Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Több mint háromezer köbméter illegális szemét

Kapuvár - Több mint háromezer köbméter illegális szemét van Kapuvár bel- és külterületén. Az ártalmatlanításra tizenhatmillió forint kellene.

Kapuvár kül- és belterületein – egy legutóbbi felmérés szerint – több mint háromezer köbméter szemét hever az illegális lerakókban. A tetemes mennyiség ártalmatlanítására a város költségvetésében nincs forrás. (Összehasonlításképpen ebből az összegből fel lehetne újítani a Bercsényi utca felét.)

Kapuvár illegális szemét által legfertőzöttebb területei az Ipartelepi út (közel 1000 köbméter), a Cseresznye sor–Szabadság utca–Újhíd utcák vége (450 köbméter, de volt ennek többszöröse is), a Babóti sor, az úgynevezett ÉDÁSZ-kapcsolóház környéke, Kis-Rába-rézsű és -meder, valamint a Petőfimajor déli része. A város belterületén több mint ezerhétszáz köbméternyi szemét van, ám városházi források szerint ennek többszöröse is lehet a már növényzet által benőtt területekkel együtt.

A legnagyobb tételt – több mint ezernégyszáz köbmétert – az építési törmelék teszi ki, ám nagy mennyiségű a kommunális hulladék is.


A város külterülete valamivel „szebb" képet mutat a maga alig hatszáz köbméternyi mocskával az illegális lerakókban, ám azt hozzá kell tenni, hogy jóval nagyobb lehet a latencia. A felderített lerakókon kívül az erdők, mezők szélein szinte állandó a hulladék. Hol egy kibelezett televíziót, hol egy eldobott hűtőszekrényt lehet találni. Az építési törmelék itt is a legtöbb, közel négyszáz köbméternyi.

A mennyiségekkel azonban még a városházi illetékesek is óvatosan bánnak. A város bel- és külterületein összeszámolt, közel 2400 köbméternyihez mintegy negyvenszázaléknyit nyugodtan hozzá lehet számolni a fel nem derített és az elszállítással keletkező, a hulladékhoz keveredett föld- és növénymennyiséggel együtt. Az így összeadódó, már több mint háromezer köbméternyi szemét elszállítása az illegális lerakókból több mint tizenhatmillió forint lenne.


A városháza legutolsó felmérése azonban borúlátó. Mint az anyagban olvasható, az illegális lerakókban nemhogy csökkenne, inkább folyamatosan növekedik az odahordott anyag mennyisége. Ennek egyik oka a lomtalanításból való megélhetés mint életforma, melyből egyre újabb „tételek" jelennek meg az illegális lerakókban (többek közt használt ruha, műszaki cikkek, bútorok maradványai, illetve esetenként építési törmelék).

A Szabadság utcai lerakó kapcsán a polgármester már lapunknak kijelentette: a lerakás csak tettenéréssel lenne bizonyítható, de tanúk soha nem kerülnek elő. A városházi felmérés szerint az illegális szemetet a később kialakítandó hulladékudvarok és a többszöri lomtalanítás csökkentheti. Felmerült a tiltó táblák kihelyezése is, ám – a Szabadság utcánál ottjártunkkor is kiderült – vajmi csekély hatásfokkal.

Olvasóink írták

 • 18. pampus 2009. április 18. 06:38
  „"17" ráhibáztál! Oda biztos eljár a képviselők zöme! Ez a felelős bevállalásuk nem a város érdeke.”
 • 17. Reális 2009. április 17. 18:37
  „Az a lényeg néptánc és fúvószenekar legyen,a többi nem számít!”
 • 16. gagarin 2009. április 17. 08:32
  „15.:találnál ott még cifrábbakat is! De miért nem ír ide valamelyik köztisztviselő?”
 • 15. kisföld 2009. április 16. 23:10
  „Tisztelt 5. 8. hozzászólók: Ha gondolataitok városunk vezetőit nem késztetik cselekvésre az felháborító lesz. Szerintem az is felháborító és szégyenletes, hogy városunkban nincsenek hulladékudvarok! Az előző városvezetés hármat is ígért! A mostani plusz élhetőbb környezetet is! Megvalósult? Kicsit betekintettem a Kapuvár honlapba és hihetetlen számú ,,Civil" szervezetről szereztem tudomást. Találkoztam olyan lelkes, az alpolgármester által vezetet ,,Polgári társasággal" amely 100000Ft támogatást kapott a Kenyérszegő szobor felújításához (a beavatkozásnak nyoma sincs, mutyi gyanús) Ha pld. ezt az összeget szemétbegyűjtésre fordították volna, lehetne tapsolni! Egyébkén roppant érdekesnek tartom, és megkérdőjelezném, hogy civil (fidesz vezette) szervezet szoborfelújítással foglalkozna?
  Tisztelettel:”
 • 14. ASHER 2009. április 16. 18:39
  „ja kerem, amikor a vandor kokerok elbontjak a "mobil"staraikat,a szemetuket is elkene vitetni veluk
  espedig zsaruk felugyelete mellett!!!!”
 • 13. ictus 2009. április 16. 18:19
  „Újabb szemét (héten a 3-szor) téma és lám megint lehet rugdalni az önkormányzatot (a "szemeteket") merthogy nem takarítják el a szemetet...

