Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 18°C Még több cikk.

Több gyerek a katolikus intézményekben

Az óvodák, iskolák zömében egyre kevesebb a gyerek. A hiány mértéke meghatározza egyik-másik intézmény jövőjét is. Az alábbi gyermeklétszámok lajstroma önmagáért beszél.

Összehasonlítva a tavalyi adatokkal

A rábaközi önkormányzatok vezetői gyakran panaszkodnak a fogyatkozó gyereklétszám miatt. Vannak olyan falvak, ahol évek telnek el egy újszülött érkezéséig. Néhány településen az óvodai és iskolai beíratások felől érdeklődtünk, figyelemmel az előző évi adatokra is. A kép meglehetősen vegyes.

A városokban változatlan

Csornán az önkormányzati óvodába tavaly és idén egyaránt ötvenhat kisgyereket írattak be. A Széchenyiiskolában 2003-ban ötvenöt első osztályos kezdte meg tanulmányait, az idén szeptembertől ötvenen lépnek be az iskola kapuján.

A csornai II. Rákóczi katolikus oktatási központ óvodájába az elmúlt évben negyvennégy, az idén ötvennégy kisgyereket írattak be. A katolikus iskolában tavaly ötvenegy elsős kezdett tanulni, ebben az esztendőben hatvanketten teszik ezt.
Kapuváron tavaly száztizenhárom új óvodás volt, idén száztizennégyet várnak.

Az itteni Széchenyi-iskolában a tavalyihoz képest nem változott a létszám, huszonkettő maradt. A Pátzayban negyvennégyről negyvenhatra, a Páli Szent Vince katolikus iskolában huszonhatról harminckettőre emelkedett az elsősök létszáma.

Vinkovics József oktatási felügyelő mintegy új jelenségként említette: a szülők egy része egy évvel későbbre halasztja gyermeke iskolakezdését. Ez a tanköteles korúak csaknem húsz százalékát érinti Kapuváron.

A falvakban igen vegyes a kép

Enesén 2003-ban tizennégy, 2004-ben huszonegy kisgyermek került, illetve kerül óvodába. Az elsősök létszáma tavaly tizenhárom volt, most tizenhat. Kónyban a tavalyi harminchárommal szemben az idén húsz gyermeket írattak be az óvodába. Az elsősök száma viszont húszról harmincra emelkedik. Szanyban az elmúlt évi huszonháromról huszonötre nőtt az új óvodások létszáma, ellenben az iskolásoké harmincnyolcról huszonegyre csökkent.

Bősárkányban a 2003-ban beíratott tizenkilencről mostanra tízre csökkent a kis ovisok száma, s a múlt évi harminccal szemben 2004 szeptemberében huszonkilenc kisgyermek foglalja el helyét az iskolapadban. A szili általános iskolába tavaly tizenhárom, idén tizennyolc tanköteles gyermeket írattak be. Az óvodai beíratás még várat magára.
A térségi feladatot ellátó csornai Arany János Általános Iskola és Speciális Szakiskolába 2002-ben kilencen, 2003-ban tizennégyen iratkoztak be. Idei adat még nincs, mivel júniusban lesz a beiratkozás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Személyre szabott óvodai képességfejlesztés

A bogyoszlói óvodában tíz év alatt több mint felére csökkent a gyermeklétszám. A kevesebb óvodásra… Tovább olvasom