Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Győr-Moson-Sopron - kisalfold.hu

2015. 09. 02. szerda - Rebeka, Dorina

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Rábaközi hírek - Csorna és Kapuvár hírei > Több százan a húsgyári demonstráción - fotók

Több százan a húsgyári demonstráción - fotók

A kapuvári húsgyár előtt az ágazat és a kapuvári üzem megmentéséért több százan demonstráltak péntek délután. A tüntetők között pápaiak, szegediek és gyulai húsosok is voltak. A demonstrálók a tulajdonost keresték.

Turbók Attila - 2012.09.14. 18:32
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Péntek délután három órakor több százan gyűltek össze a kapuvári húsgyár főbejáratánál, hogy hitet tegyenek a nagy múltú gyár és egyben a hazai húságazat jövője mellett.

A demonstráció vezérszónoka, Pászli Tibor, a kapuvári üzem szakszervezeti vezetője nyitóbeszédében hangsúlyozta, legfontosabb kérdés jelenleg – nem csak Kapuváron – az üzem tovább működése. A demonstrálók petíciót nyújtottak át a cég képviselőjén keresztül Bedecs Pál vezérigazgatónak és Zsobrák Péter tulajdonosnak, melyben a termelés mielőbbi teljes beindítását szorgalmazták.

Fotó: Jerkó Gyula


A petícióban kifejezték abbéli aggodalmukat, hogy az utóbbi hónapok termeléscsökkenése nehogy a gyár teljes leállásához vezessen. – A kormány döntése, miszerint nemzetgazdaságilag kiemelt gyárként kezeli a kapuvári üzemet, csak az első lépés ahhoz, hogy megnyugtatóan rendeződjön az üzem sorsa – fogalmazott a kapuváriak szakszervezetise.

Pászli Tibor kijelentette, a helyi és gyulai, kaposvári és más húsipari cégek munkahelyeinek megőrzéséhez további fontos tárgyalásokra van szükség, konkrétan Kapuváron az új tulajdonossal, Zsobrák Péterrel.

A demonstráció vezérszónoka szerint érezhető némi párhuzam a pénteki tüntetés és a 2003-as demonstrációk között, ám reméli, az idei évben nem úgy végződnek a tárgyalások, mint kilenc évvel ezelőtt.

Demonstráció a kapuvári húsgyárért

- Örülök annak, hogy a Rábaközben köszönthetjük Gyula, Kaposvár, Szeged, Pécs és Pápa küldötteit is, viszont szomorú is vagyok, hiszen az ő jelenlétük az ágazat nehéz helyzetét demonstrálja, melyért napjainkban minden húsosnak ki kell állni mondta Pászli Tibor. Kiemelte: Kapuvárra figyeljen most mindenki, mert egy 1924-ben alapított gyár helyzete ingott meg rövid idő alatt A szakszervezeti vezető szavait ekkor dörgő taps fogadta. Pászli Tibor úgy fogalmazott, a húsgyárak bedőlésével a hazai élelmiszeripar utolsó bástyái omlanának le.

A demonstráció vendégeként Kapuvári József, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) elnöke elmondta, fontos kérdés a hazai húsipar helyzeti, hiszen szerinte a közeljövőben ez az ágazat a vízzel és az olajjal szemben is stratégiai ágazattá válik.

– Ne akarjuk hogy minden magyar húsipari szakember Németországban öregbítse a hazai szakképzés jó hírét, azt szeretnénk, ha itthon is tudna mindenki boldogulni ehhez pedig erős ágazatra van szükség melynek alapjait a kormány döntései alapozhatják meg – mondta a HDSZ elnöke. A szakszervezeti vezér több pontban sorolta fel a kormány feladatait melyek közt a húságazat kifehérítését, a fejlesztések támogatását, a kereskedelem jobb szabályozását említette.

Sietni kell, hiszen például még Gyula sincs megmentve – mondta Kapuvári József. Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő kijelentette a kormány döntése egy lehetőség a kapuvári gyár működésének folytatásához. A demonstráción részt vevő dolgozók számos esetben fejezték ki nemtetszésüket Többek közt a tulajdonosi szerkezet tisztázását kérték számon a gyár vezetésétől.

A demonstráción részt vevő dolgozók közül a megkérdezettek elmondták, az utóbbi hetekben még a munkaruházattal is gondok voltak. A régi gárdából már nem sokan vagyunk, sajnos én is a távozáson gondolkodom, pont a bizonytalanság miatt – fogalmazott egyikük Egy másik dolgozó lapunknak elmondta, reménykedik a további működésben, de most már konkrétumokat vár mind a helyi vezetéstől mind a kormánytól.

A tüntetésen megjelent a gyár egykori üzemvezetője Orbán Imre is aki éles szavakkal bírálta a jelenlegi helyzetet Mint mondta nem a láthatatlan tulajdonosi körrel kellene számolni Kapuváron. – A kormány, a sertéstartó gazdák és a kereskedők részvételével alakult szövetkezeti forma az egyetlen, mely hosszú távon kivezetheti Kapuvárt a jelenlegi gödörből – fogalmazott a szakember. Hangsúlyozta, érthetetlen a gyár hirtelen bedőlése akkor amikor a régi8 vezetés nemrég még felfutó termelésről beszélt.

