Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Több százan a húsgyári demonstráción - fotók

A kapuvári húsgyár előtt az ágazat és a kapuvári üzem megmentéséért több százan demonstráltak péntek délután. A tüntetők között pápaiak, szegediek és gyulai húsosok is voltak. A demonstrálók a tulajdonost keresték.
Péntek délután három órakor több százan gyűltek össze a kapuvári húsgyár főbejáratánál, hogy hitet tegyenek a nagy múltú gyár és egyben a hazai húságazat jövője mellett.

A demonstráció vezérszónoka, Pászli Tibor, a kapuvári üzem szakszervezeti vezetője nyitóbeszédében hangsúlyozta, legfontosabb kérdés jelenleg – nem csak Kapuváron – az üzem tovább működése. A demonstrálók petíciót nyújtottak át a cég képviselőjén keresztül Bedecs Pál vezérigazgatónak és Zsobrák Péter tulajdonosnak, melyben a termelés mielőbbi teljes beindítását szorgalmazták.

Fotó: Jerkó Gyula


A petícióban kifejezték abbéli aggodalmukat, hogy az utóbbi hónapok termeléscsökkenése nehogy a gyár teljes leállásához vezessen. – A kormány döntése, miszerint nemzetgazdaságilag kiemelt gyárként kezeli a kapuvári üzemet, csak az első lépés ahhoz, hogy megnyugtatóan rendeződjön az üzem sorsa – fogalmazott a kapuváriak szakszervezetise.

Pászli Tibor kijelentette, a helyi és gyulai, kaposvári és más húsipari cégek munkahelyeinek megőrzéséhez további fontos tárgyalásokra van szükség, konkrétan Kapuváron az új tulajdonossal, Zsobrák Péterrel.

A demonstráció vezérszónoka szerint érezhető némi párhuzam a pénteki tüntetés és a 2003-as demonstrációk között, ám reméli, az idei évben nem úgy végződnek a tárgyalások, mint kilenc évvel ezelőtt.

Demonstráció a kapuvári húsgyárért

- Örülök annak, hogy a Rábaközben köszönthetjük Gyula, Kaposvár, Szeged, Pécs és Pápa küldötteit is, viszont szomorú is vagyok, hiszen az ő jelenlétük az ágazat nehéz helyzetét demonstrálja, melyért napjainkban minden húsosnak ki kell állni mondta Pászli Tibor. Kiemelte: Kapuvárra figyeljen most mindenki, mert egy 1924-ben alapított gyár helyzete ingott meg rövid idő alatt A szakszervezeti vezető szavait ekkor dörgő taps fogadta. Pászli Tibor úgy fogalmazott, a húsgyárak bedőlésével a hazai élelmiszeripar utolsó bástyái omlanának le.

A demonstráció vendégeként Kapuvári József, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) elnöke elmondta, fontos kérdés a hazai húsipar helyzeti, hiszen szerinte a közeljövőben ez az ágazat a vízzel és az olajjal szemben is stratégiai ágazattá válik.

– Ne akarjuk hogy minden magyar húsipari szakember Németországban öregbítse a hazai szakképzés jó hírét, azt szeretnénk, ha itthon is tudna mindenki boldogulni ehhez pedig erős ágazatra van szükség melynek alapjait a kormány döntései alapozhatják meg – mondta a HDSZ elnöke. A szakszervezeti vezér több pontban sorolta fel a kormány feladatait melyek közt a húságazat kifehérítését, a fejlesztések támogatását, a kereskedelem jobb szabályozását említette.

Sietni kell, hiszen például még Gyula sincs megmentve – mondta Kapuvári József. Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő kijelentette a kormány döntése egy lehetőség a kapuvári gyár működésének folytatásához. A demonstráción részt vevő dolgozók számos esetben fejezték ki nemtetszésüket Többek közt a tulajdonosi szerkezet tisztázását kérték számon a gyár vezetésétől.

