Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Többmilliárdos szélerőmű beruházás

Még idén elkezdődhet Kisfalud mellett az első szélerőművek telepítése. Idén nyolcat szeretnének felállítani.
Három éve készül annak a több milliárd forintos beruházásnak a terve, melytől, ha megvalósul, jelentős községi bevételt remél Balogh István kisfaludi polgármester. A falu határában több mint egy éve működik egy, a szél erősségét és gyakoriságát mérő állomás. A mérési eredmények alapján, az azokat feldolgozó befektetőcsoport szélerőművek telepítését határozta el.

Az első nyolc torony vélhetően már ebben az évben megkezdi az áramtermelést, a következő tizenkét erőmű építését jövőre halasztották. Balogh István elmondta: jelenleg a dokumentációk kiegészítése folyik, az építési engedély szeptemberre várható. A szélerőművek egy közel háromszáz hektáros területen lesznek, a több mint száz tulajdonos jó része a bérleti díjakból pluszbevételhez juthat a mezőgazdasági hasznosításon túl, melyet a tornyok nem akadályoznak.

A polgármestertől azt is megtudtuk, hogy a „Szélerőműpark – Kisfalud" nevű vállalkozásban nincs saját tőkéjük. Felesleges pénzük amúgy sem lenne, hiszen a hetvenegymilliós bevételből, az önkormányzat kötelező feladatainak ellátásán túl, csak a legszükségesebb fejlesztésekre futja. Az idén pályázati források bevonásával az óvodát újítják fel nyolcmillió forintból, valamint a Petőfi utcában aszfaltoznak le kilencszáz méternyi utat.

Kisfalud több mint kilenc kilométernyi önkormányzati úthálózatának teljes felújítása mintegy százhúsz-százharmincmillió forintba kerülne. Ezt csak kisebb lépésekben tudják megvalósítani, évről évre korszerűsítenek majd egy-egy szakaszt. A település rendezési tervét egy lakossági fórumon már megmutatták a kisfaludiaknak. Néhány új belterületi utca kialakítását is tervezik, melyek későbbi nyomvonala jelenleg magántulajdonban van. Amennyiben az önkormányzat anyagi lehetőségei engedik, ezeket piaci áron felvásárolnák. Kisfaludon az ingatlanárak a betelepült kü lföldiek miatt magasak, akik elsősorban a kisebb házakat keresik. Az önkormányzat építési telkeire viszont, egyelőre nem akad vevő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Molnár Tamásné hite megerősödött

Beszámoltunk róla, hogy a csornai Molnár Tamásné történetét. A fiatalasszony évek óta küzd betegségével, szervezetében rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak orvosai. Anita küzd életéért, kislánya tartja benne az erőt, és azok a gyógyszerek, amelyek megvásárlása anyagilag is megterheli a családot. Az írás megjelenése után nagyon sok telefon érkezett szerkesztőségünkbe. Tovább olvasom