápai Beáta másfél éven keresztül üzemeltette női és gyermek-, alsó- és felsőruházati üzletét. A Kisalföld kérésére kiszámolta: havonta 150 ezer forintot fizetett ki a vállalkozásra és ezt képtelen volt kitermelni. Közel 70 ezer forint volt a bérleti díj, mint vállalkozó 51 ezer forintot fizetett be maga után. A költségeket növelte még az üzlethelyiség rezsije.

Kissné Pápai Beáta
Kissné Pápai Beáta

– Egyszerűen lehetetlen volt kigazdálkodni a kiadásokat. Másfél évig bíztam, hiába. Voltak persze hónapok, amikor némi javulás volt, de ilyen időszak ritkán adódott. A kaput a tavalyi év vége tette be. Az október, november, december akkora visszaesést hozott, hogy nem lehetett tovább tartani. Visszaadtam a bérletet és szerencsére sikerült alkalmazottként elhelyezkednem. A hozzám hasonló profilú boltokat megölik a nagy bevásárlóközpontok és persze a kínaiak.

Csornán már nem egy kínai üzlet csábítja a vásárlókat. A nagy hírű Erzsébet kávéházban kínai bolt működik, ahogy az egykori ruhagyár felső szintje is nekik hajtja a hasznot.

A városházán megtudtuk: a megüresedő üzlethelyiségre rövidesen jelentkezik új bérlő. Jelenleg is körülbelül tíz működésiengedély-kérelmet dolgoznak fel a polgármesteri hivatalban. Új ötletekkel, új profillal, rövidebb-hosszabb ideig. Van olyan helyiség Csornán, ahol szinte évente váltják egymást a vállalkozók. A szám beszédes: alig egy esztendő alatt negyven vállalkozó nem bírta felvenni a piaci ritmust. „A kereslet jelentősen csökken. Aki nem alapvető szükségleti cikket árul, veszélyben van. A kicsiket megeszik a multik" – mondta a Kisalföldnek egyikük.
A gazdasági válság érezteti hatását Csornán is. Az emberek tartalékaikat költik, ha van ilyen egyáltalán és nem máról holnapra élnek. Ráadásul az sem használ a város keresleti mutatóinak, hogy a helyiek jó része vidéken keresi kenyerét. Ha valamire szüksége van, megveheti ott is.

Kovács Béláné
Kovács Béláné

A Csorna és Környéke Ipartestületnek a Mártírok terén, az úgynevezett szolgáltatóházban vannak üzlethelyiségei. Kovács Béláné ügyvezetőtől megtudtuk: az elmúlt évben mindössze egy vállalkozó adta vissza a boltot. A szakember arról is beszélt, hogy az ipartestület kereskedő tagjai igencsak borúlátóak. „Mindenki félelemmel tekint a jövőbe. Érzékelik a kereslet visszaesését, a terhek növekedését. Többen jelezték, hogy szeretnék, ha a bérleti díjakat csökkentenénk. Erről majd a testület elnöksége dönt" – jegyezte meg Kovács Béláné. Az üzlethelyiségek bérleti díjainak mértéke Csornán is változó. Függ a komfortfokozattól, az elhelyezkedéstől, a nagyságtól.

A város egyik legrégebbi butikosa Rasztovich Gyula. Több boltot működtet, illetve most már eggyel kevesebbet, hiszen az egyiket nemrég bezárta. Azt mondja, ha a helyzet nem változik, el kell gondolkodniuk újabb leépítéseken.

Rasztovich Gyula: Csorna kereskedelmét a környékbeli falvakban élők tartják el. Náluk viszont most nincs pénz.
Rasztovich Gyula: Csorna kereskedelmét a környékbeli falvakban élők tartják el. Náluk viszont most nincs pénz.

– Csorna kereskedelmét elsősorban a környékbeli falvakból érkező vásárlók tartják el – fogalmazott a vállalkozó. – A vidék viszont most rossz időket él, a vásárlóereje csökken. Az embereknek nincs pénzük, nem vesznek új ruhát. Osztottam, szoroztam, kiszámoltam, hogy a bolt működtetése veszteséges lenne, ezért kénytelen voltam bezárni és egy alkalmazottamtól megválni. A másik gondja a magyar kereskedőknek, hogy a kínaival nem tudjuk felvenni a versenyt. Persze, fel tudnánk, ha egyenlő feltételekkel dolgozhatnánk. A terheink viszont nem egyformák. A kereskedőkkel együtt a ruhaipar is hanyatlik. Volt olyan partnerem, aki 126 embernek adott kenyeret. Mára a létszáma csak negyede a réginek.

Rasztovich Gyula szerint a döntéshozóknak el kellene gondolkodniuk azon, hogy melyik a jobb: ha engednek a terheken és hagyják dolgozni a vállalkozókat, vagy inkább szorítják őket és néhány hónap múlva segélyt fizet az állam az elbocsátott alkalmazottaknak.

Olvasóink írták

 • 6. kalle11 2009. január 26. 10:30
  „Majd ha lesz egy kis időm, egy könnycseppet kidörzsölök a szemem sarkából a Rasztovich famíliáért. Nagyon bízom benne, nem halnak éhen.”
 • 5. Judytka 2009. január 25. 17:07
  „a kínai gagyival nem tud versenyezni...árban..
  ettől függetlenül,van még 2-3 boltja..nem?
  amúgy sok a költség,az tuti,alig marad valami a bevételből.”
 • 4. sorok_közt 2009. január 25. 16:54
  „nem tudom sajnálni.adja olcsóbban. ilyen egyszerű...

  vásárló”
 • 3. figura40 2009. január 25. 13:04
  „Szia Gyula
  Vedd már észre Téged tudatosan akarnak tönkre tenni.
  Ebben az országban nem kell vállalkozó a multikon kívül.

  Major N”
 • 2. Goldman 2009. január 25. 08:44
  „A másik: ilyen nagy faluba minek ennyi butik?”
 • 1. Putyilov 2009. január 24. 11:25
  „Amíg a kínai piacon megvásárolt 1000 Ft-os farmernadrágot,amit a csornai piacon 2500-ért megkapok,6500-ért adják,addig nem kellene csodálkozni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szélkerék helyett szélhámos?

Kapuvár - Az elmúlt héten szélhámos járt az egyik kapuvári szálláshelyen, aki szélkerekes… Tovább olvasom