Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Több szolgáltató, kevesebb szakipari cég Csornán

Csorna - A társas vállalkozások és az üzletek száma enyhe növekedést, az egyéni vállalkozók létszáma gyenge csökkenést mutat Csornán. Szakemberek szerint erősödő konkurenciaharcra lehet számítani a város vállalkozói közt.
A társas vállalkozások és a boltok száma gyenge emelkedést mutat Csornán, az egyéni vállalkozások számában – az országos átlagot követve – némi csökkenés tapasztalható. Ezeket a mutatókat tekintve Csornán a kapuvárival ellentétes irányú a vállalkozások számának alakulása.

A csornai adatokról dr. Egresiné dr. Kiss Mária aljegyző tájékoztatta a Kisalföldet. A társas vállalkozások (kft., bt., rt.) száma 2006-ban 383, 2007-ben 417, az idei félévben pedig már 407 volt. Ezen belül egyre nő a kft.-k száma, az összes társas vállalkozás majdnem fele ebben a formában dolgozik. Hasonlóan a szomszéd városhoz, a kft. mellett Csornán is a bt. a másik jellemző társasági forma.

Az egyéni vállalkozások száma azonban – ellentétben Kapuvárral – csökkenő tendenciát mutat, amivel már jobban hasonlít az országos átlagra. Az egyéniek 2005-ben 780-an, 2006-ban 818-an, 2007-ben pedig már csak 801-en voltak. Az idei adatok még ez utóbbitól is elmaradnak, jelenleg 753 csornainak van egyéni vállalkozói igazolványa és a szakemberek szerint így év vége felé már nem várható számottevő javulás. Idén 44 új vállalkozás létesült a megszűnt 45 helyett. Ez utóbbi adatok hasonlóak a kapuváriakhoz. Szintén hasonló tendenciák érvényesülnek az egyéni vállalkozások szakmai megoszlásában. Csornán is a szolgáltatószektor erősödik a szakiparral szemben. Jellemzően a festő, a fodrász, a kozmetikus és a pénzügyi, biztosítási tanácsadó szakmák a „divatosak" az egyéniek körében.

Ahogy Kapuváron, úgy Csornán is a Rábaközre jellemző szakmák – fa- és fémipar, könnyűipar – hiányoznak az új egyéni vállalkozások listájáról.
A most kezdőkre azonban egyre növekvő közterhek és energiaszámlák várnak. Erről panaszkodott lapunknak Fodor Csaba is. Mint mondta, alig egy éve nyitotta üzletét, ám ezen rövid idő alatt is több mint tíz százalékkal emelkedtek kifizetései a növekvő rezsiköltségek és a közterhek miatt.

A csornai aljegyző nem tudott olyan mértékű üzletbezárásokról nyilatkozni, mint a szomszédos Kapuváron. Míg ez utóbbi városban tizenöt-húsz az elmúlt években megszűnt boltok száma, addig hasonló tendenciákról nem tudtak Csornán beszámolni. Egresiné szerint a kínai boltok megnyitása sem befolyásolta erősen a csornai butikok számát, ám hangsúlyozta, ez talán annak is köszönhető, hogy a ruhakereskedők piacán Csornán immár évtizedes hagyományokkal rendelkező kereskedők uralják ezt a területet. Az aljegyző úgy véli, napjainkban inkább a konkurenciaharc élesedésével lehet számolni a kiskereskedelem terén, ami előre vetítheti a piaci szereplők számának későbbi csökkenését is.

Olvasóink írták

 • 5. Putyilov 2008. szeptember 23. 13:49
  „Bizony!

  Győri árak felett vastagon,és milliókat lehet költeni az omladozó épületekre.
  Egy kezdő egyéni vállalkozó nem arról híres,hogy felesleges milliói vannak. Az így eltékozolt pénzt fordíthatná korszerűbb technológiák beszerzésére,így versenyképesebb lenne.
  Akkor most hogyan is?”
 • 4. vaki 2008. szeptember 23. 13:11
  „Neked magyarázzam? Adott egy üres gyártelep, a Mofém, ott lehet csarnokot, műhelyt bérelni.”
 • 3. Putyilov 2008. szeptember 23. 11:46
  „vaki!

  Részletezd,légy oly szíves!”
 • 2. vaki 2008. szeptember 23. 08:41
  „Béreljen magának egy műhelyt az megüresedett gyártelepen.”
 • 1. Putyilov 2008. szeptember 23. 06:57
  „Egy fémiparban dolgozó egyéni vállalkozó,aki nem tud a kertjében műhelyt felhúzni,hol tud tevékenykedni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átképzéssel könnyebb volna az álláskeresés

Beled - Fizetős képzéseket indított az uniós támogatásból létrehozott beledi felnőttképző centrum.… Tovább olvasom