A demonstráción részt vevő dolgozók közül a megkérdezettek elmondták, az utóbbi hetekben még a munkaruházattal is gondok voltak. A régi gárdából már nem sokan vagyunk, sajnos én is a távozáson gondolkodom, pont a bizonytalanság miatt – fogalmazott egyikük Egy másik dolgozó lapunknak elmondta, reménykedik a további működésben, de most már konkrétumokat vár mind a helyi vezetéstől mind a kormánytól.

A tüntetésen megjelent a gyár egykori üzemvezetője Orbán Imre is aki éles szavakkal bírálta a jelenlegi helyzetet Mint mondta nem a láthatatlan tulajdonosi körrel kellene számolni Kapuváron. – A kormány, a sertéstartó gazdák és a kereskedők részvételével alakult szövetkezeti forma az egyetlen, mely hosszú távon kivezetheti Kapuvárt a jelenlegi gödörből – fogalmazott a szakember. Hangsúlyozta, érthetetlen a gyár hirtelen bedőlése akkor amikor a régi8 vezetés nemrég még felfutó termelésről beszélt.

Lapunknak nyilatkoztak a gyulai küldöttség tagjai is akik elmondták, üzemük szintén kormánydöntés alapján védett ám ennek egyelőre ott sincsenek látható jelei – Bízunk a kormány jó szándékában, ám a mainál gyorsabb döntések szükségesek – mondta a gyulaiak képviselője.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. pacalpöri 2012. szeptember 17. 13:05
  „Sajnos sok-sok embernek boltba kell menni a karajért!!!”
 • 23. egyapuka 2012. szeptember 16. 09:11
  „Ebben az országban már sok nagypofájú bebukott, majd mindennek eljön az ideje szépen.
  Talán sikerül az akasztás.....Tök jó stori”
 • 22. AranyKözépút 2012. szeptember 16. 07:46
  „Egymásra mutogatással nem lesz pénz. Ha valaki lenyúlta még akkor sem.”
 • 21. B.C 2012. szeptember 15. 21:47
  „Miért nem jelentették akkor fel ha így van.
  Úgy látszik akkor egy bolond százat csinál.
  Lehet hogy az a család többet kap mint a te egész évi fizetésed!!!
  Az hogy ki mennyiért dolgozik meg semmi közöd!
  Az hogy lopja az államot be kéne bizonyítani!!
  Amiket itt leírtál csak remélni tudom hogy eljut azokhoz az emberekhez akiről szol mert ez már abszolút rágalmazás!”
 • 20. egyapuka 2012. szeptember 15. 19:15
  „Hát ez tetszik, ez nem semmi.”
 • 19. B.C 2012. szeptember 15. 18:27
  „Árpádfiai25.
  Egy embert mutass aki fenyegetve lett!!
  Különben pofa súlyba.
  Én is bent dolgozóm és igen csak nem így látom az egészet.”
 • 18. B.C 2012. szeptember 15. 18:23
  „T.J-nek Üzenem ,hogy olyanhoz szóljon hozzá amit pontosan ismer és tud!
  vádaskodni lehet a Kft ellen de az igazság az hogy nem őket vitték be a rendőrök hanem a hús Zrt . vezetőit.
  Vagy például a csökkent termelés miatt csak 4-5 órákat dolgoztak az emberek mégis 8-al lettek kifizetve , akkor bezzeg nem panaszkodtak!!
  A kocsikról meg annyit hogy nem egész nap a kocsmában kéne inni ,dohányozni vagy drogozni akkor jutna lehet neked is!!!”
 • 17. 2semleges34 2012. szeptember 15. 15:50
  „Ez a szakszervezeti vezető a helyi hőszolgáltató főnöke,erről ennyit!!!!!”
 • 16. Arpadfiai25 2012. szeptember 15. 14:36
  „t. jani neked teljesen igazad van de a kisemberek dolgával senki nem törődik mert egyik sajtónál sincs hírértéke annak ,hogy valakinek telik-e nemhogy buszbérletre még vacsorára sem. És ez a szégyen mert megvolt a nagy hajcihő eredménye pedig nem volt hiszen hétfőn biztosan nem indul meg a gyártás és ha megindul is azt hiszi,hogy az emberek továbbra is ingyen dolgoznak mind sokan tették azt két hónapig ,mert hát ígért az mindig volt az a híres kft akinek az eberei luxusautókkal járnak a gyárra mutogat,hogy a gyár nem fizet a gyár pedig a kft-re hisz ö neki adta ki a munkát itt igazság sosem lesz mert azt a sajtó eltitkolja.
  A másik dolog pedig ha újra akkora kapacitással beindul a gyár amiről a tegnapi tüntetés szervezői beszéltek ,honét lesz annyi ember mivel feltöltik a szalagokat ,hogy nem óránként ne 60 sertést vágjon le 30 ember ezen is el lehetne gondolkodni.”
 • 15. Figyelő2012 2012. szeptember 15. 13:33
  „Bár augusztus közepén még azt nyilatkozták a szaktárca képviselői, hogy a gabonaágazatban alkalmazott fordított ÁFA-t nem vezetik be a sertéságazatban, a Vidékfejlesztési Minisztérium által az MTI-hez tegnap eljutatott közlemény szerint ebben a szektorban is megfordítják az áfát.

