Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Több teher a vállalkozásoknak

A Csorna és Környéke Ipartestület tagsága számára nem hozott látványos változást az EU-csatlakozás.
Megtartotta idei taggyűlését a Csorna és Környéke Ipartestület. Mi foglalkoztatja manapság leginkább a tagságot, s egyáltalán mi változott azóta, hogy Magyarország belépett az Európai Unióba? – kérdeztük Kovács Béláné ügyvezetőtől.

Körbetartozások és sok minden más

– Az elmúlt egy év, amit az EU tagjaként éltünk meg, nem hozott látványos változást a szervezetünknek – válaszolta az ügyvezető. – Ugyanakkor számos gond foglalkoztatja a vállalkozókat, nem egy közülük meghatározza sorsukat. Így a körbetartozás, hisz a ki nem fizetett számlák megsokasodtak. Alvállalkozók sora vesz részt egy-egy munkában, de mire fizetésre kerülne a sor, eltűnik a pénz. Sokszor még a nyomott áron elvégzett munka ellenértéke sem jut el ahhoz, aki anyagot, energiát fektetett be, alkalmazottak után közterhet fizetett.

Tehát azok sem lehetnek nyugodtak, akiknek van munkájuk, mert nem tudják, hogy az érte járó pénzt megkapják-e. Sajnos ez a vállalkozások tönkremeneteléhez vezethet. Nem ritka a 60–90 napos fizetési határidő, s az árufuvarozónak addig is meg kell venni az üzemanyagot, fizetni kell a közterheket, és ez nem kis nehézséget okoz. Különben a magas és folyamatosan emelkedő üzemanyagárak az összes szakmát sújtják, csakúgy, mint a növekvő közüzemi díjak. Bizonytalanság tapasztalható a lakosság körében is, hisz nem mernek hozzálátni nagyobb felújításokhoz, és emiatt kevesebb munkájuk van a vállalkozóknak.

Nőttek a terhek

Kovács Béláné elmondta, az aránylag magas iparűzési adó mellett számos taksa sújtja a cégeket. Ez a kör január elsejével bővült, miután bevezették a vállalkozói járulékot. Ez újabb négyszázalékos terhet jelent. Megemlítette a termékdíjat is, amit a vállalkozó vagy áthárít a vásárlóra, vagy tovább csökken a nyeresége. Az ügyvezető szerint az adóreformról nincs konkrét információja az ipartestületnek.

Az EU-csatlakozás előtt nagy gondot okozott sokaknak a HACCP-rendszer bevezetése, emiatt meg is szűnt néhány kereskedelmi egység.

Szakmai felkészítés

– Már többször jeleztük, hogy a kilencedik-tizedik osztályban folyó közismereti képzést követő szakmai felkészítés nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Legutóbb egy budapesti konferencián vetettük fel az aggályainkat. Most talán annyiban változik a rendszer, hogy egyes szakmákban, például a fodrászoknál, a tizedik év után négyéves szakmai képzés következik. Meggyőződésünk, hogy ez nem a szakmunkásképzést segíti. Lassan egy diplomához rövidebb idő alatt hozzá lehet jutni, mint egy szakmunkás-bizonyítványhoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kihagyja a város az eljárásból?

Major Nándor Csornán a Bartók Béla úton, közvetlenül a volt Csukás-sporttelep szomszédságában húzta fel a házát. A telek másik részén vállalkozása kapott helyet. Amikor hozzálátott az építkezéshez, nem gondolta, hogy egyszer csak nem várt fejleményekkel kell szembenéznie. Ám hamarosan egy áruház kínál látnivalót a ház lakóinak. A tulajdonos szerint „kiszervezték” az engedélyezési eljárásból. Tovább olvasom