Lapunknak nyilatkoztak a gyulai küldöttség tagjai is akik elmondták, üzemük szintén kormánydöntés alapján védett ám ennek egyelőre ott sincsenek látható jelei – Bízunk a kormány jó szándékában, ám a mainál gyorsabb döntések szükségesek – mondta a gyulaiak képviselője.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

123 következő >> végére >>> 24 hozzászólás
Moderálásra küldöm 24. pacalpöri 2012.09.17. 13:05

Sajnos sok-sok embernek boltba kell menni a karajért!!!

Moderálásra küldöm 23. egyapuka 2012.09.16. 09:11

Ebben az országban már sok nagypofájú bebukott, majd mindennek eljön az ideje szépen.
Talán sikerül az akasztás.....Tök jó stori

Moderálásra küldöm 22. AranyKözépút 2012.09.16. 07:46

Egymásra mutogatással nem lesz pénz. Ha valaki lenyúlta még akkor sem.

Moderálásra küldöm 21. B.C 2012.09.15. 21:47

Miért nem jelentették akkor fel ha így van.
Úgy látszik akkor egy bolond százat csinál.
Lehet hogy az a család többet kap mint a te egész évi fizetésed!!!
Az hogy ki mennyiért dolgozik meg semmi közöd!
Az hogy lopja az államot be kéne bizonyítani!!
Amiket itt leírtál csak remélni tudom hogy eljut azokhoz az emberekhez akiről szol mert ez már abszolút rágalmazás!

Moderálásra küldöm 20. egyapuka 2012.09.15. 19:15

Hát ez tetszik, ez nem semmi.

Moderálásra küldöm 19. B.C 2012.09.15. 18:27

Árpádfiai25.
Egy embert mutass aki fenyegetve lett!!
Különben pofa súlyba.
Én is bent dolgozóm és igen csak nem így látom az egészet.

Moderálásra küldöm 18. B.C 2012.09.15. 18:23

T.J-nek Üzenem ,hogy olyanhoz szóljon hozzá amit pontosan ismer és tud!
vádaskodni lehet a Kft ellen de az igazság az hogy nem őket vitték be a rendőrök hanem a hús Zrt . vezetőit.
Vagy például a csökkent termelés miatt csak 4-5 órákat dolgoztak az emberek mégis 8-al lettek kifizetve , akkor bezzeg nem panaszkodtak!!
A kocsikról meg annyit hogy nem egész nap a kocsmában kéne inni ,dohányozni vagy drogozni akkor jutna lehet neked is!!!

Moderálásra küldöm 17. 2semleges34 2012.09.15. 15:50

Ez a szakszervezeti vezető a helyi hőszolgáltató főnöke,erről ennyit!!!!!

Moderálásra küldöm 16. Arpadfiai25 2012.09.15. 14:36

t. jani neked teljesen igazad van de a kisemberek dolgával senki nem törődik mert egyik sajtónál sincs hírértéke annak ,hogy valakinek telik-e nemhogy buszbérletre még vacsorára sem. És ez a szégyen mert megvolt a nagy hajcihő eredménye pedig nem volt hiszen hétfőn biztosan nem indul meg a gyártás és ha megindul is azt hiszi,hogy az emberek továbbra is ingyen dolgoznak mind sokan tették azt két hónapig ,mert hát ígért az mindig volt az a híres kft akinek az eberei luxusautókkal járnak a gyárra mutogat,hogy a gyár nem fizet a gyár pedig a kft-re hisz ö neki adta ki a munkát itt igazság sosem lesz mert azt a sajtó eltitkolja.
A másik dolog pedig ha újra akkora kapacitással beindul a gyár amiről a tegnapi tüntetés szervezői beszéltek ,honét lesz annyi ember mivel feltöltik a szalagokat ,hogy nem óránként ne 60 sertést vágjon le 30 ember ezen is el lehetne gondolkodni.

Moderálásra küldöm 15. Figyelő2012 2012.09.15. 13:33

Bár augusztus közepén még azt nyilatkozták a szaktárca képviselői, hogy a gabonaágazatban alkalmazott fordított ÁFA-t nem vezetik be a sertéságazatban, a Vidékfejlesztési Minisztérium által az MTI-hez tegnap eljutatott közlemény szerint ebben a szektorban is megfordítják az áfát.

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége egyet ért a kormány azon szándékával, hogy a sertéságazatban jelen lévő feketegazdaság arányát a jelenlegi 30-50 százalékos szintről minden eszközzel csökkenteni kell, azonban mindezt úgy kell megtenni, hogy ez a tisztességes gazdáknak ne okozzon további versenyhátrányt, illetve jövedelem csökkenést. Önmagában a fordított áfa bevezetése a sertésszektorban rontja a sertéstartók likviditását, ez pedig tovább súlyosbítja az amúgy is válságos helyzetüket.

Az intézkedés csak abban az esetben szolgálja a gazdák érdekét, amennyiben a kormány haladéktalanul meghozza azokat az intézkedéseket, amelyeket a Magyar Állattenyésztők Szövetsége és más szakmai szervezetek hónapok óta… Tovább olvasom »


24 hozzászólás123 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...