Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Több százmilliós cseh befektetést remélnek az egészségturizmusban

Napjainkra újabb várossal bővült Kapuvár partnervárosainak száma. A rábaközi kisváros hét ország tizenöt településével ápol ilyen kapcsolatokat. Cseh befektetők százmilliós beruházásban gondolkodnak az egészségturizmusban.

A minapi jeseniki (Csehország) látogatás nyomán immár hét ország tizenöt városával van együttműködési megállapodása Kapuvárnak. Németh Csóka Gábor alpolgármester elmondta, az eddig csak protokoll- és utazási költségeket „felemésztő" partneri látogatásoknak már kézzelfogható kulturális, sport- és gazdasági haszna is van. Az utolsó, csehországi tárgyalások nyomán felmerült egy több százmilliós kapuvári beruházás lehetősége is. Az egészségturizmusba fektetne be egy cseh befektetői csoport.

– Azért, hogy Kapuvár ne csak a térképen létezzen, a városvezetés évek-évtizedek óta tárgyal olyan városokkal, településekkel, melyekkel a turisztikában akár hosszabb távon is együtt tudunk működni – beszélt Kapuvár motivációiról Németh Csóka Gábor.

Az első „fecske" még 24 éve az ausztriai Nagymarton volt, mellyel azóta hol intenzívebb, hol kevésbé élénk kapcsolatot tart fenn a városháza. A szintén osztrák Mosontarcsa és Valla, valamint Felsőpulya, Nagyboldogasszony, Tétény és Gálos településekkel már komolyabb, gazdasági együttműködést ápol Kapuvár, elég csak a legutóbbi, vallai kerékpáros-beruházásra gondolni.

Az „újabb fecske
Az „újabb fecske": Együttműködési megállapodást írt alá Marie Fomiczewová jeseniki és Hámori György kapuvári vezető.

A Felvidéken határon átnyúló, közös pályázatokon dolgozik Kapuvár Nádszeggel, Dunaszeggel és Nagymegyerrel is. – Velük a meglévő gazdasági kapcsolatok – többek között inkubátorház építése – hosszú távon továbbfejlődhetnek – jelentette ki az alpolgármester.

A gazdasági együttműködésre még várni kell, ám a kulturális és magánkapcsolatok már erősek a lengyelországi Debica várossal, melynek küldöttsége évente többször is ellátogat a Rábaközbe és viszont. Ugyancsak élénk kulturális együttműködés folyik az erdélyi Biharral is, itt erősek a két település lakói közt is a kötelékek.

– Legújabb partnervárosunk, mellyel a szerződést a napokban írtuk alá, a csehországi Jesenik városa. A gyógy- és a fürdőturizmus terén alakul az együttműködés – tette hozzá Németh Csóka Gábor. Kiemelte, egy cseh befektetői körrel előrehaladott tárgyalások folynak egy több százmilliós kapuvári beruházásról. Ugyancsak a fürdővárosi tapasztalatok átadása van a középpontban a baden-württembergi Bad Liebenzellel kialakult partnerségben is. Az alpolgármester itt megjegyezte, a kisváros és Kapuvár lakói között már kialakultak a magánkapcsolatok is. A német kisvárossal egy időben írták alá a franciaországi Villaines La Juhel várossal a partneri szerződést. Itt rendezték nemrég az európai kisvárosok találkozóját, ahol Kapuvár nagy létszámú küldöttséggel képviseltette magát.

– Végül, de nem utolsósorban két bolgár településsel is együttműködünk. Jobbára itt is a fürdőtapasztalatok átadása terén – mondta Kapuvár alpolgármestere. Svistov és Obzor küldöttei többször látogattak Kapuvárra, élénken érdeklődve az itteni termálvíz-hasznosítás iránt.

Németh Csóka Gábor hangsúlyozta, a meglévő városkapcsolatok jó részében nagy esély van a gazdasági együttműködés erősödésére a következő években. Hasonló ok miatt keresték meg nemrég Kínából a kapuvári városházát egy 450 ezer lakosú ottani „kisvárosból".

Olvasóink írták

  • 1. nagyonfááj 2013. június 12. 11:52
    „Vagy legalább is mindegy hogy mi a haszon belőle, városunk nagyjai legalább teletömhetik a bendőt és ihatnak egypár jó sört.... mert én továbbra sem látom hogy a több milliós protokolláris befektetések miatt szétdöntik városunkat a turisták akik állítólag tele zsebbel lendítik fel a helyi kiskereskedelmet!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Strandos döntések Csornán

A város képviselő-testülete a közelmúltban a helyi termálfürdő üzemeltetésével kapcsolatban hozott… Tovább olvasom