  A Magyar Állattenyésztők Szövetsége egyet ért a kormány azon szándékával, hogy a sertéságazatban jelen lévő feketegazdaság arányát a jelenlegi 30-50 százalékos szintről minden eszközzel csökkenteni kell, azonban mindezt úgy kell megtenni, hogy ez a tisztességes gazdáknak ne okozzon további versenyhátrányt, illetve jövedelem csökkenést. Önmagában a fordított áfa bevezetése a sertésszektorban rontja a sertéstartók likviditását, ez pedig tovább súlyosbítja az amúgy is válságos helyzetüket.

  Az intézkedés csak abban az esetben szolgálja a gazdák érdekét, amennyiben a kormány haladéktalanul meghozza azokat az intézkedéseket, amelyeket a Magyar Állattenyésztők Szövetsége és más szakmai szervezetek hónapok óta kérnek. Többek között ide tartozik az állatjóléti támogatás negyedéves időszakonként történő utalása, az első két negyedév mihamarabbi folyósítása, a támogatások előrehozott kifizetése, az eljárások felgyorsítása, a hatósági díjak átmeneti befagyasztása, az áfa visszaigénylés folyamatának rugalmasabbá tétele (a sertéstartók az áfát havonta igényelhessék vissza), az állattartók takarmány vásárlásának elősegítése, ide értve a takarmányozási célra fölhasználható melléktermékek belföldi hasznosítását is. A termelési lánc normális működését az egyszámjegyű áfa bevezetése tudná leghatékonyabban szolgálni.

  A sertéstenyésztők és hizlalók már most mintegy 25-30%-os költségnövekedést kénytelenek magukra vállalni a takarmány áremelkedés miatt, jóllehet a most kiszállított takarmányok még a az előző évi alapanyagokból készültek.

