Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Több ötlet is van, mi legyen a szemét helyén

Parkosított zöldterület, erdő, pihenőpark maradhat a rábaközi szeméttelepek után. A térségben tizenöt településen számolják fel a lerakókat a nagytérségi hulladékgazdálkodási projekt keretén belül. Az önkormányzatok évtizedekig nem nyúlhatnak a területekhez.

Szilban a falu határában a közel kéthektáros, valamikor hivatalosan működő telepet rekultiválják. Lengyel Lajos polgármestertől megtudtuk: harminc évig nem nyúlhatnak hozzá. A községvezető megjegyezte: három évtized múlva majd az akkori önkormányzat dönthet a további hasznosításról.

Szanyban másfél hektárról tűnik el a szemét a beruházás során. A polgármester úgy véli, a legjobb megoldás az lenne, ha fával telepíthetnék be a megtisztított ingatlant. Németh Gergely szerint ugyan húsz évig nem hasznosíthatják, de az erdősítéssel nem okoznának kárt.
Vásárosfaluban, közvetlenül a település mellett alakult ki az illegális lerakó. Molnár Sándor polgármester elmondta: tulajdonképpen egy gödörből hordják el a hulladékot, helyén az elképzelések szerint egy pihenőparkot alakítanának ki.

Páliban két területen, közel három hektáron végzik el a rekultivációt. Az önkormányzatnál egyelőre nem gondolkodtak a hasznosításukról. Tíz évig nem is kapnak ehhez engedélyt. Póczik András polgármester úgy fogalmazott, hogy zöldterület létrehozására lenne a legalkalmasabb, parkosítással.

Páliban tíz évig nem nyúlhatnak a rekultivált területhez. Parkosított zöldterület maradhat a szemét után.
Páliban tíz évig nem nyúlhatnak a rekultivált területhez. Parkosított zöldterület maradhat a szemét után.

Farádon az evangélikus temető közelében mintegy másfél hektáros illegális lerakót érint a fejlesztés. Szalai Zoltán polgármester a Kisalföldnek kifejtette: egyfajta vizes élőhely maradhatna utána.
Szárföldön öt évig lesz „tiltott" terület a temető környékén felszámolt telep. Horváth Ferenc községvezetőtől megtudtuk: egyelőre nem gondolkodtak a hasznosításán. Elképzelhető, hogy egy tó marad vissza, melynek környékét parkosítani is lehetne.

Csornán az Őrangyal-temető szomszédságában és Gyöngyösmajorban rekultiválnak a szakemberek. Előbbinél egy értékes, önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan szabadul fel. Gyöngyösmajorban pedig a 85-ös főútról is jól látható, a képet rontó „szeméthegy" tűnik el.

Hasznosítás

A rekultivált telepeken úgynevezett monitoring kutakat létesítenek. Ezeken keresztül ellenőrzik a talajt adott ideig, a fertőzéstől függően 5, 10, 20, 30 évig. A vizsgálatok arra adnak választ, milyen ütemben tisztul ki a szennyeződés. A füvesítést természetesen elvégezhetik az önkormányzatok, de például épületet nem emelhetnek az ingatlanon.

Olvasóink írták

  • 2. útkaparó 2011. április 11. 10:27
    „Vicc, hogy az önkormányzatoknak halvány fogalmuk sincs, mit kezdjenek a területekkel. Minek ülnek akkor ezek a helyükön?”
  • 1. thermál 2011. április 08. 18:10
    „Farádon: "egyfajta vizes élőhely" , annyit jelent, hogy elvonulnak a markolók, és a továbbiakban semmit nem kell tenni, a talajvíz ugy is olyan magasan van , nem kell a gödrökbe vizet hordani. A többi polgármester sem érzi a helység részének az EU- pénzen helyreállított területeket, pedig a vezetők asszisztálása mellett tették tönkre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vezető óvónőt és igazgatót keresnek Kapuváron

Az önkormányzat pályázatot írt ki a Király-tó Óvoda és Bölcsőde intézményvezetői feladatainak ellátására. Tovább olvasom