  néhány szempont:
  Az ön kormányzat, nevében is benn van az "Ön kormányzata"... tehát, nemcsak a képviselők, hivatalnokok, rendvédelmi szerveké-ők csak képviselnek valamit, vkit...
  egyetlenegy bejelentés em érkezett a környezetvédelmi, szabálysértési hatósághoz, hogy valaki megszegte a törvényt...pedig mindenki nyitott szemmel jár a városban...kellemesebb, ha más teszi meg helyettünk
  A szemételhelyezés kérdése, neveltetés kérdése, az elszállítása meg millió forintoké.
  A szűkös költségvetésből, lehet rá költeni, azt is az adófizetők fizetik így-vagy úgy...aztán következő héten megint ott lesz a szemét s minden kezdődik elölről. Lásd: (Újhíd u. vége)
  A mezőőri szolgálat visszaállítását, a gazdák nem támogatták...az önkormányzat beleszállt volna, de sajnos az EU nem támogatja. A gazdáknak nem kellett pedig, terepjáróval,állandó szolgálattal- a terménylopások ellen is védett volna...
  A kérdés elég bonyolult:
  Megoldás lehet: illegális szemétlerakók felmérése, hány köb m szemét, területek elhelyezkedése stb.-költségvetés készítése több éves ütemterv a felszámolásra-civil szervezetek bevonása-vadásztársaságok, erdészetek, egyesületek, iskolások stb.
  civil kontroll,zöld nevelés bevezetése ovitól gimiig.
  Zöld Alap létrehozása-erre lehet pénz gyüjteni, akár alapítványi formában st. ebből lehetne felszámolni apránként a lerakókat...-pályázatok tavaly elutasítottak egyet, amit az Ök adott be