  A VM közleménye szerint a keddi kormányülésen ,,szakértői" hatástanulmányokra hivatkozva döntött a tárca. Bár a minisztérium magára vállalta, hogy az átmeneti likviditási zavarra megoldást keres, de konkrét intézkedésről egyelőre nem esik szó sem egyeztetésekről.”
 • 14. t.jani 2012. szeptember 15. 12:16
  „7-8 száz helyett 7-8 ezer”
 • 13. t.jani 2012. szeptember 15. 11:43
  „A tegnapi tüntetéssel kapcsolatban a HDSZ vezérkara megjelent, elmondta a betanult szöveget amit múlt hetekben elmondott Gyulán. Most Kapuváron és Pápán következik. 90-es években 35 ezer dolgozója volt a húsiparnak most jelenleg kb. 7-800, a HDSZ vezetők fizetése valószínűleg nem ebben az arányban csökkent. Sőt... A kapuvári húsgyárban 2011 május óta "dolgozik" egy makói székhelyű Kft., amely igazából nem is egy Kft. hanem 3. Ebből az egyik Nimrá-Metál, ebben találhatók a tavalyi év végén kisemmizésre szánt jogfolytonos dolgozók. A másik Kft. BS Birtok ebben dolgoznak a 4 órára bejelentett szürkén foglalkoztatottak, akik közül vannak akik még a júliusi fizetésüket sem kapták meg. Köszönhetik a Kft vezetőinek, persze ebben a gyárban 4 órás állás nem létezett inkább 12 órás. Most hétfőn állítólag indul a darabolás, (mert vágás az nem lesz, az már fix) de a munkálatokra a Kft. elsősorban saját idomított BS Birtok Kft.-ben dolgozó embereket hívja be. A jogfolytonos dolgozókat mellőzi néhány kivételtől. A jogfolytonos dolgozókat hivatalosan kellene alkalmazni, bérezni, de még az augusztusi fizetésükből sem kaptak egy fillért sem. Sőt, ha mégis munkába kellene állniuk, saját költségükön utaznak, mert bérletet sem kapnak. Ez a Kft. büszke arra, hogy lopja az államot abból telik nekik luxusautókra, bezzeg a dolgozóiknak még munkabérre sem. Ezekről a gazemberségekről a tegnapi demonstráción egy szó sem hangzott el, majdnem úgy néz ki, hogy ez a jövő útja. Közben ez a Kft fenyegeti, zsarolja a dolgozókat. Normális helyről már rég elzavarták volna őket. Persze erről a szakszervezeti vezető egy szót sem említett. Hogy is szólt volna, hisz ő is a Kapuvár hústól kapja a fizetését, és hamarosan nyugdíjba vonul.... Jó lenne végre elindulni az igazság felé...”
 • 12. verembele 2012. szeptember 15. 09:26
  „Tisztelettel:
  5.pancser 2012.09.14. 23:59
  Van hús....csak... Először a KÉT lábú DISZNÓKAT kell levágni, és hidd el, újra rendben mennek a dolgok....
  Üdv.”
 • 11. vlajos43@gmail.com 2012. szeptember 15. 09:12
  „Talán meg kellene vizsgálni, hogy mi történt az üzem privatizálása után 2005-ben felvett 1.5 milliárd forinttal. A fordított ÁFA egyébként a gabonára vonatkozik. Maradjunk a tényeknél.”
 • 10. Valaki 2012. szeptember 15. 08:57
  „Hála az mszpszdsz-nek sikerült a mezőgazdaságot és az élemiszeripar tönkretenni. A hálás "emberek" háromszor is visszacsalták őket. Úgyhogy nem kell a jajveszékelés! :))))”
 • 9. AranyKözépút 2012. szeptember 15. 07:57
  „Mit jelent ez a "kiemelt" állami védettség? Egész konkrétan.
  Ezt leírná a kommentbe valaki, ha már a cikkben nincs? Milyen előnyöket hoz ez?
  Vagy ez titkos?
  Miért nem mondják el a tulajdonos nevét?
  Az önkormányzat tudja?”
 • 8. Rbar 2012. szeptember 15. 07:55
  „Végülis megkapták amit akartak.
  A Zs. mögött álló tulajdonosi kör azért vette meg az üzemet (egy fillér nélkül), mert számítottak az Mfb-s pénzekre, ami aztán nem jött, ekkor döntöttek úgy, hogy ha nem megy mohamed a hegyhez, menjen a hegy mohamedhez.
  Az új tulajdonosok (narancsos beütés) előre megtervezett forgatókönyv szerint ilyen módodon akarták kikényszeríteni az állami pénzeket, ami be is jött nekik, nem véletlenül...
  Termeléscsökkentés, felháborodás, sajtóvisszhang, majd a kegyes segítség az üzemnek állambácsitól. Ezt kellett tenni, mert ha "csak úgy" tolták volna be a pénzt, túl snassz és átlátszó lett volna.
  Azért aki tisztában van a miértekkel, azt nehéz ám átverni tisztelt Zs. Úr!
  Vajon amikor a Kaiser üzemeit (250 dolgozó), vagy a Debreceni Hús vágóhídját (1400 dolgozó és állattartó gazda az agglomerációban) bezárták miért nem volt állami segítség?
  Megmondom: Azért, mert azt a pénzt nem a saját, hanem a szlovák befektetők zsebébe tették volna, ami ugye nem annyira kedvező.
  Sajnos el kell keserítsem a dolgozókat, ez a "jó hír" csak ideiglenes, (jó esetben) párszor telepumpálják állami pénzzel a céget, ami valami folytán sosem fog a büdzsében bent maradni és máris dejavu érzése van az embernek, mintha Bábolnát látnánk...
  A húsipari dolgozók szakszervezete (vicctársaság) pedig azt hiszi, elért valamit, de el kell keserítsek mindenkit, ebben a színjátékban csak bábok ők is. Egyébként is semmi értelme a HDSZ-nek, az elnök Brüsszelbe jár a minden bőrtől amúgy is megszabadított dolgozók pénzén, intézni meg semmit nem tudnak, nem is értem, hogy a kommunista utcanevekkel együtt miért is nem tűnt el ez a viccszervezet a rendszerváltáskor”
 • 7. hunmohikan 2012. szeptember 15. 07:20
  „figyelő2012

