Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Több száz új munkahely Kapuváron

Az utóbbi egy évben nagyságrenddel csökkent az álláskeresők száma Kapuváron és térségében. A nagyobb foglalkoztatók több száz új munkavállalót vettek fel.

Nem csak a kisvárosok visszatérő témája a munkahelyteremtés vagy az álláskeresők éppen aktuális száma. Az elmúlt években ez Kapuváron és szűkebb térségében is állandó feszültségeket okozott. A legutolsó statisztikák szerint azonban a tendencia megfordulni látszik. Tavaly július óta a kapuvári álláskeresők száma és aránya több mint száz fővel, 6,9 százalékról 5,6-re csökkent. Okokként a nagy foglalkoztatók megnövekedett rendelésállománya, az újonnan kialakított üzemegységek és a kórházi nagyberuházások jelölhetők meg.

Cserpes tejüzem: Több mint ötven új dolgozót vett fel egy év alatt.
Cserpes tejüzem: Több mint ötven új dolgozót vett fel egy év alatt.

Mint azt a regionális munkaügyi központtól megtudtuk, a tavalyi és idei júliusi adatok arról tanúskodnak, hogy – a településnagysághoz képest – nagyságrenddel csökkent az álláskeresők száma. Míg tavaly az év hatodik hónapjában 845 álláskeresővel számoltak a kapuvári munkaügyi kirendeltség illetékességi területén, addig az idei év hasonló hónapjában ez már csak 678. Ezen adatok alapján az álláskeresők aránya a térségben tavaly 6,9, idén már csak 5,6 százalék. Konkrétan Kapuváron még érdekesebbek az adatok: idén januárban 480, májusban már csak 276 álláskeresőt tartottak nyilván. Ez arányaiban az év elején 6,6, májusra már csak 3,8 százalékos álláskeresői arányt jelent.

Az alkalmazásban élenjár a két nagy foglalkoztató, a húsgyár és a Provertha. A Kapuvári Hús Zrt.-től kapott adatok szerint az utóbbi egy évben 111 dolgozóval bővült a létszámuk. Új baconüzemük mellett más egységeket is bővítettek. A gyár illetékese hozzátette, a létszámfejlesztéssel egyelőre leállnak. A felvettek között nem egy megváltozott munkaképességű dolgozó volt, ami a helyi munkaügyi kirendeltség jó munkáját dicséri. Az önkormányzat intézményeinél is megnőtt a megváltozott munkaképességű dolgozók aránya.

A Provertha kapuvári és beledi üzemei szintén bővítettek, a két rábaközi üzembe összesen közel hetven új dolgozót vettek fel. Sőt, a sárvári Provertha is nyolcvan dolgozóval bővült. Mint Szalay Antal gyártulajdonostól megtudtuk, a kapuvári üzemben jelentősebb a fluktuáció.

Kapuvári Hús Zrt.: Az utóbbi egy évben 111 dolgozóval bővült a létszám.
Kapuvári Hús Zrt.: Az utóbbi egy évben 111 dolgozóval bővült a létszám.


A kisebb kapuvári foglalkoztatók körében is munkahelybővülés tapasztalható. Többek közt a Cserpes tejüzem több mint ötven új dolgozót vett fel egy év alatt. Cserpes István tulajdonos szerint a bővülés folyamatos.

A jelenlegi nagyobb foglalkoztatók mellé lassan felzárkózik az önkormányzat is, hiszen intézményein keresztül bővíti a kapuvári munkahelyeket. Így többek közt a kórház nagyberuházásai gerjesztik a folyamatot. Ezt erősíti a nemrég megnyílt Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Központ is. Előbbi pályázati forrásból már megkezdte a szakdolgozók felvételét, majd az új angiológiai osztály és a rendelő elkészültével további, várhatóan több mint harmincas létszámmal folytatja, és a térségi központ is alkalmaz néhány újabb munkatársat.

Viszont a Diadal Zrt.-nél jelenleg inkább csökkenő dolgozói létszámmal számolnak és a közeljövőben nem is terveznek új felvételt.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. július 09. 11:19
    „Ezúttal a zsebre tett kezű lemaradt a fotóról? Egyébként a műtökbe nincsenek így beöltözve az orvosok mint a tejüzembe! lehet, hogy ezért ilyen drága a boltokban a tejnek mondott fehér lé?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könnyűzenei fesztivál Kónyban

A hétvégi második Kónyi Könnyűzenei Fesztiválra a Kerék-tó Szabadidőközpontban a belépés díjtalan. Tovább olvasom