Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Több mint százéves házat mentenek meg a községnek

Szinte a teljes kisbaboti testület a koroncói gátakon dolgozott az elmúlt napokban. Saját falujukban is vizes munkákat végeznek, lefedik a belvízcsatornákat.

– Csütörtöktől egészen vasárnapig tíz-tizenöt ember ment a pár kilométerre lévő Koroncóra, hogy a hét végi árvízi védekezésben segítsen – kezdte „vizes élményeit" Barcza Tibor kisbaboti polgármester. A falu vezetője elmondta, a helyi közmunkások, valamint a képviselő-testület tagjai is kivették részüket a gátakon végzett munkából, komplett felszereléssel – szerszámok, ellátmány – jelenve meg a koroncói helyszínen.

– Reggel hattól délután négyig, ötig dolgoztunk a szomszédban, ahol az önkénteseken kívül minden tisztelet megilleti a helyi önkormányzat dolgozóit – jelentette ki Barcza Tibor. Hozzátette, szombaton egy éjszakai brigád – köztük a helyieken kívül döriek, bágyogszovátiak – is indult védelmi munkákra.

Barcza Tibor: Összefogással megmentjük a falunak a régi épületet.
Barcza Tibor: Összefogással megmentjük a falunak a régi épületet.

– Az ár elvonulta után úgy tűnik, a belvíz nagy részéből is kimaradunk, ám a helyi belvízelvezető árkok felújítása nem tűrhet halasztást – mondta a polgármester. A végére várhatóan másfél millió forintot meghaladó beruházás jelenleg félig kész állapotban van, befejezéséhez még több százezer forintra lenne szükség. A munkák során felújítják és lefedik a csatornahálózatot, tisztítóaknákat építenek be és a lefedett részeket parkosítják. Ahogy Barcza Tibor megjegyezte, egyéb források híján a képviselő-testület tagjai és a közmunkások végzik a munka jó részét.

Ugyancsak az ismerősökkel megerősített testületi tagok állnak az egyik helyi épület felújítása mögött is. Az 1901-ben épült ház vélemények szerint egy zsidó családé volt, aztán tanácsháza, posta és tejcsarnok is működött az évszázados falak közt. A jelenlegi községvezetés szándékai szerint egy 2–3 embert foglalkoztató savanyító-üzem kapna helyet a kívül-belül felújított épületben. A tető már készen van és folynak a villanyszerelési munkák is. Az előzetes számítások szerint a felújítás (közmunkaprogram és saját erő) mintegy 2,5 millió forintba kerülhet.

– Ha már az anyagiaknál tartunk, az elvonások ellenére és a pályázati források híján sem áll túl rosszul a helyi költségvetés; jelenleg úgy tűnik, az év végi nullszaldót tudjuk teljesíteni – mondta a polgármester.

Olvasóink írták

  • 1. Zetoros 2013. június 12. 23:50
    „Onnan még Én is hordtam a tejet a tejes autóval, veled Tibi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentés mellett hálából füvet nyírtak

Az enesei iskolában szállásolták el néhány napra a győrújfalui gátra kivezényelt somogyi tűzoltókat és katasztrófavédelmiseket. Tovább olvasom