Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Több szennyvíz kellene

Június vége helyett szeptember végére fejeződik be a csatornázás
hat tóközi és rábaközi községben. A próbaüzem már elkezdődött.
Eredetileg június végére tervezték hat tóközi és rábaközi településen – Bágyogszováton, Bodonhelyen, Enesén, Kónyban, Mérgesen és Rábacsécsényben – a mintegy 1,8 milliárd forint értékű csatornaberuházás befejezését. Ám a határidőt különböző
okok miatt nem sikerült tartani. Aller Imre, a gesztorközség,
Kóny polgármestere a nyáron azt nyilatkozta lapunknak, hogy a
legfőbb gondot az áfa előfinanszírozása okozta. A polgármester
akkor azt is bejelentette, hogy a munkálatok teljes befejezésének
új határideje szeptember vége.

– Vajon a módosított határidőre sikerül-e befejezni a kivitelezést?
– kérdeztük Aller Imrétől.
– A gerincvezeték lefektetése mindenütt megtörtént, és elkezdődött a próbaüzem – válaszolta a település vezetője. – Az elkészült átemelők körzetében már fogadja a lakossági szennyvizet a rendszer, és ez a kör folyamatosan bővül az elkövetkezőkben. Kónyban például hat átemelő körzet van. Ezek közöl háromban már a csatornába lehet engedni a szennyvizet. Hasonló a helyzet Enesén, Rábacsécsényben pedig néhány napon belül a falu egész területén készen leszünk.

Aller Imre szerint – miként azt a nyáron ígérte – szeptember végéig mind a hat településen „ráköthetnek" a rendszerre. Sőt, az lenne a kívánatos, ha ezt minél többen megtennék, mert a tisztítómű próbaüzeméhez nagyobb mennyiségű szennyvíz kell annál, mint amennyi mostanában beérkezik. Ebben az időszakban ugyanis naponta mindössze ötven köbmétert tudnak megtisztítani, holott a biztonságos próbaüzemhez legalább 150 köbméter kellene. Fontos tudnivaló, hogy a próbaüzem ideje alatt a lakosoknak nem kell csatornadíjat fizetniük. A polgármester elmondta még, hogy folyamatban van a helyreállítás is, és szeptember végére vagy október elejére ez a munka is befejeződik.

Rendszer számokban

Néhány érdekesség a tavaly márciusban kezdődött beruházásról. A tisztítómű idén februárban elkészült, a hat településen 19 nagyátemelő műtárgyat építettek és több mint 160 kilométer csatornát fektettek le. Emellett 2500 házi bevezetőt is elhelyeztek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Termálfejlesztést ígért a miniszterelnök

A kormány terveiben szerepel a 85–ös és a 86–os főutak korszerűsítése – jelentette… Tovább olvasom