Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Toledói diákok rábaközi népviseletben

A csornai Hunyadi János Gimnázium a Comenius-program keretében spanyol cserediákokat fogadott a napokban.

A rábaközi tanulók novemberben kelnek útra valamelyik európai országba. Elfeledett mesterségek

– A Comenius-programban európai – spanyol, olasz, német és finn – iskolák együttműködéséről van szó. Magyarország társulása két évre szól. A csornai gimnáziumból hat tanár és tizennégy diák vesz részt a munkában – tájékoztatta a Kisalföldet Szeőcsné Élő Katalin koordinátor. – A program lényege az, hogy a tagországok diákjai megismerjék egymás kultúráját, hagyományait. Első lépésként a magyar tanulók ismerkedtek meg alaposabban a már-már elfeledett hazai kézműves-kismesterségekkel: fazekasság, szalmafonás, gyékényfonás, fafaragás, vagy a Csornán nagy hagyományokkal bíró pereckészítés. Ezek után az évszakokhoz kapcsolódó népszokásokat, népdalokat tanulmányozták behatóan a diákok. Minderről fényképeket, videofelvételeket készítettek, hogy az érkező cserediákoknak ily módon segítsenek megismerni a magyar kultúrát. A többi tagországban is hasonlóan járnak el, hogy aztán végül összehasonlíthassák az egyes nemzetek kismesterségeit.
Szeőcsné Élő Katalin megjegyezte, nagyon fontos, hogy a különböző nyelvű diákok együtt tudjanak működni, hiszen a program lényege a közös munka.

Táncház és fagyos tél

Delia Gómez, a spanyol főkoordinátor elmondta: a Csornán eltöltött élményteli egy hét alatt a magyar népszokások és mesterségek mellett megismerkedhettek Sopronnal, Pápával, Győrrel és Budapesttel is. Megjegyezte, számukra az egyik legnagyobb élményt a táncház jelentette, ahol magukra ölthették a csornai népviseletet, és elsajátíthatták a magyar népi tánc alapjait. Maga a fagyos, téli időjárás is élményszámba ment, hiszen Spanyolországban még a leghidegebb napokban sincsenek mínuszok. A spanyol fiatalok elmondták: nagyon pozitívak a tapasztalataik. Kedvesnek, udvariasnak tartják népünket, a szállásadó családok nagyon nyitottak és segítőkészek voltak, a fiúk pedig csak megerősíteni tudták azt a gyakran hangoztatott állítást, miszerint igazán csinosak a magyar lányok. Nyelvünket érdekesnek, szépnek találták, de megjegyezték, valóban ez az egyik legnehezebben elsajátítható a világon.

Novemberben utaznak

A csornai diákok novemberben utaznak a társult országok valamelyikébe. Delia ezzel kapcsolatban megjegyezte, nagyon reméli, hogy a magyar cserediákokat ők láthatják majd vendégül, hiszen már a csornai egy hét alatt is barátságok szövődtek köztük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csornán mindenütt mérnek

A megengedett harminc helyett nyolcvanöt kilométeres óránkénti sebességgel robogott a minap egy autós Csorna egyik szűk, ennek ellenére hatalmas átmenő forgalmat bonyolító mellékutcájában. Az eset nem egyedi, így a lakosság kérésére Csornán a rendőrség munkatársai város mellékutcáiban is sebességet mérnek a napokban és később is. Tovább olvasom