Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Több mint hatvanmillió pályázatokon

Az elmúlt két évben 62,4 millió forintot nyert pályázatokon a győrsövényházi önkormányzat.
– Fontos beruházáson van túl Győrsövényház, nemrégiben ugyanis befejeződött a polgármesteri hivatal felújítása – mondta el a Kisalföldnek a 819 lelkes tóközi falu polgármestere, Hokstok Imre. A munkálatok csaknem hatmillió forintba kerültek: 3 millió 484 ezer forintot a megyei területfejlesztési tanács céljellegű decentralizált alapjából nyert el az önkormányzat, 2 millió 326 ezer forintot saját forrásból fizettek, a gyarmati Szabados Viktor és cége segítségével pedig szebbé válhatott a községház előtti tér is. A pénzből héjazatcserét, bádogosmunkákat végeztek a korábban meglehetősen leromlott állapotú, a második világháború előtt épült épületen, amely korszerű külső szigetelést, kellemes sárga színt és új kerítést is kapott. A rekonstrukcióról már korábban is volt szó, de akkor – 2004-ben – az iskola és az óvoda ablakainak cseréje mellett döntött a képviselő-testület. A területfejlesztési tanácstól egyébként még tavaly ötmillió forint érkezett járdafelújításra, amiből az Ady Endre utcában terítettek le új burkolatot.

A település az év elején az ifjúsági tárca pályázatán szerepelt sikerrel. A polgármester tájékoztatása szerint 1,8 millió forintot kaptak ifjúsági közösségi tér kialakítására – ennek segítségével nem mellékesen a postaépület tetőzete is megújult –, míg játszótérépítésre 800 ezret. A tapasztalatok bizonyítják, hogy az utóbbira nagy igény volt: ez a környék első olyan játszótere, amely az európai uniós szabványoknak is megfelel, ami meg is látszik a forgalmán. A gyerekek szórakozását egy polyball elnevezésű játék, csúszdás játszótorony, valamint több hinta szolgálja.
Az általános iskola tavaly szeptember óta német nemzetiségűként működik, s a gyerekek így emelt óraszámban tanulják a németet. A tapasztalatok eddig rendkívül kedvezőek. Az iskolában egyébként nyáron is zajlik az élet. A diákok kenutáborban vettek részt a Mosoni-Dunán; júniusban napközis tábort szerveztek nekik, amelynek második része jövő hétfőn kezdődik. Érdekesség, hogy a diákok a csütörtökről péntekre virradó éjszakát sátrakban töltik az iskolánál. Szeptember 1-jétől az alsó tagozaton a tanítás – a bejáró tanulók érdekében – 8 óra 40 perckor kezdődik.

Utóbbi beruházáshoz az egészségterv megvalósítására elnyert másfél millió forintból is jutott. Ennek a programnak a segítségével idén valamennyi általános iskolás ingyenes korcsolyaoktatáson vett részt Győrben, az idősebb korosztály Bükön fürdőzött, Suga Péter világbajnok mesterszakács reformkonyhaklubot tartott érdeklődő asszonyoknak, virágosításra került sor, eszközöket vásároltak az óvodások és az iskolások labdarúgóedzéseihez, valamint elkészült Győrsövényház internetes oldala (www.gyorsovenyhaz.hu).

A legnagyobb összeg 2005–2006-ban is az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű települések számára kiírt pályázaton érkezett. – Ez nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy az önkormányzat gazdálkodása kiegyensúlyozott legyen, s a tervezett fejlesztések többsége megvalósuljon – hangsúlyozta a polgármester. Megjegyezte: az elmúlt néhány évben számos közművesített telket alakítottak ki a faluban kedvező, négyzetméterenként ezerforintos áron. Az első utca – amelyet a falu szülöttéről, Bánhegyi Jób bencés irodalomtörténészről neveztek el – gyakorlatilag elkelt.

Hokstok Imre elmondta: ismét jelölteti magát a választáson, és a Győr-Moson-Sopron Megyéért Egyesület színeiben a megyei közgyűlésbe is szeretne bekerülni.

Az Apostol játszik a falunapon

A községben jövő szombaton 16. alkalommal rendeznek falunapot, amelyre nemcsak a helybelieket, hanem az elszármazottakat is várják. Az események között kiállítás, számos zenés és gyermekműsor, tűzijáték, ingyenes légvár és játszópark is szerepel. A nap sztárvendége az Apostol lesz, az együttes este hét órakor lép fel. A belépés ingyenes. A részletes program a www.gyorsovenyhaz.hu internetes oldalon található meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az önkormányzat saját szállója

A kétszobás „fogadót” pályázati támogatással és a helybeliek segítségével alakították ki… Tovább olvasom