Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Több az iszap, mint a víz

Markotabödögén manapság a Keszeg-ér „feszíti” az indulatokat, mivel a helyiek szerint orrfacsaró bűzt áraszt.
Ilyen volt 1941- ben.
Hatósági vizsgálatok szerint a szerves anyag, amit Csornán a szennyvíztelepnél beleengednek, megeszi az oxigént.
Bűzlik a Keszeg-ér, állítják a markotabödögeiek. De erről már panaszkodtak majd öt évvel ezelőtt is. (Kisalföld, 2000. október 14.) A falut kettészelő patak egykoron a helyiek kedvence volt, fürödtek, horgásztak benne.

Zavaros víz, haltetemek

– Jelenleg ugyanazok a gondjaink a Keszeg-érrel, mint tíz vagy öt évvel ezelőtt, hisz ugyanolyan szennyezett, mint korábban – mondta Szabóné Szűcs Ildikó, a település polgármestere. – Főleg hétvégeken érezni a bűzt. Ilyenkor a víz szintje lecsökken, majd megemelkedik. A zavaros víz felszínén pedig haltetemeket lehet látni.

Úgy érezzük, tehetetlenek vagyunk, mert hiába keressük meg a hatóságokat, mindenki elzárkózik, a felelősséget senki sem vállalja. Felháborító, hogy a XXI. században egyes cégek megengedhetik maguknak a környezet szennyezését. Sejtéseink vannak, de azt szeretnénk, ha a környezetvédelmi hatóság mondaná meg, hogy mi okozza a szennyezést.

Teljesen érthető a lakosság indulata, ezért azt tervezzük, hogy az országgyűlési képviselőnkhöz fordulunk, illetve minden lehetséges fórumot felkeresünk azért, hogy a Keszeg-ér, a közvetlen környezetünk szennyezése befejeződjön.

Két falubelit is megkérdeztünk Keszeg-ér-ügyben. Takács Ernő szerint december óta minden hétvégén fekete, bűzös a víz, haltetemek úsznak benne. „Több az iszap, mint a víz a mederben" – fűzte hozzá.
Németh Béla kijelentette: „A Keszeg-ér egy szennyvízcsatorna lett, pedig valamikor olyan tiszta volt, hogy innen hordták a vizet mosni a falubeliek."

Kétszer vizsgálódtak

És ilyen most ...
A markotabödögeiek panasza nyomán véleményt kértünk az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatóhelyettesétől. Dr. Horváth Lajos elmondta: idén február 16-án és április 18-án jelezték Markotabödögéről, hogy a Keszeg-érben gond van a vízminőséggel. A februári lakossági bejelentés arról szólt, hogy pusztulnak a halak és büdös a víz. Elkezdték a vizsgálatot, elsőfokú készültséget rendeltek el, de halpusztulásra utaló nyomokat nem találtak. A laboratóriumi vizsgálat viszonylag magas szervesanyag- és alacsony oxigéntartalmat mutatott.

– Április 19-én a település jegyzője jelezte, hogy szemetes a Keszeg-ér és halpusztulást észleltek – folytatta a tájékoztatást dr. Horváth Lajos. – E napon már 9 óra 30 perckor elrendeltük az elsőfokú készültséget és a vízügy képviselőjével helyszíni bejárást tartottunk. A Csorna alatti szakaszon szennyvízberothadásra emlékeztető szaghatás volt, halpusztulást viszont nem tapasztaltunk. Mintát vettünk Markotabödögénél, Barbacsnál, a csornai közúti hídnál, továbbá a csornai szennyvíztisztító elfolyó vizéből. Akkor kérdésünkre a tisztító üzemeltetője azt nyilatkozta, hogy a telepen nem történt semmi rendkívüli.

Az igazgatóhelyettes szerint megállapították, hogy a Keszeg-érbe elvileg folyamatos a vízbetáplálás. Nicknél a Rábából másodpercenként egy köbméter hígítóvizet adnak a rendszerbe, mivel a Keszeg-ér igazából belvízcsatorna és nincs megfelelő természetes vízhozama. Azonban télen a lefagyás miatt nem tudtak megfelelő mennyiségű vizet adni a Rábából és a szennyvíztisztító telep alatt – ahonnan napi kétezer köbméter víz kerül ki – a Keszeg-érben iszaplerakódások keletkeztek. A jobb idő beálltával nőtt a Rábából betáplált víz mennyisége, ez az iszapot felkavarta. Az egész vízrendszert próbálták átöblíteni, de ez időszakosan negatív hatást eredményezett.

„Megeszi" az oxigént

– A vízminták vizsgálati eredményei alapján megállapítható, hogy a Keszeg-érben magas a szervesanyag-tartalom – jelentette ki a szakember. – A pH-érték, a vezetőképesség és az ammóniatartalom határérték alatti, az oldottoxigén-tartalma Csornáról Markotabödöge felé haladva folyamatosan csökken. Ez azt mutatja, hogy a szerves anyag, amit Csornán a szennyvíztelepnél beleengednek, úgymond megeszi az oxigént.

Végezetül dr. Horváth Lajos közölte, hogy az elsőfokú vízminőség-védelmi készültség tovább tart és folytatják a vizsgálatokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenütt szemét a Rábaközben

Ha egy a környezetét védő ember felkeresné Csorna peremterületeit, bizonyára elképedne a látványtól. Bármerre nézne mindenütt szeméthalmokon akadna meg a szeme. A heverőn, televízión, a különböző alkatrészeken, műanyag flakonokon, csomagoló- eszközökön, akkumulátorokon, gumiabroncsokon át egészen az építési törmelékig terjed. Tovább olvasom