  a fordított Áfa bevezetése tisztává fogja tenni az ágazatot. egy komoly sertéstartó sem nyilatkozott ellene. Sákánnak gyurcsány idejében irodája és titkársága volt a Földművelési Minisztériumban”
 • 6. Figyelő2012 2012. szeptember 15. 07:03
  „Fideszes képviselő és a kormány.
  Ez vicc???

  Pont ők vezetik be a fordított Áfát, amelyre azt mondják a szakemberek, hogy az egész ágazatot megfogja ölni.
  Ez színház, itt már biztosan megvan a forgató könyv, hogy mi lesz.
  Csányi és Lázárnak hatalmas szerepe van a hús ágazatban.
  Meglátjuk, itt mi lesz.

  Sákán Antal, a Magyar Sertéstartók Szövetségének (MSSZ) elnöké szerint a fordított áfa alkalmazása komoly problémákat okoz a sertéstartók mellett a húsiparnak is, és a 27 százalék kivétele a veszteséges termelésből a sertéstartók halálát jelenti. Figyelembe véve, hogy a kiutalás előtt ellenőrzés is van, a sertéstartók öt hónapnál korábban nem jutnának hozzá az áfához - mutatott rá. Szerinte azt sem nem tudni, hogy az VM honnan tudna finanszírozni több milliárd forintnyi áfát. Úgy vélekedett, hogy a tervezett intézkedésnek feketegazdaságot erősítő hatása is van, miközben sok termelő tönkremenne.

  Ha ők tönkre mennek, akkor nem lesz mit levágni.”
 • 5. pancser 2012. szeptember 14. 23:59
  „Ha nincsen disznó, hogyan indul el a vágás? Az elveszített piacokat hogyan lehet visszaszerezni?. Tüntetni lehet, de egymás hergelése helyett jobb lenne talán valahol munkát keresni a környéken.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: Már Nyugat-Dunántúlon is veszélyben a munkahelyek

A helyi Fidesz barátainak segítségével átláthatatlan milliárdos üzleteket kötnek Győrben, Kapuváron… Tovább olvasom