  Emberek ! A mocskolódás helyett inkább építő ötleteket...
  rendőrség, polgárőrség,közterületfelügyelet, -állandó járőrvútvonalak tervezése”
 • 12. gagarin 2009. április 16. 11:03
  „Hiába kérdezünk kritizálunk! Az önkormányzatnál nincs senki aki itt olvasna? Mert kinyomtatva már láttam a..........kocsmába egy alkesz ott " dolgozó " nál! Nem történik semmi,se szóba se tettben!
  antistar:leírtam,hogy kik ezek de nem kell máshol keresni őket csak a SZOMSZÉDBA a szemét mellett!!!!!”
 • 11. Ms.Wolf 2009. április 16. 10:32
  „Van egy csomó önkormányzati alkalmazott, polgárőr, rendőr, és mind nem csinálnak semmit. Ennyi.”
 • 10. Ing.Böck 2009. április 16. 09:46
  „Magyarország egy egyetlen szeméthalom, akár merre jársz. Rejlik ez abban hoyg a szemételszéllítás drága
  vagy a szemléletben, ma megszabadultam töle, mindegy hol. Borzasztó !!!!!!!!”
 • 9. pampus 2009. április 16. 09:28
  „Nincs a fotó e város képviselő csoportjáról? Ép bele illene a szemét képbe! Mi lenne, ha e sajtó beillesztené? ( ha már mi olvasók nem tehetünk ki a köz elé képeket)Talán akkor intézkednének!”
 • 8. antistar 2009. április 15. 07:46
  „Kedves 13. István!
  Történt, hogy az egyébbként törvénytisztelő ismerősöm kukájából guberálók elvittek egy szatyor szemetet, amiben voltak megcímzett borítékok is. Fél év múlva ne tudd meg min ment keresztül, mert megtalálták címét egy ilyen illegális lerakóhelyen.
  Nála egyszerre ott volt a hatóság, és lesúlytott a törvény erejével, pedig ártatlan volt !
  A sok koszevett mocsadék, akik teleszemetelik a környezetünket meg röhög, mert tudják, hogy úgy is rendet tesznek majd a "parasztok".
  Mindezek mellet, pedig felhívnám a figyelmét azoknak akik itt írogatnak, hogyha tudják kik azok a gazemberek akik ezt művelik, és nem tesznek jelentést bármilyen módon, azok épp úgy bűnözők!”
 • 7. gagarin 2009. április 14. 20:50
  „Én azt a jól fizetett Ungarn Attilát küldeném oda! Hisz sétálni szeret,meg amugy a "munkája"mellett ráérne!
  De hoppppppá most pekulál a sok gagyi rendezvényeken ami a kapuvár és környéke lakóira vár a nyár folyamán az Ő áldásos tevékenysége folytán! Mivel mostanában koszoruzni sem kell,igy hasznossá tehetné magát ha beállna a próbanégerek közé felügyelni! A sok lomtalanító ami abban a városban jó adófizető polgárnak bizonyul! Ezeket miért nem ellenőrzi valaki? / APEH, önkormányzat,Ántsz,/ Adót mit és kinek fizetnek? Az UDVARI PLÁZÁK melléktermékei kerülnek oda! Csak sok illetékes elvtárs is ezekben a "soppppok"-ban szerzik be a fűnyirótól a lcd tv-ig mindent,TERMÉSZETESEN INGYÉRT! És spongya rá!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  A gartai temető környéki kábelégetést miért nem veszi már észre az a sok tulok a hivatalba? A drága sírok mind mind kormossak a környéken élők krematóriumi módszereitől? Na valamelyik illetékes miért nem ír itt??????
  Vagy ők a magyar közlönyt olvassák??? POLGÁRMESTER ÚR!!! CSELEKEDNI KELL HISZ AZ ELKÖVETŐKET NEM KELL FORRÓ NYOMON KÖVETNI!Ott élnek a szemét,füst,ramaty közvetlen közelébe! VÁLASZOKAT VÁRUNK!!!!!!”
 • 6. arany 2009. április 14. 20:31
  „EZEKRE A TERÜLETEKRE IS KELLENE TÉRFIGYELŐ KAMERARENDSZER! Tessék pályázni.”
 • 5. Dr.Kotász 2009. április 14. 20:04
  „Tisztelt Olvasók!
  Ugyan már pár hete elemeztük ezt a témát,de mindig felszökik a vérnyomásom,amikor ezt látom.Lehet,hogy túl radikális vagyok,de én a következőt csinálnám.
  Van a polgármesteri hivatalban legalább 100 közalkalmazott,van továbbá egy csomó jól képzet határőrúnk,akiket nemrég örökölt a rendörség,van továbbá jól szervezett polgárőrségünk,és vannak tettrekész önkormányzati képviselőink.Ha ezt összeadjuk ,kapunk egy szép számot.Én ammondó vagyok,ha beosztanák ,ennyi ember éjjel-nappal őrizhetné ezeket az illegális hulladéklerakó helyeket,heti pár óra plusz munkával.Na és hogy ne ingyen kelljen csinálni,a 16 millió egy részét oda adnám nekik juttatásként.Habár heti pár órát a köz-ért ingyen is dolgozhatnának. A fülön csípett szemetelőkkel pedig kifizettetném a hulladék kupacok elszállitását.
  Előbb utóbb csak rend lenne.....nem?A megélhetési lomtalanitókat egyébként is nyilvántartásba venném,mert ők nagyon sok gondot okoznak.NEM FIZETNEK ADÓT! Jó pár száz köbméter szemetet nekik köszönhetünk!Rendszeresen az út közepén parkolnak a legtöbb utcában,a szomszédaik szenvednek az állandó kábelégetéstől,hogy csak párat soroljak..........egy nap alatt föl lehetne mérni a kapuvári szemétimportőröket,mert már az utcáról látszik,kik foglalkoznak ezzel az " üzlettel" !!!!
  Sok sikert a polgármesteri hivatalnak!!!”
 • 4. 13.István 2009. április 14. 20:03
  „Nem igaz, hogy legalább egy levélcímet vagy valamiféle értesítést nem találtak 3000 köbméter szemétben??
  Keresni kell és ráverni az ártalmatlanítás kötségét!!”
 • 3. Reális 2009. április 14. 19:53
  „***moderálva***”
 • 2. Véleményezö 2009. április 14. 19:03
  „Igy van ök hordták oda szagolják csak és aludjanak a patkányokal ök! És még ezeknek van bör a pofályukon az ujságba beirni, hogy a szemét büzére kell és fekszik! Polgármester Úr érjük tetten! Pl: rendörség, polgárörség, közterület felügyelök!”
 • 1. gagarin 2009. április 14. 17:22
  „az ott lakó kátrányos helyzetü norvég vendégmunkások csak had szagolják. az ő művük!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Születésnapra készül a néptánciskola

Csorna - Tízéves a csornai Alapfokú Néptánciskola. Gálaműsorral és névadóval készülnek a jubileumra,… Tovább olvasom