Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Több mint ötmillió forintból kerülnek föld alá a vezetékek

A pályázatok önerejére és kisebb fejlesztésekre költik a helyi költségvetés pénzét a beledi közös hivatal települései.

Beledben ötmillióba kerül föld alá vinni a központ vezetékeit, felújítanak egy családi kriptát, vidéken pedig mobil színpadot, falubuszt és járdaépítést terveznek.

Kevés kivétellel (Rábakecöl) elfogadták költségvetésüket a beledi közös önkormányzati hivatal települései. A kisebb falvak apróbb beruházásokat, fejlesztéseket terveznek. Beledben 17 millióval kisebb az idei büdzsé, mint a 2013-as. Tompáné Balogh Mária elmondta, a csökkentést az okozza, hogy a kisváros egyik legnagyobb foglalkoztatója, az Egyesített Szociális Központ (ESZK) fenntartója egy társulás lett, így a központ büdzséje kikerült a belediből. A polgármester azonban kiemelte, az ESZK a Provertha és a Wiedenmann cégek után a város legnagyobb foglalkoztatója a maga közel száz alkalmazottjával.

– Maradt még saját intézményünk, az Általános Művelődési Központ (ÁMK), melybe a helyi tornacsarnok, a művelődési ház, a könyvtár és a konyha tartozik – mondta Tompáné Balogh Mária. A város az ÁMK működéséhez az idei évben 35 millió forinttal járul hozzá az állami normatívákon felül. (Érdekesség, hogy például a közművelődésre nincs állami normatíva.)

Tompáné Balogh Mária: Csak a városközponti légvezetékek földbe kerülése milliós tétel.
Tompáné Balogh Mária: Csak a városközponti légvezetékek földbe kerülése milliós tétel.

– A 2014-es év fő iránya a megnyert pályázatok önrészének biztosítása, mely a 72 milliós pályázati-fejlesztési kerethez 15 milliós saját erőt biztosít. Marad az önerős forrás az évi egy utca felújítására, és Beledben folytatják a közmunkaprogramot is, melyben jelenleg tízen dolgoznak, a város vezetése azonban bővítést szeretne.

– Idén is termelnek zöldséget és a már 2003-ban elkészült állatátvevő helyen pedig akár csirkéket is nevelhetnénk, gazdaságosabbá téve így a helyi konyha költségvetését – mondta a beledi vezető. Kiemelte, a telep alkalmas e tevékenységre.

– Ugyancsak nagy szerepet szánunk ebben a már megvett ipari területnek is – mondta a polgármester. Hozzátette: a városközponti fejlesztések során a föld alá vinnék a nem esztétikus villanyvezetékeket, a munkák tervezési költsége 5 millió forint. Ez évi terveikről szólva még kiemelte, az egykori, beledi Molnár család temetői kriptáját is felújítja a város. A család régi kiskastélya ma is áll a városban, Beled jelenlegi városházának telkét ők ajándékozták az akkori nagyközségnek, kikötvén: csak a település háza épülhet az ajándék földön. – A város egészen a ravatalozó 1991-es elkészültéig a Molnár család kriptáját használta erre a célra, ezért is aktuális a kripta felújítása – mondta Tompáné Balogh Mária.

Fejlesztési elképzeléseikről megkérdeztük a közös hivatal alá tartozó szomszédos településeket is. Dénesfáról például megtudtuk, az idén 43 millióból gazdálkodó község egy magánház megvételét tervezi idén, melyet bérbe adva hasznosítanak tovább. Ezenkívül a kovácsműhely tetejének felújítását tervezik.

Molnár Sándor vásárosfalui polgármester beszámolt róla, hogy faluja mobil színpad beszerzésére nyert kétmilliós pályázatot, ugyancsak ilyen forrásból szeretnék fizetni a 2,5 millió forintból megvalósított helytörténeti kiadványukat. A beadott pályázatok között szerepel egy pajtaszínház kiépítése is. Vásárosfalu az idén 24,6 millióból gazdálkodhat.

Edve falubusz beszerzésére nyert pályázatot, idei (busszal együtt 26 milliós) büdzséjükből még járdafelújítást szeretnének.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyesület a mentők fejlesztéséért

A Kapuvári Mentők Egyesülete négy évvel ezelőtt alakult. Tovább olvasom