Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Többfunkciós épületek lesznek a pihenők

A Fertő–Hanság Nemzeti Park és számos rábaközi település részvételével többek közt a kerékpáros turizmus fejlesztésére írtak ki pályázatokat. A pihenőnek szánt épületek azonban többféle funkciót is kapnak.
A Fertő–Hanság Nemzeti Park és több rábaközi település részvételével kerékpár-turisztikai beruházások készültek számos helyen. A pályázattal tizenkét településen – 15 százalékos önrésszel – valósult meg turisztikai beruházás.

Falunap a kerékpáros-pihenőben. Eredeti funkciója szerint lengyel kerekezők pihentek meg az osli létesítményben.
Falunap a kerékpáros-pihenőben. Eredeti funkciója szerint lengyel kerekezők pihentek meg az osli létesítményben.

Kapuváron kerékpárút épült és kerékpáros-pihenő a Zrínyi utcai parkban. Babóton, Beledben, Cirákon, Himodon, Hövejen, Mihályiban, Osliban, Szárföldön, Vásárosfaluban és Veszkényben pedig a kerékpáros turistákra gondolva alakítottak ki pihenőhelyeket. Ezen létesítmények a települések más programjainak is otthont adnak, adtak.

Jellemző „felhasználási mód" például a falunapi, búcsúi rendezvények befogadása, ahogy az történt legutóbb Himodon is. Itt a friss kerékpáros-pihenőt Dénesfától „örökölték meg", mivel az ottani önkormányzat kilépett a beruházás mögül, túl drágának találva azt. („Lábaspajta nem épül hétmillióért", Kisalföld, 2011. szeptember 21.) E pihenőben állították fel a színpadot a szereplőknek és itt foglalt helyet a vendégek egy része is. Módos Ferenc polgármester szerint a szervezés ideje alatt szinte „kapóra jött" a nemrég átadott építmény. Hasonló funkciókat szánnak a szárföldi létesítmények is. Horváth Ferenc polgármester elmondta, falunapjukon egyfajta „színpadfedésként" szolgált a kerékpáros-pihenő, mely építmény mind funkciójában, mind kiépítésében jól illeszkedik a szárföldi szabadidőparkba.

Babóton egy hónapja adták át a kisebb kerékpáros-pihenőt, ám Molnár József polgármester hangsúlyozta, addig nem tudnak funkciót adni az új faépítménynek, amíg a szükséges javításokat el nem végzik rajta. Annyit hozzátett: hasonlóan a többi községhez, az eredeti mellett egyéb funkciókban is gondolkodnak.

A kapuvári kerékpáros-pihenőt a Zrínyi utcai parkban építtették meg. Hámori György polgármester kiemelte, a pihenővel fellendítenék a városszéli park életét, használják azt az itt sportolók és természetesen a kerékpározók is.

Fodor József osli polgármester már örömmel újságolta, a pihenőnek szánt épületet náluk már komoly túrázók is használták eredetileg kijelölt feladatában. – A minap egy Lengyelországból indult kerékpároscsoport táborozott le a faépületben, majd útjukat hazánkon és Ausztrián át Szlovéniáig folytatták – mondta a polgármester. Fodor József hozzátette, örülnek a turisztikai beruházásnak, hiszen a falu egyéb rendezvényeinek is helyet adhat a fedett épület, ennek egyik példája volt a turisztikai pályázat záró rendezvénye is.

Olvasóink írták

  • 2. anuvuk 2012. augusztus 10. 17:25
    „A kerékpár utak országossá váló hálózatai, lassan de biztosan, a szállás helyek igényét is előre vetítik!
    És a fejlődési lehetőségek keretei is bővülni fognak!

    "Madárvédelem - Természetvédelem"”
  • 1. potyesz 2012. augusztus 09. 17:05
    „Nagyon szép ,hogy szépülnek fejlődnek a rábaközi falvak és öröm minden új létesítmény ami gazdagabbá tesz egy falut. Öröm a kerékpáros pihenők létesítése ,talán a pihenők után sor kerül az utakra is ,és így a szépen fejlődik minden.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lövés dördült egy társasházban Kapuváron

Vélhetően pénzügyi vita állhat az eset hátterében. Tovább olvasom