Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Több mint félmilliárd forintot osztanak ki még idén

Ez év végén zárul a LEADER-program első, hatéves ciklusa. A Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület kibővített munkaszervezettel készült fel a megnövekedett feladatokra. Az egyesület még az idén több mint félmilliárd forintot oszthat szét a nyertes pályázatok között..

Új munkatársakkal – köztük Budai Imrével, Kapuvár társadalmi állású alpolgármesterével és Horváth Gyulával, a Csornai kistérség egykori munkaszervezet-vezetőjével – kibővülve készült fel megnövekedett feladataira a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület. A munkaszervezet vezetője, Horváth Árpád Mihály lapunknak elmondta: jelenleg heten dolgoznak a kapuvári Fő téri irodában. Négyen állandó alkalmazottak, két új diplomás munkatársuk pedig úgynevezett tapasztalatszerző munkán van az irodában, egy gyakornok pedig felsőfokú tanulmányait segíti elő a helyi gyakorlattal.

– Az utóbbi hetekben szükség is van a kibővített létszámra, hiszen a Kapuvárra delegált feladatok közt nagy hangsúlyt kap a pályázatok elbírálása – fogalmazott a munkaszervezet vezetője. Idén az egyesület munkaszervezete még több mint félmilliárd forint pályázati forrást juttat a sikeres pályázatokra. Ezek közül az úgynevezett vidéki örökség kör már lezárult, ennek során harminchárom támogatott pályázatra 191 millió forintot osztanak ki, többek között a vadosfai templomokra, a zsebeházai haranglábra, a szili tájházra és a rábakecöli templomtérre.

A pályázatok következő köre az úgynevezett LEADER-pályázatok lesznek. Ezek elbírálását, a határozatok kiküldését még ez év szeptemberére vállalta a munkaszervezet. Ebben a körben 72 pályázatot fogadott be a kapuvári iroda, s a nyertesek között közel 300 millió forintot osztanak szét. Ezen vállalkozók, civil szervezetek, önkormányzatok pályázhattak. Érdekesség, hogy például Csornáról egyetlen civil szervezet sem pályázott támogatásra. A vállalkozások körében is inkább Kapuvár viszi a prímet (13 pályázatuk van, szemben a két csornaival).

A munkaszervezet még ebben az évben kioszthat 120 millió forintot turisztikai célokra, a pályázatokat ezután írják majd ki. Ugyancsak turisztikai célra az egyesület maga is pályázott, itt 25 millió forintot használnak fel a rábaközi vendéglátók, turisztikában érdekelt civil szervezetek, művészeti egyesületek közös marketingmegjelenítésére.
Horváth Árpád Mihály elmondta: a jövő évtől a vidékfejlesztési támogatások újabb, az Európai Unió által támogatott hatéves ciklusa kezdődik meg, melyre már most készülnek Kapuváron is.

Olvasóink írták

  • 1. dödike 2013. július 14. 07:37
    „Trafik mutyi LEADER mutyi.Kéretik csak fideszeseknek nyerni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hagyományőrző aratás Szilban

Tovább olvasom