Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 10°C Még több cikk.

Több csatornarákötés

Csornán a talajterhelési díj bevezetése után tíz százalékkal növekedett a csatornarákötések száma.
Csorna önkormányzata tavaly határozott a talajterhelési díj bevezetéséről. Ám hogy ez mennyire javította a szennyvízcsatorna-rendszerhez való csatlakozási „kedvet", s egyáltalán hány százalékos a rákötések aránya, azt a Pannon-Víz Rt. Csornai Üzemmérnökségének vezetőjétől kérdeztük.

Déri István visszatekintéssel kezdte mondandóját: kifejtette, hogy Csornán a ’60-as évek végén kezdődött az ivóvízhálózat telepítése, s a munka a ’70-es évek elejére fejeződött be. Később bővült a rendszer, mivel új utcákat alakítottak ki. Ezzel egy időben megjelent a szennyvíz is, amely az új épületeknél zárt gyűjtőbe, a régebbieknél szikkasztóba került.

– A szennyvíz-elvezetés és -tisztítás 1974-ben kezdődött, amikor ötszáz köbméteres szennyvíztisztító telep és a város központjában csatornahálózat épült – tudatta Déri István. – Ez a hálózat fokozatosan terebélyesedett, elkészült az Erzsébet királyné utcai és a kis-csornai átemelő. Ezeknek a körzetében is gravitációs csatorna készült, az így kiépült rendszerre 2000-ig 1550 lakást kötöttek rá.

Az üzemmérnökség vezetője elmondta, hogy a csatornahálózat teljes kiépítése a kilencvenes évek második felére esett, melynek eredményeként 2000-ig további 1300 rákötésre került sor. Ezután a csatlakozás üteme lelassult, évente mintegy százötvenet regisztráltak.
– Az elmúlt évben született döntés a talajterhelési díj bevezetéséről, s akkor tíz százalékkal növekedett a rákötések száma – fűzte hozzá Déri István. – Mostanra Csornán 3567 lakást csatlakoztattak a csatornarendszerre, így az arány 83 százalék.

A Pannon-Víz Rt. Csornai Üzemmérnöksége negyvennégy településen végez szolgáltatást. Ezen belül húsz településen épült csatornahálózat. A csatornarákötések aránya Csornán a legmagasabb, 83 százalék, a második helyen Enese áll 81 százalékkal. Soboron eddig az érintettek 44 százaléka csatlakozott a csatornarendszerre, egyelőre ez a legkisebb arány.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mátrixrendszer előnyei a szülészeten

A főorvos elhunytával nehéz helyzetbe került a kapuvári kórház szülészeti osztálya. Tovább olvasom